URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2015, 09:30

Happy end pentru Băiţa: directorul companiei de stat a demisionat, firmele private cred că vor primi licenţa pentru exploatarea zăcămintelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce directorii firmei private Băiţa Bihor (BBH) s-au blocat într-una din galeriile de la Băiţa, urmaţi de 49 de mineri ai companiei de stat Băiţa SA (BSA), care au cerut ca societăţile private să primească dreptul de exploatare a zăcămintelor de calcar, dolomită şi polimetale, aceştia par să fi primit satisfacţie de la însuşi Ministerul Economiei.

După ce luni seară protestatarii au fost vizitaţi la Băiţa de secretarul de stat din acest Minister, Maricel Popa, precum şi de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, marţi după-amiază, la Ministerul Economiei, a avut loc o întâlnire dintre ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi reprezentanţii atât ai companiei de stat, Ovidiu Dăescu, cât şi ai firmelor private, BBH şi African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă.

Rezultatul? Pe de o parte directorul BSA a demisionat, pe de alta BBH şi AFCR vor primi licenţe de exploatare, aşa cum au cerut protestatarii, astfel că aceştia vor ieşi din mină în cursul dimineţii de miercuri.

„În urma întâlnirii de la Bucureşti am decis să-mi dau demisia, pentru că nu vreau să fac parte din jocuri murdare. În locul meu va fi numit ca interimar un specialist din Minister”, a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Dăescu.

Pe de altă parte, Gabriela Dobrotă a declarat că are convingerea că situaţia „s-a rezolvat”, fără a furniza şi alte detalii: „Cred că s-a rezolvat în urma întâlnirii cu domnul ministru Mihai Tudose, care a spus că vom continua dialogul de pe poziţii egale, probabil că va da un comunicat de presă în care va explica situaţia în cursul dimineţii. Minerii sunt pregătiţi să iasă la suprafaţă imediat ce domnul ministru va da comunicatul. Deja am luat legătura cu ei şi le-am spus că este un om dintr-o bucată şi eu cred în el”.

Motivul pentru care minerii s-au blocat în subteran este că Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au considerat că BBH nu are dreptul să extragă calcar decât din subteran, în timp ce această firmă a lucrat exclusiv la suprafaţă, iar săptămâna trecută într-un comunicat al Ministerului Economiei firma era acuzată că a extras cirac 500.000 tone calcar în mod ilegal. De asemenea, minerii au cerut ca AFCR, care a preluat o altă firmă care a activat la Băiţa, Mineral Mining, să aibă dreptul de a extrage wolfram, bismut, zinc, cupru etc, însă autorităţile au considerat că acest lucru este nelegal atâta timp cât AFCR nu a achitat datoriile acumulate anterior de MM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Elastic
Unii tot il tin,el tot sare.
Postat 03 Septembrie 2015, 09:45 de GORON
...daescu...
Nu stiu cine-l tine in brate pe daescu asta... Il intrece si pe raposatul bot !
Postat 02 Septembrie 2015, 12:49 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON