URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 20:40

Se simt ameninţaţi: Consilierii PSD, UDMR şi ALDE n-o validează pe Carmen Pantiş în funcţie de teamă să nu-şi piardă din nou majoritatea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Pásztor Sándor a spus-o pe şleau, marţi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean: aleşii puterii nu o vor valida, în ciuda promisiunii, pe Carmen Pantiş ca cel de-al 17-lea consilier PNL deoarece se tem că, în urma unei acţiuni în instanţă înaintată de liberalul Călin Gal, alianţa PSD, UDMR şi ALDE îşi va pierde din nou majoritatea fragilă în plenul CJ Bihor.

După cum se ştie, alianţa conduce judeţul cu 18 consilieri, pe când opoziţia PNL are 17 consilieri, din care doar 16 validaţi, iar unul în aşteptare.

Pantiş, în aşteptare

Şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Judeţean a fost tensionată de la cap la coadă. Primul punct pe ordinea de zi a fost cel prin care s-a propus validarea doctoriţei Carmen Pantiş pe locul de consilier judeţean vacantat de Dacian Foncea, respinsă deja de câteva ori - fără argumente - de majoritatea PSD, UDMR şi ALDE.

Din start, vicepreşedintele Ioan Mang a spus că acest lucru nu se va întâmpla, în ciuda faptului că şeful CJ, Pasztor Sandor, le promisese liberalilor validarea în ianuarie 2019. "În luna ianuarie, colegii de la PNL nu au venit ca urmare nu s-a validat în ianuarie nimic", a amintit Mang.

Acesta a dezvăluit apoi adevăratul motiv al nevalidării. "Ieri s-a înregistrat o plângere prealabilă, zic eu absolut aberantă, din partea domnului Călin Gal (n.r. – consilier PNL) prin care cere revocarea proiectelor de validare din ianuarie. Prin urmare, până când vom trece prin instanţe, lucrurile rămân aşa", a spus Mang.

Probleme cu Ţara

Este vorba de două proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei din 15 ianuarie 2019, anume vacantarea postului PSD-istului Gheorghe Ţara, care a fost votată inclusiv de Gheorghe Ţara, şi validarea următorului PSD-ist de pe listă, economistul Cosmin Durnea. Validarea a fost făcută, aşa cum cere legea, prin votul majorităţii consilierilor prezenţi.

Aleşii PNL au lipsit de la acea şedinţă, iar cvorumul necesar a fost asigurat, deci, de prezenţa lui Gheorghe Ţara, a cărui demisie scrisă era, însă, deja înregistrată la Consiliul Judeţean. La vremea aceea, Ioan Mang a susţinut că prezenţa lui Ţara este legală căci el continuă să fie consilier judeţean până când de demisia lui se ia act, prin vot, în plenul CJ Bihor.

Într-o conferinţă de presă organizată în aceeaşi zi, Ionel Avrigeanu şi Călin Gal au spus că vor analiza legalitatea acelor decizii. Vestea că până la urmă Gal a decis să le conteste în instanţă a fost dată, însă, marţi, de Mang în plenul CJ. Nici după aceea, liberalul n-a prezentat concret argumentele din spatele acţiunii în instanţă.

Cu cărţile pe faţă

Deşi a făcut şi aluzii cum că Călin Gal ar putea avea norocul să dea peste un judecător părtinitor care să-i dea "o sentinţă favorabilă" în primă instanţă, liderul PSD s-a arătat convins că, până la urmă, procesul va fi pierdut de liberal şi se va dovedi că schimbul între Ţara şi Durnea s-a făcut legal.

Luând cuvântul, şeful CJ Pasztor Sandor a dezvăluit în plen jocul politic pe care-l face alianţa UDMR-PSD-ALDE: "Acest act (n.r. – acţiunea lui Gal în instanţă) schimbă complet lucrurile. Poate se reuşeşte să intrăm într-o nouă validare (n.r. – adică reluarea votului pentru ocuparea locului vacantat de Ţara). Dacă noi îl validăm pe al dumneavoastră (n.r. – pe Carmen Pantiş) va fi din nou 17-17 şi cunoaştem istoria…".

Mang şi Pasztor au dezvăluit apoi că, în ianuarie, i-au propus lui Avrigeanu să fie validaţi deodată ambii consilieri judeţeni, în prima şedinţă, însă liberalul a refuzat.

Ameninţări cu dosare

Drept replică, liderul grupului PNL a spus că Pasztor trebuie să recunoască că nu-şi respectă promisiunea de a o valida pe Carmen Pantiş şi că, dacă situaţia va continua, şi doctoriţa se va adresa instanţei, la fel cum a făcut-o PSD-istul Adrian Szatmari, care a fost ţinut pe tuşă luni întregi de PNL.

Călin Gal le-a cerut şefilor CJ Bihor să respecte legea şi a spus că, în opinia lui, felul în care s-au luat hotărârile legate de înlocuirea lui Ţara cu Durnea nu au fost legal.

Mang n-a reacţionat bine la apelul lui Gal de a respecta legea şi a răspuns ameninţător. "Ar fi bine să nu mă supăraţi, să vă spun cum e cu respectatul legii şi cu dosarele pe care le avem fiecare dintre noi", a tunat şeful PSD.

Când PNL-istul i-a cerut să explice despre ce vorbeşte, Mang i-a răspuns că-i spune "în pauză". Drept urmare, şi Gal l-a "ars" cu o replică: "Pauzele sunt modul dumneavoastră de a conduce Consiliul Judeţean".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Modelul național se răsfrânge și în Bihor.
Ai sau n-ai dreptate ... dacă inițiezi un proces adversarului poți zice că ți-ai făcut datoria față de partid. Ceva de genul dosarului "afaceri cu evreii". Legea e clară și în acest caz, local, nefiind nevoie de intervenția CCR ... consilierul demisionar are dreptul să voteze până la momentul propriului vot, inclusiv !?! Așadar, PNL se joacă pe mai departe cu băgatul bățului prin gard ... iar PSD se preface că administrează județul !?! Nicio diferență între ei ... în afara ședințelor de consiliu județean unde se iubesc ca niște buni cuscri, până la un eventual divorț al mirilor !?!
Postat 20 Februarie 2019, 18:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON