URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2017, 19:40

PSD pregăteşte graţierea corupţiei: Un amendament al lui Şerban Nicolae graţiază fapte ca luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Senatorul PSD Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei juridice din Senat, a depus la Comisia Juridică o propunere de modificare a proiectului Legii graţierii adoptat de Guvernul Grindeanu. Printre altele, ar urma să beneficieze de graţiere şi cei condamnaţi pentru fapte de corupţie, inclusiv pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiţii, şi pedepsele de până la 10 ani închisoare.

PSD nu se lasă

Chestionat de presă, Şerban Nicolae a adus din nou în discuţie condiţiile din penitenciare şi sancţiunile aplicate de CEDO României. ”Raţiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide… Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituţiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat senatorul PSD.

Nicolae a mai spus că supraaglomerarea nu afectează persoanele care sunt în detenţie în raport de faptele pe care le-au săvârşit. “Eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară… Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti şi pentru corupţi şi pentru evazionişti, pentru toate categoriile de infractori”, a spus politicianul.

”Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei graţieri, deci o cifră de sub 10 la sută din totalul persoanelor aflate în detenţie în România… Faţă de cele peste 8.000 de persoane aflate în plus faţă de disponibilul din penitenciare, chiar şi aşa în condiţii precare, eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima graţiere colectivă în România au ieşit 3.000 de persoane”, a mai declarat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă în momentul redactării amendamentului s-a gândit şi la colegii de partid aflaţi în situaţia de a fi acuzaţi de fapte de corupţie, senatorul PSD a spus ”categoric nu”.

Întrebat dacă a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Şerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect, însă a replicat jurnaliştilor: ”Câinele moare de drum lung şi unii de grija altora”.

De asemenea, Şerban Nicolae a depus un amendament care prevede graţierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani. ”Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare şi atunci am spus că se graţiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, a mai spus senatorul PSD.

Mai rău decât inițial

Digi24.ro face o comparație între proiectul inițial propus de Guvernul Grindeanu și modificările propuse de Nicolae. Dacă iniţial Executivul vroia, prin proiectul de lege adoptat odată cu celebra OUG 13, să graţieze în întregime "pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv", reprezentantul PSD ar dori o extindere şi o nuanţare a categoriilor de pedepse. Concret, ar urma să se graţieze în întregime "pedepsele de până la 3 ani inclusiv" şi "pedepsele de până la 7 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de 3 ani", arată sursa citată.

Pentru pedepsele aflate deja în executare şi din care au rămas de executat mai mult de 4 ani, pedeapsa ar urma să se reducă cu 3 ani. Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de 4 ani, ar urma să fie graţiate parţial, cu trei pătrimi din restul de executat. În cazul în care restul de executat este mai mare de 4 ani, din pedeapsă se va reduce jumătate din restul de executat.

Cu alte cuvinte, dacă cineva a primit 10 ani de închisoare şi a executat doar 2 ani din pedeapsă, rămânându-i 8 ani, în urma graţierii PSD va beneficia de o reducere cu 4 ani a pedepsei. În total, persoana ar urma să facă doar 6 ani de închisoare, dacă amendamentele lui Şerban Nicolae vor fi adoptate de colegii parlamentari, explică Digi24.ro.

Totodată, ar urma să se graţieze, în întregime, "măsurile de internare într-un centru educativ".

De graţiere NU ar urma să beneficieze pedepsele a căror suspendare este executată şi nici recidiviştii. Tot în comparaţie cu proiectul Guvernului Grindeanu, forma lui Şerban Nicolae nu mai prevede graţiere pentru femeile însărcinate şi persoanele care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.

Fără recuperarea prejudiciului

O altă noutate importantă este că, dacă inițial proiectul Guvernului Grindeanu prevedea, la art. 4, condiţionarea graţierii de achitarea, în termen de 1 an, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească, noua formă, propusă de Nicolae, această condiţionare dispare!

Dacă în varianta iniţială a proiectului erau exceptate infracţiunile de corupţie prevăzute de art. 289-294 din Codul Penal, abuzul în serviciu (art. 297) şi conflictul de interese (art. 301), în varianta lui Nicolae, acestea nu mai sunt exceptate de la graţiere. Cu alte cuvinte, ar urma să beneficieze de graţiere şi cei condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi conflict de interese.

Şi cei condamnaţi pentru infracţuni asimilate infracţiunilor de corupţie (inclusiv efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţi ce nu sunt destinate publicităţii) ar urma să fie graţiaţi. În contrapartidă, ar urma să fie exceptate de la graţiere pedepsele acordate pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Comisia Juridică a Senatului va începe marţi dezbaterile pe fondul proiectului Legii graţierii, urmând să fie discutate şi amendamentele depuse de parlamentari. În şedinţele anterioare, au avut loc dezbateri de ansamblu asupra proiectului, în prezenţa unor reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Proiectul Legii graţierii a fost adoptat de Guvernul Grindeanu în seara de 31 ianuarie 2017, odată cu OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sila
ma apuca cand vad ce fata are
Postat 07 Martie 2017, 07:52 de gicacontra
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON