La o săptămână după ce directorii firmei private Băiţa Bihor (BBH) s-au blocat într-una din galeriile de la Băiţa, urmaţi de 49 de mineri ai companiei de stat Băiţa SA (BSA), care au cerut ca societăţile private să primească dreptul de exploatare a zăcămintelor de calcar, dolomită şi polimetale, aceştia par să fi primit satisfacţie de la însuşi Ministerul Economiei.
După ce luni seară protestatarii au fost vizitaţi la Băiţa de secretarul de stat din acest Minister, Maricel Popa, precum şi de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, marţi după-amiază, la Ministerul Economiei, a avut loc o întâlnire dintre ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi reprezentanţii atât ai companiei de stat, Ovidiu Dăescu, cât şi ai firmelor private, BBH şi African Consolidated Resources, Gabriela Dobrotă.
Rezultatul? Pe de o parte directorul BSA a demisionat, pe de alta BBH şi AFCR vor primi licenţe de exploatare, aşa cum au cerut protestatarii, astfel că aceştia vor ieşi din mină în cursul dimineţii de miercuri.
„În urma întâlnirii de la Bucureşti am decis să-mi dau demisia, pentru că nu vreau să fac parte din jocuri murdare. În locul meu va fi numit ca interimar un specialist din Minister”, a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Dăescu.
Pe de altă parte, Gabriela Dobrotă a declarat că are convingerea că situaţia „s-a rezolvat”, fără a furniza şi alte detalii: „Cred că s-a rezolvat în urma întâlnirii cu domnul ministru Mihai Tudose, care a spus că vom continua dialogul de pe poziţii egale, probabil că va da un comunicat de presă în care va explica situaţia în cursul dimineţii. Minerii sunt pregătiţi să iasă la suprafaţă imediat ce domnul ministru va da comunicatul. Deja am luat legătura cu ei şi le-am spus că este un om dintr-o bucată şi eu cred în el”.
Motivul pentru care minerii s-au blocat în subteran este că Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au considerat că BBH nu are dreptul să extragă calcar decât din subteran, în timp ce această firmă a lucrat exclusiv la suprafaţă, iar săptămâna trecută într-un comunicat al Ministerului Economiei firma era acuzată că a extras cirac 500.000 tone calcar în mod ilegal. De asemenea, minerii au cerut ca AFCR, care a preluat o altă firmă care a activat la Băiţa, Mineral Mining, să aibă dreptul de a extrage wolfram, bismut, zinc, cupru etc, însă autorităţile au considerat că acest lucru este nelegal atâta timp cât AFCR nu a achitat datoriile acumulate anterior de MM.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.