După ce săptămâna trecută autorităţile de mediu orădene au intrat în conflict cu Primăria, care a comandat tăierea stejarilor din Piaţa Unirii în ciuda faptului că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a refuzat să-şi dea acordul, şefa APM, Sanda Mercea, precizează, printr-un comunicat de presă, că instituţia pe care o conduce nu se opune progresului şi dezvoltării.
"Asistăm, în ultima perioadă, în municipiul Oradea, la o adevărată revoluţie a spaţiilor verzi. Primăria a decis distrugerea, în totalitate, a amenajărilor existente, încercând să ne convingă că tot ce se face e spre binele nostru şi al oraşului", precizează directoarea în debutul materialului, cu referire directă la tăierile de arbori din Piaţa Unirii.
Mercea critică decizia municipalităţii de a înlocui arborii de specii autohtone, cum sunt stejarii, ulmii ori teii, cu alţii din specii ornamentale, "care nu au, nici pe departe, aceleaşi valenţe ecologice". "În urma punerii în practică a celor prevăzute în proiectele Primăriei, vom avea multe parcări, multe alei pavate şi fântâni arteziene în detrimentul copacilor, aceştia fiind tăiaţi pentru a se planta puieţi de a căror umbră vor beneficia probabil nepoţii noştri", susţine directoarea.
Pentru a evalua corect consecinţele tăierilor de arbori, Mercea citează literatură de specialitate din domeniu şi arată că arborii din speciile tei, frasin, stejar şi castan au un indice apreciat de densitate a coroanei, deci totodată folositor oraşului. "Spre exemplu, numai teiul (Tilia sp.), la vârsta de 50 de ani, manifestă o creştere activă, realizează anual un număr de peste 300.000 de frunze, care însumează o suprafaţă verde de aproximativ 600 de metri pătraţi. Un singur tei, ca specie de talie medie, într-o zi de vară, poate filtra 4.000-5.000 de metri cubi de aer, consumă aproximativ 9 kilograme de dioxid de carbon şi produce 6-7 kilograme de oxigen", precizează şefa Agenţiei.
În schimb, susţine ea, un arbust ornamental precum salcâmul japonez are un volum eteric al coroanei de 0,5 metri cubi, o suprafaţă exterioară de 2-3 metri pătraţi şi poate filtra şi elibera doar 0,01 kg oxigen. "Aşadar, abia 500 de exemplare de Sophora japonica -"Pendula" pot egala performanţa unui singur exemplar de Tilia tomentosa (n.r. - tei) de 50 de ani, fără a mai putea asigura şi umbra pe trotuar", arată Mercea, precizând că a extras datele din International Society of Arboriculture, 1998, 2004, actualizat în iulie 2005 şi din scrierile lui Ionel Lupu, inginer doctor, reprezentant al Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu" din Iaşi.
Drept urmare, spune directoarea, consecinţele amputării brutale a "plămânilor oraşului" sunt grave.
"Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor nu se opune dezvoltării şi progesului municipiului, dimpotrivă sprijină implementarea unor proiecte care presupun intervenţii responsabile în peisaj şi care respectă dreptul cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos prin promovarea unor soluţii care să ţină cont de biodiversitatea locală", încheie Mercea comunicatul.
Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele:
Primăria Oradea, amendată cu 40.000 de lei pentru stejarii tăiaţi în Piaţa Unirii
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.