URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
24 Mai 2019, 11:47

"Nu puteam gira": Ministrul PSD Gabriel Leş confirmă că boicotul Armatei faţă de dezvelirea statuii Regelui Ferdinand la Oradea a fost unul politic

'Nu puteam gira': Ministrul PSD Gabriel Leş confirmă că boicotul Armatei faţă de dezvelirea statuii Regelui Ferdinand la Oradea a fost unul politic Ministrul Gabriel Leş şi primarul Ilie Bolojan, la manifestările din 20 aprilie dedicate Centenarului eliberării Oradiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a făcut, vineri dimineaţă, precizări pe Facebook legate de absenţa militarilor de la festivităţile dedicate dezvelirii statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii.

Ministrul susţine pe de o parte că a militat mereu să ţină Armata "cât mai departe" de "controversele cu substrat politic", iar pe de altă parte lasă de înţeles că într-adevăr a fost vorba de un boicot decis de sus.

"Alte misiuni" subite

După cum BIHOREANUL a scris, festivităţile dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea s-au făcut fără ceremonial militar, după ce atât Garnizoana Oradea, cât şi fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu au anunţat pe ultima sută de metri că nu mai pot participa, fiind "angrenaţi" în alte misiuni.

Viceprimarul Florin Birta a acuzat că Armata nu este lăsată să participe la eveniment din motive politice, cel care ar fi luat decizia fiind chiar ministrul PSD-ist Gabriel Leş.

În discursul său de la dezvelirea statuii, primarul Ilie Bolojan a spus, emoţionat, că pe Armata României "nu ne putem supăra" şi că este convins că "armata celestă", cea a lui Moşoiu, a defilat prin Piaţa Unirii.

"Rezerve privind legalitatea"

În mesajul postat vineri dimineaţa, ministrul Gabriel Leş a început prin a spune că a militat întotdeauna "pentru ţinerea cât mai departe a Armatei de controversele cu substrat politic". Cu toate acestea, chiar ministrul PSD-ist e cel care se lansează în remarci politice fără acoperire în realitate sau bazate pe interpretări marginale.

În continuarea mesajului, Leş spune că decizia Primăriei Oradea de a înlocui statuia lui Mihai Viteazul este una "absurdă" şi dă de înţeles că, într-adevăr, absenţa militarilor a fost decisă la nivel înalt, pentru că "muzica militară şi implicit Ministerul Apărării Naţionale nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea".

Ministrul se contrazice, apoi, singur, arătând că: "Deşi nu este apanajul ministrului a decide evenimentele la care participă muzica militară, existând un cadru foarte clar de reglementare în acest sens, nu vă ascund faptul că sunt extrem de dezamăgit de modul în care autorităţile locale orădene au gestionat acest episod cu o încărcătură simbolică sacrosantă pentru ideea de unitate naţională".

Ministrul "solidar"

Gabriel Leş a continuat înşiruind mai multe argumente pentru care se consideră "solidar" cu Asociaţia "Mihai Viteazul" şi că este păcat că în Piaţa Unirii nu pot sta statuile lui "Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Ferdinand", ca şi cum aceasta ar fi treaba Guvernului sau a Ministerului Apărării, nu a Primăriei şi a Ministerului Culturii:

"1. Statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei omonime formată din rezerviştii garnizoanei Oradea. Amplasarea s-a făcut în deplină legalitate, iar dezafectarea fără un acord din partea acestora ridică serioase semne de întrebare.

2. În acest moment, există o plângere penală depusă de Asociaţia "Mihai Viteazul", aşteptându-se chiar astăzi o poziţie preliminară a instanţei. Muzica militară, şi implicit Ministerul Apărării Naţionale nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea.

3. Spiritul de corp este o manifestare a coeziunii celor care servesc sub arme, şi care se raportează la cele mai înalte valori şi simboluri naţionale. În măsura în care membrii organizaţiei de rezervişti "Mihai Viteazul" au fost întâmpinaţi cu diverse invective de liderii locali ai PNL pentru exprimarea unui crez şi susţinerea unei cauze, nu pot decât să mă solidarizez cu membrii Asociaţiei.

4. Nu vreau să intru într-o polemică privind argumentele istorice, pentru că ar însemna să punem în talere simboluri şi eroi ai neamului. Este absurd. Cum de altfel este absurdă decizia edilului orădean de a înlocui de pe acelaşi soclu un exponent al ideii de unitate naţională cu un altul. Mai mult decât atât, autorităţile orădene au încercat să utilizeze drept argument mutarea pe viitor a statuii Voievodului în proximitatea unui important lăcaş ortodox din urbe. Se induce astfel percepţia unei segregări de sorginte religioasă. Mihai Viteazul a fost un cavaler al lui Hristos, iar istoria l-a consemnat drept un apărător al creştinătăţii. El este exponentul ideii de unitate şi un simbol al tuturor românilor, indiferent de religie.

5. Doresc totodată să vă reamintesc că Regele Ferdinand este cel care a instituit cea mai înaltă distincţie militară, ce poartă chiar titulatura de "Mihai Viteazul".

Dacă avem respect pentru simboluri şi vrem să păstrăm cu rigurozitate realitatea istorică nu facem arbitrar rocade ale unor figuri sacre pe care s-a clădit însăşi identitatea poporului român. Păcat că în Piaţa Unirii din Oradea, un spaţiu arhitectural de o frumuseţe aparte, nu pot trona umăr la umăr domnitorul Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Ferdinand.

#ArmataRomaniei".

Ministerul Culturii: E legal!

În timp ce ministrul Apărării pune la îndoială legalitatea mutării statuii lui Mihai Viteazul şi o prezintă ca fiind un motiv de boicot din partea Armatei, reamintim că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis, zilele trecute, un comunicat ce atestă că mutarea statuii Mihai Viteazul din Piaţa Unirii a fost perfect legală.

Potrivit documentului, strămutarea statuii a avut atât avizele Ministerului Culturii cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.

În plus, acţiunea are şi o justificare istorică şi estetică, în contextul în care e vorba de o reparaţie istorică, făcută cu ocazia Centenarului tocmai celui care a consfinţit Marea Unire, prin revenirea la forma iniţială a ansamblului Duiliu Marcu.

"Activităţi militare de anvergură..."

Pe de altă parte, BIHOREANUL a contactat Garnizoana Oradea pentru a cere un punct de vedere în legătură cu absenţa militarilor de la festivităţile din Piaţa Unirii.

"Am transmis şi Primăriei Oradea o adresă oficială în care comandantul a arătat că Garnizoana este angrenată în alte activităţi militare de anvergură şi, din păcate, nu va putea participa la ceremonial", a precizat, fără a da alte detalii, locotenentul Adrian Pal, şeful comenduirii Garnizoanei Oradea.

Orădenii ar fi interesaţi să afle care au fost acele "activităţi militare de anvergură" care i-au ţinut atât de ocupaţi pe militarii orădeni zilele acestea, căci nimeni nu a auzit nimic de ele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Apucături de ...faraon (V)
XIV. ”În discursul său de la dezvelirea statuii, primarul Ilie Bolojan a spus, emoţionat, că pe Armata României "nu ne putem supăra" şi că este convins că "armata celestă", cea a lui Moşoiu, a defilat prin Piaţa Unirii.” 1. Nici pe vremea faraonilor, nici acum 100 de ani, dar nici în prezent, nu se defila/defilează pe la ...coada calului, ci prin fața conducătorului/regelui. Numai ”faraonul” nostru putea schimba (și) această regulă de minim bun simţ! 2. Sunt convins că un Primari model: Rimler Karoly, sau Traian Moşoiu, nu ar fi plantat bolarzi, respectiv nu ar fi amplasat o stație de tramvai inestetică, pe traseul pe care în mod firesc se defilează. XV. Faptul că faraonul nostru local a primit un Oituz la obraz, nu-i bai. Mare bai ar fi să nu primească şi un Mărășești la viitoarele alegeri locale. Cine permite/tolerează livrarea de apă rece, sau călduță, la preț de apă caldă/fierbinte, fără nici o jenă/emoție, nu mai are ce căuta la cârma PMO! PS. 1. ”Doar adevărul ne poate vindeca” - Oana Zamfir (Antena 3 Tv). Şi de politruci-căpușă la buzunarul populimii orădene/bihorene, de bună credință, indiferent de etnie, dar și de politrucii români(!?)-marionetă ale iredentismului maghiar; 2. Comentariile unor propagandiști anti-PSD/ALDE/PPU-SL, ca ale veșnicului ”elev” sunt tot un rezultat al proiectului: ”România (ne-)educată”?
Postat 26 Mai 2019, 16:02 de stefan
@crisdumi
psd-ist incult si adulator de penal...."d.p.v" si "legic" sunt in limba romana? Nu prostovan debil, nu sunt. Dar ca unul ce nu ai discernamant si IQ-ul e sub al unui gibon....te iertam. Si duminica te taxam pe tine, un oligofren, si pardidul de cretinoizi prin votul nostru. Te astept cu drag sa ragi ca un bou ca statul paralel si o conspiratie galactica a furat din voturi voastre. PS Inchide flitul, iti curg balele.
Postat 24 Mai 2019, 20:24 de elev
Din contră, Leș precizează concret că nu trebuie privit politic acest "conflict" ...
... ci d.p.v. istoric, logic și legic !?! Mai mult sau mai puțin, se desprinde concluzia că edilul orădean este lipsit de discernământ și a creat singur această situație conflictuală, care va duce în mod evident la un efect penal !?!
Postat 24 Mai 2019, 19:17 de CrisDumi
Mi se pare normal...
Păi, normal că nu putea gira, nu putea nimic... că, na, numele îi confirmă veleitățile de istoric. Atâta istorie știe musiu ministru câtă știe un leș în păpușoi. Lasă, nu-i bai, că vine ea ziua de duminică, 26 mai 2019...
Postat 24 Mai 2019, 19:06 de Shogun
Les
LEȘ1, leșuri, s. n. Cadavru, hoit, stârv. – Din tc. leș. sursa: DEX '09 (2009) LEȘ2, leșuri, s. n. Cadavru, hoit, stîrv. Ai auzit dumneata vreodată moarte de om să nu se afle și leș să nu iasă la lumină? SADOVEANU, B. 112. Să-mi fie aruncat leșul în groapa săracilor. Sînt acolo, între ai mei. CAMIL PETRESCU, B. 238. Pe cîmpul cel de lupte Apar grămezi de leșuri, grămezi de arme rupte. ALECSANDRI, O. 218.
Postat 24 Mai 2019, 15:29 de AnaConda
ministrul psd
O lichea de ultima speta, ca de altfel intreg partidul.
Postat 24 Mai 2019, 15:12 de feedback
............
Ce zici, mai lesule?! Bine ca prezumtia de nevinovatie functioneaza, este invocata si produce efecte doar cand e vorba de escrocii din psd! Si nu mai fi asa cocos, ca tocmai ai primit una dupa ceafa de la justitie, care ti-a aratat si unde ti-e locul! Citez: ,,Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii" articolul 92, alineatul 1, din Constitutie. Calitatea de comandant al fortelor armate conferita de legea fundamentala presedintelui Romaniei nu este una decorativa, protocolara, ci este o atributie de fond, cu important continut, dupa cum rezulta din mai multe texte constitutionale. In considerarea calitatii sale de comandant al fortelor armate, presedintele Romaniei nu poate fi obligat de nicio alta autoritate, asadar nici de ministrul Apararii, nici de primul ministru, nici de Puterea Judecatoreasca, sa numeasca in functia de sef al Armatei - adica primul si principalul sau subordonat pe linie militara in raporturile cu fortele armate - pe o persoana desemnata in afara vointei sefului statului" Lesule, pregateste-te, te asteapta iar tarabele de tir din iarmaroace!
Postat 24 Mai 2019, 13:21 de pinonel
scutit de armată și pus să umilească militarii
Ministrul PSD al apărării, individul care a fentat efectuarea stagiului militar, trădătorul care a atacat Seful Statului Major al Armatei Române și pe Președintele CSAT, omul care a înjosit armata, "nu a girat" fanfara militară să cânte pentru orădeni și să celebreze astfel bucuria unirii sub regele Ferdinand! Pentru ministrul PSD unirea e "un episod trist" din istoria Romaniei. Pentru PSD sunt eroi bolșevicii veniți la noi cu tancul în scopul transformării țării noastre în Sovrom, în gubernie sovietică, în republică bolșevică cu limba oficială limba rusă! Du-te ministre PSD cu fanfarele în frunte să-i cânți Penalului cu mustață ceva de consolare luni pe drumul bulăului. Du-te umflatule și vezi macar acum cum arată un soldat adevărat, că tu stai cu umflații care au înroșit țevile la Timișoara, Sibiu, Cluj și București. Avem militari de carieră care luptă alături de aliații României și avem un trădător care-i sabotează.
Postat 24 Mai 2019, 12:53 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2846 RON
  • 1 EUR = 4.7415 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON