URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2018, 15:30

Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)

Lucrările la Podul Centenarului, ridicat peste Crişul Repede între străzile Plevnei şi Szigligeti Ede, sunt în stadiu avansat, astfel încât construcţia ar putea fi inaugurată pe 1 Decembrie, cu aproape două luni înainte de termen.

Inaugurare de Ziua Naţională

Stadiul lucrărilor a fost prezentat, miercuri, de viceprimarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în teren, care a cuprins şi alte obiective.

Birta a subliniat că Podul Centenarului este atipic, fiind singurul din oraş care nu are piloni de sprijin în Crişul Repede.

"Termenul de finalizare a lucrărilor ar fi pe 25 ianuarie 2019, dar acest pod este într-o stare avansată şi dorim ca până pe 1 Decembrie să-l finalizăm şi să-l putem inaugura, având în vedere că a şi primit denumirea de Podul Centenarului", a precizat viceprimarul.

Până acum, au fost realizaţi pilonii pe ambele maluri ale Crişului Repede, culeile şi hidroizolaţiile acestora, infrastructura de sensuri giratorii, şi s-au confecţionat piesele metalice ale podului.

Lucrări de milioane

"A fost montat tablierul, care a fost adus pe bucăţi pe şantier. De asemenea, au fost folosite peste 10.000 de şuruburi pentru pod. Ieri s-au montat primele două arce, iar în această dimineaţă au ajuns şi ultimele două arce, acestea urmând să fie şi ele montate. După cum se vede, podul prinde contur", a spus Birta.

Urmează montajul tiranţilor între arce şi tablier şi a predalelor prefabricate din beton armat pe suprafaţa destinată traficului cu maşini. "Mai trebuie să ajungă şi balustrada, care va proteja pietonii şi bicicliştii", a spus viceprimarul.

Podul va avea două benzi de câte 3,5 metri. De asemenea, va avea trotuare şi piste pentru biciclişti.

Valoarea investiţiei, fără TVA, este de 11.350.000 lei. Lucrările sunt executate de asocierea formată din Freyrom SA, Procons Group SRL, Electro Excel Green Consulting SRL şi Aquacons SRL.

Municipalitatea a depus un proiect european pentru acoperirea investiţiei din fonduri comunitare.

Pod nou pe Peţa

O altă lucrare prezentată în cadrul conferinţei de presă în teren a fost cea de construire a unui nou pod peste pârâul Peţa între Calea Armatei Române şi strada Universităţii.

Ordinul de începere a lucrărilor la noul pod a fost dat la jumătatea lunii septembrie, iar acestea au ajuns într-un stadiu de circa 40%, termenul estimat pentru finalizare fiind 29 noiembrie, în funcţie şi de condiţiile meteo.

"Ceea ce urmărim prin această reabilitare a podului este lăţirea efectivă a podului, pentru că podul care a fost demolat nu era suficient de lat pentru a asigura atât accesul pietonilor cât şi al maşinilor şi bicicletelor. De asemenea, în această zonă va veni linia de tramvai şi, pentru a nu avea probleme din punct de vedere tehnic cu linia de tramvai şi podul să fie destul de rezistent, s-a decis refacerea acestui pod", a precizat Florin Birta.

Noul pod va avea o lungime de 19,25 m şi o deschidere de 18,59 m. Lăţimea carosabilului a fost proiectată la 7 metri, fiind vorba de două benzi, iar cea a trotuarelor la câte 2,40 m, care va include şi câte o pistă de biciclete cu o lăţime de 1 m.

Până în prezent a fost realizată estacada metalică pentru devierea reţelei de apă, s-au turnat fundaţiile de beton de pe partea stângă şi au fost procurate 21 grinzi prefabricate din beton armat.

Proiectul a inclus demolarea vechiului pod, aflat în degradare. Contractul a fost atribuit cu suma de 1.045.000 lei fără TVA asocierii formate din Drumuri Bihor SA, Proexco SRL, Trameco SRL şi General Standard Antreprenor General SRL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
!!!
Ma dau bătut! Sandel știe " Osânda " ! Un film care nu a fost comercial! O fi citit și romanul "Velerim și Veler Doamne"? Dar gura....si-a cam dezvăluit vârsta! Amza Pellea trăia, Ioana Pavelescu în vogă....
Postat 18 Octombrie 2018, 17:10 de soricel
Bihoreanoradean
Mă exprim clar românește, nu mă ascund și nu mă dau cultivat ca alții. Sunt original. Și nu mă plâng, nu mă uit în curtea vecinului, și nu aștept socialul. In concluzie e bine ce face Bolojan, din păcate nu are tara așa premier.
Postat 18 Octombrie 2018, 11:45 de Sandu1206
@ sandu
La cum gândești și te exprimi, nu prea pari a fi o persoana citită, mă gandesc ca ai învățat înjurăturile din filmele pomenite sau de la birtul din satul in care ai crescut. Vezi că apare Moromeții 2 (filmul), poate te mai cultivi și tu.
Postat 18 Octombrie 2018, 07:22 de User anonimizat
Moderator
Am învățat să înjur din Moromeții și Osanda. Fac parte din cultura noastră. Nu am învățat să înjur de la un bețiv.
Postat 18 Octombrie 2018, 00:42 de Sandu1206
Bihoreanoradean
Argumente. Toate investițiile se reflectă în confortul Orădenilor, un confort pe care tu ești prea invidios ca să-l recunoști. Și sunt demn de Oradea, e orașul meu ... Cei care au votat , au votat pt șantiere, și pt avansul orașului , cei ca tine au votat pt mici bere , manele, ulei și zahăr. Numărul mașinilor a crescut cu 30% in Oradea și în localitățile apropiate din 2008 până acum. Gândește-te cum ar fi fost , dacă s-ar fi facut centura la 2 benzi , pasarelele peste centura, podurile , drumul Ecaterina, drumul de la cimitir, asfalt in Grigorescu, Gutenberg. Gândește-te că îți speli copilul la lighean că să nu-și spele alții copii la lighean. Cat despre turiști tu nu știi ce înseamnă asta , tu faci naveta din oraș la tine în sat .
Postat 17 Octombrie 2018, 22:17 de Sandu1206
RE: Bihoreanoradean
Calmo! Argumente, nu jigniri...
Postat 17 Octombrie 2018, 22:42 de Moderator
@ sandu
Asta-i tot ce poți și tot ce știi? Înțeleg că nu ești în stare să vii cu argumente.. da' mai schimbă și tu placa, că te faci de minune. Și apropo: te rog nu mai vorbi in numele orădenilor! Nu ești demn de acest oraș.
Postat 17 Octombrie 2018, 21:32 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Orădenii suporta șantierul. Creierul tau nu cunoaște dezvoltarea. Așteaptă socialul și spala-te la lighean.
Postat 17 Octombrie 2018, 21:05 de Sandu1206
@ sandu
Mă refeream la orădeni, nu la tine.
Postat 17 Octombrie 2018, 19:51 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Da ne-am dorit.
Postat 17 Octombrie 2018, 19:32 de Sandu1206
podul din centru - sf ladislau este oooooribil
podul Ladislau din centru este oribil! dar oooooribil de tot! este prea inalte, sumbru, grotesc, betonat, artistic zero barat si la cat este de inalt si gros, fura din peisajul frumos creat de Crisul Repede! rusine celor care au propus si acceptat constructia lui. o jena pentru oras!
Postat 17 Octombrie 2018, 18:40 de roger
!!!
Da, asta cu termenele este ok! Vezi Peta Sorbonica lu' rectoru-nevasta și cuscra...dar podul chiar arata bine!
Postat 17 Octombrie 2018, 16:52 de soricel
Inainte de care termen?
Naiba știe că la noi toate lucrările sunt gata "înainte de termen" dar suntem într-un șantier continuu. Acum știu că vor sari "apărătorii patriei" sa ne explice ca la noi "macar se face ceva" și că sa ne para bine că se face. Ei bine nu vreau sa se mai "facă" așa! M-am saturat de santiere, de pietonale, de turiști și în general de toată această așa zisa "dezvoltare" care deocamdată pentru orădeni este o corvoada. Ia spuneți: v-ați dorit pietonale și ambuteiaje in tot orașul? V-ati dorit transport local care concurează doar cu trotineta, chiar și-a acolo unde nu se intersectează cu mașinile și are banda dedicata? v-ați aquapark la care să mergeți o data pe an, că mai mult nu vă permiteți (și atunci de rușine , că vă vin rudele de departe), v-ați dorit căldură cu pipeta și interdicția de a avea acces la gaze, v-ați dorit taxe local și servicii la prețuri mai mari decât în București? V-ați dorit primar care doar el știe "ce e mai bine" pentru oraș și locuitorii lui??? Lista rămâne deschisa..
Postat 17 Octombrie 2018, 16:07 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON