URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2015, 10:44

Şefa APM Bihor: Primăria să respecte dreptul cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce săptămâna trecută autorităţile de mediu orădene au intrat în conflict cu Primăria, care a comandat tăierea stejarilor din Piaţa Unirii în ciuda faptului că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a refuzat să-şi dea acordul, şefa APM, Sanda Mercea, precizează, printr-un comunicat de presă, că instituţia pe care o conduce nu se opune progresului şi dezvoltării.

"Asistăm, în ultima perioadă, în municipiul Oradea, la o adevărată revoluţie a spaţiilor verzi. Primăria a decis distrugerea, în totalitate, a amenajărilor existente, încercând să ne convingă că tot ce se face e spre binele nostru şi al oraşului", precizează directoarea în debutul materialului, cu referire directă la tăierile de arbori din Piaţa Unirii.

Mercea critică decizia municipalităţii de a înlocui arborii de specii autohtone, cum sunt stejarii, ulmii ori teii, cu alţii din specii ornamentale, "care nu au, nici pe departe, aceleaşi valenţe ecologice". "În urma punerii în practică a celor prevăzute în proiectele Primăriei, vom avea multe parcări, multe alei pavate şi fântâni arteziene în detrimentul copacilor, aceştia fiind tăiaţi pentru a se planta puieţi de a căror umbră vor beneficia probabil nepoţii noştri", susţine directoarea.

Pentru a evalua corect consecinţele tăierilor de arbori, Mercea citează literatură de specialitate din domeniu şi arată că arborii din speciile tei, frasin, stejar şi castan au un indice apreciat de densitate a coroanei, deci totodată folositor oraşului. "Spre exemplu, numai teiul (Tilia sp.), la vârsta de 50 de ani, manifestă o creştere activă, realizează anual un număr de peste 300.000 de frunze, care însumează o suprafaţă verde de aproximativ 600 de metri pătraţi. Un singur tei, ca specie de talie medie, într-o zi de vară, poate filtra 4.000-5.000 de metri cubi de aer, consumă aproximativ 9 kilograme de dioxid de carbon şi produce 6-7 kilograme de oxigen", precizează şefa Agenţiei.

În schimb, susţine ea, un arbust ornamental precum salcâmul japonez are un volum eteric al coroanei de 0,5 metri cubi, o suprafaţă exterioară de 2-3 metri pătraţi şi poate filtra şi elibera doar 0,01 kg oxigen. "Aşadar, abia 500 de exemplare de Sophora japonica -"Pendula" pot egala performanţa unui singur exemplar de Tilia tomentosa (n.r. - tei) de 50 de ani, fără a mai putea asigura şi umbra pe trotuar", arată Mercea, precizând că a extras datele din International Society of Arboriculture, 1998, 2004, actualizat în iulie 2005 şi din scrierile lui Ionel Lupu, inginer doctor, reprezentant al Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu" din Iaşi.

Drept urmare, spune directoarea, consecinţele amputării brutale a "plămânilor oraşului" sunt grave.

"Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu se opune dezvoltării şi progesului municipiului, dimpotrivă sprijină implementarea unor proiecte care presupun intervenţii responsabile în peisaj şi care respectă dreptul cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos prin promovarea unor soluţii care să ţină cont de biodiversitatea locală", încheie Mercea comunicatul.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele:

Primăria Oradea, amendată cu 40.000 de lei pentru stejarii tăiaţi în Piaţa Unirii

Adio pentru totdeauna! Primăria a doborât stejarii din Piaţa Unirii, comisarii de mediu pregătesc amenda (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Responsabilitatea fata de mama natura nu este si a noastra ?
Titel draga,de mafia padurilor cred ca nu e cazul sa mai vorbim.Jocurile se fac in Parlament,cu acte si legi in buna intelegere inter-partinica,iar hienele sunt porintre noi,cu functii,care mai de care...ce sa faca o femeie in fata hoardelor nesatule de parveniti. Responsabilitatea deprecierii faunei ne revine fiecaruia dintre noi prin pasivitatea si neimplicarea caracteristica romanului.Respectul fata de natura, fata de mediul in care ne ducem viata de zi cu zi, trebuie sa vina din partea fiecaruia, din constiinta noastra a tuturor.Sau poate acum, vazand tot mai des, razbunarea naturii, sa luam masuri si nu numai, sa le respectam pe cele deja luate cu privire la protectia mediului inconjurator si conservarea biodiversitatii.Cu un Sistem mafiot este greu sa te lupti,mai ales daca esti singur. In rest,sa avem piste de biciclete,spre nicaieri,cat mai multe si intubari da parauri(a mai ramas vreunul viu?) asemenea.
Postat 06 Iulie 2015, 22:38 de platona
Sunteti la moda,ce naiba mai doriti?
Implor si eu ca simplu cetatean pe APM Bihor sa-si faca serviciul,nu mai mult.
Postat 06 Iulie 2015, 22:31 de User anonimizat
@platona
Sa mori tu , platona ? Dar politica "doamnei", raspunsul ei nu tot mitocanie e ?
Postat 06 Iulie 2015, 21:58 de titel
Oradenii lui Bolojan ,mediul si ....coada vacii.
Este loc de mai bine in acest oras,indiscutabil si sub aspectul protectiei mediului..... dar sa te exprimi mitocaneste la adresa unei doamne,care probabil nu are forta necesara de a da piept cu gruparile si gastile infractionale de praduire a banului public (si amintesc numai Primaria Oradea si ABA Crisuri),este mai mult decat descalificant pentru un barbat(oradean!!!???)Dar ce veti mai spune cand vor fi contra acestor "proiecte marete de dezvoltare si progres"cei de la DNA,sau de la Curtea de Conturi,sau de la Comisia Europeana sau OLAF.. si toate acesta se vor intampla cat de curand.Va asigur.Sa va vad atunci,viteji anonimi,postacii lui bulibasa Bolojan,amendat precum un infractor periculos.
Postat 06 Iulie 2015, 19:38 de platona
...
Aveti dreptate tovarasa ! Ca ce se taie de prin paduri nu se refera la "plamani", tovarasa psd ! Mai las-o dracului de scuza! Parca n-ai sti ca se vor planta acolo alti arbori! Faceti , voi , pesedeii, orice numa sa fie contra !
Postat 06 Iulie 2015, 19:06 de titel
Ipocrita
Sanda ce zici de ferma de porc? Se simte mirosul pana la Hotelul Nevis/Lidl/Penny! De ce nu faci nimic? Mai esti ipocrita si iesi in presa de mai multe ori sa spui ca aerul e curat in Oradea! De asemenea, se taie zeci de hectare in Felix, Pietroasa, Padiș, Nucet și tu faci scandal pentru 9 stejari! Sau asta e directiva de partid? Ca sigur nu ai asjuns in fuctie de director pentru ca esti desteapta!
Postat 06 Iulie 2015, 13:09 de Universitarul_autentic
MARS la lucru maatraguna !
Matraguna grasa si urata, se taie padurile intr-o frenezie si voi umblati dupa 2 copaci prin oras. nu mai bate trotuaru ci du-te si vezi cum dispar paduri intregi si voi luati salar deamoaca !!! Tot dearoata orasului livezile sunt abandonate de proprietary si s-au transformat in incubatoare de insect care navales, aduse ve vant, in oras decimand tot ce-i verde si voi faceti politica politruco-pontista !!! Mars la lucru gunoi !!!
Postat 06 Iulie 2015, 12:43 de scortosul
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu se opune
Sanda, Saduto cine te-a instalat pe tine intr-un loc cald si bine remunerat? Nea Mank-Kopiatorul zis XEROX? Ai vrea cumva sa ne amintim ca ai fost data afara din primarie? Poate ca nu vrei, dar ai vrea cumva sa nu mai te bagi in seama sabotand actiunile primariei care privesc bunastarea cetatenilor din acest oras?
Postat 06 Iulie 2015, 12:13 de Klaus_Sebastian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON