URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2019, 20:32

Turneul austro-german. Micii fotbaliştii de la LPS Bihorul au jucat cu Manchester United (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Micii fotbaliştii ai echipei de U12 de la LPS Bihorul Oradea s-au întors recent dintr-un turneu european, unde au avut de-a face cu echipe din lumea bună a fotbalului continental.

Trupa pregătită de directorul adjunct al Clubului Sportiv Şcolar LPS Bihorul, Lucian Stance s-a aflat în perioada 22-27 ianuarie în Austria şi Germania, unde tinerii fotbalişti bihoreni au trăit experienţe unice.

Periplul a început marţi, 22 ianuarie, când delegaţia orădeană a ajuns la moderna Academie a lui Red Bull Salzburg din Austria, club care cu doi ani în urmă a cucerit Liga Campionilor Europeni la juniori U19. După ce s-au cazat aici, a doua zi, lepesiştii au vizitat toate facilităţile academiei, iar cele văzute i-au impresionat foarte mult.

Inclusiv antenorul Lucian Stance, uimit de cele constatate a spus că "la nivelul bazelor de pregătire suntem în urmă nu cu 50 de ani, ci chiar cu 100, iar performanţa naţionalei de tineret, aceea de a se califica la Europeanul din vară, este ceva incredibil".

Primele dueluri: Red Bull Salzburg

Aici, la Salzburg, gazdele bihorenilor şi-au dorit disputarea unor jocuri cu oaspeţii din România. În acest fel, au fost programate două meciuri, între primele echipe şi între echipele secunde ale celor două cluburi. Pentru orădeni interesant a fost însă că s-a jucat pe teren mare, 11 contra 11 şi nu 9 contra 9, pe teren de 70 de metri, cum sunt obişnuiţi bihorenii.

Disputat pe durata a două reprize a câte 35 de minute, meciul dintre primele două garnituri s-a încheiat cu scorul de 4-0 pentru gazdele de la Red Bull. Acelaşi scor s-a consemnat apoi şi în jocul dintre echipele secunde ale celor două cluburi, meci care s-a desfăşurat însă doar pe durata unei reprize de 35 de minute.

"Până la aceste meciuri nu mi-a fost dat să văd o echipă de juniori jucând precum una de seniori. Copii de la Red Bull Salzburg schimbau automat sistemele de joc fără a avea nici cea mai mică problemă", a declarat, impresionat fiind, antrenorul orădean Lucian Stance.

La Turneul "Hallenmaster"

Ulterior, pe data de 24 ianuarie, formaţia LPS Bihorul a efectuat un antrenament comun cu cei de la Atletic Salzburg, după care, în ziua următoare a plecat spre Germania, unde, mai întâi a vizitat Academia celor de la Bayern Munchen. Acolo bihorenii, graţie lui Peter Wenninger coordonatorul echipelor U19 şi U15 de la bavarezi, şi cel care i-a lansat în fotbalul mare pe Schweinsteiger şi Alaba, au avut posibilitatea să vizioneze antrenamentul formaţiei U15. Cu acest prilej, tinerii lepesişti nu au ratat însă nici vizitarea modernului stadion al celor de la Bayern, Allianz Arena.

În fine, turneul austro-german al echipei orădene a consemnat, în perioada 26-27 ianuarie, şi punctul culminat al periplului. În ultimele două zile, LPS Bihorul a jucat la Turneul Internaţional "Hallenmaster" pentru echipe U12, alături de formaţii extrem de puternice. Astfel, au fost prezente 13 echipe din ţări precum Olanda, Anglia, Austria, Elveţia, România şi Germania. Printre acestea s-au numărat şi reprezentantele celebrelor cluburi Manchester United, Ajax Amsterdam, Bayern Munchen, VFB Stuttgart, Hertha Berlin, Munchen 1860, FC Basel şi Austria Viena.

Munchen 1860, Manchester United, Hertha Berlin...

Într-o astfel de companie selectă, trupa orădeană a fost mai mult decât încântată să evolueze, dar i-a fost foarte greu să şi obţină rezultate pozitive. Totuşi, elevii antrenorului Stance au pierdut doar la limită, scor 1-2, în jocurile cu Munchen 1860 şi Tus Traunreut. Alte rezultate înregistrate de lepesişti au fost însă: 0-5 cu Manchester United, 1-4 cu FC Augsburg şi 1-6 cu Hertha Berlin.

Trebuie menţionat că acest turneu care i-a marcat pe tinerii fotbalişti de la LPS Bihorul şi care au avut mult ce învăţa de pe urma lui a fost facilitat de Daniel Lungu, fost sportiv la LPS Bihorul, şi Ottmar Schreiber, organizatorul turneului Hallenmaster.

Cei care au alcătuit lotul echipei U12 de la LPS Bihorul şi care s-au aflat în acest turenu au fost: Matei Popa, Casian Dumea, Darius Pereş, Raul Antoci, Patrik Bundea, Andrei Naghi, Denis Cociuba, David Mărcuţiu, Mario Herlaş, Rareş Ciuclea, David Maghiar, Robert Zempleny, Cătălin Romocean, Rareş Catrişcău, Mihnea Moş, Antonio Zghibolţ, Alex Bocuţ, Raul Haiduc, Marian Secară, Balasz Halasz, Dominique Călinescu, Patrik Antoci şi Alexandru Matei. Antrenor: Lucian Stance.

Manchester United la Oradea

După această experienţă, conducerea CSS LPS Bihorul şi-a propus, la rândul ei, să organizeze în Oradea ceva unic pentru oraşul de pe Criş. Astfel, în perioada 24-26 mai, anul viitor, se doreşte organizarea turneului dotat cu trofeul Cupa Transilvania pentru echipe U13. La această competiţie vor fi invitate toate marile echipe care au participat la turenul german de la Hallenmaster. Orădenii au început deja demersurile, purtând discuţii preliminare cu cei de la Manchester United.

Se doreşte ca şi aici, la Oradea, să se joace 11 contra 11, pe teren de dimensiuni normale, fie sintetic, fie acoperit cu iarbă. De asemenea, conducătorii LPS-ului susţin că au tot sprijinul celor care i-au ajutat să participe la Hallenmaster. "Cu toate că nu ne putem măsura forţele de la egal la egal cu asemenea echipe, vrem să ne batem cu cei mai mari pentru că doar aşa putem progresa", a mai spus, după întoarcerea din turneul austro-german profesorul Lucian Stance, director adjunct al CSS LPS Bihorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON