URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2015, 11:44

Deşi din 1 mai sunt obligatorii, nu toţi asiguraţii din Bihor şi-au ridicat cardurile de sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apropierea datei de 1 mai, începând cu care utilizarea cardului de sănătate va fi obligatorie pentru orice asigurat, a determinat şefii Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor să pledeze, într-o conferinţă de presă organizată luni, pentru accelerarea procedurii de distribuire a acestui document, singurul cu care va mai putea fi dovedită calitatea de asigurat atunci când cetăţeanul se prezintă la medic, indiferent că se adresează unui stomatolog, medicului de familie, unui medic specialist dintr-o policlinică ori ajunge într-un spital.

Pentru a risipi temerea că utilizarea cardului de sănătate va "dezvălui" unor persoane neautorizate istoricul bolilor de care suferă un asigurat, preşedintele CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe, a amintit că istoricul medical şi, în general, orice informaţie medicală, vor fi "scrise" pe carduri numai la cererea titularilor, această regulă fiind valabilă chiar şi în cazul unor date elementare, precum grupa sanguină, RH-ul, alergiile ori bolile cronice.

Până în prezent, a spus dr. Ionuţ, în ţară au fost distribuite 3,5 milioane carduri, iar în Bihor 427.283 (la un total de 428.562 asiguraţi), mai rămânând neridicate aproximativ 12.000 carduri. Majoritatea, a spus şeful CAS, pot fi ridicate de la medicii de familie, deoarece majoritatea acestora au fost de acord să le ofere ei pacienţilor.

Persoanele asigurate care nu doresc carduri de sănătate vor fi obligate să facă o cerere în acest sens către CAS Bihor, în care să precizeze motivul, urmând ca acestea să facă dovada calităţii de asigurat doar cu o adeverinţă ce va fi eliberată tot de CAS Bihor, dar a cărei valabilitate va fi de maximum 3 luni.

Şeful instituţiei a împrospătat şi alte informaţii utile cu privire la cardul de sănătate. Astfel, dr. Ionuţ a spus că persoanele care îşi pierd, distrug sau schimbă datele de identitate vor primi duplicate, la cerere, dar cu plata costului de producţie (2,2 euro plus TVA) şi a celui de distribuţie prin poştă (2,47 lei plus TVA).

La prima vizită făcută la medicul de familie, medicul specialist sau spital, cardul de sănătate este activat de către furnizorul de servicii medicale, după ce pacientul alege un cod PIN format din patru cifre, la fel ca în cazul cardului bancar.

Principalul beneficiu al cardului de sănătate este faptul că acesta va preveni fraudele în sistemul sanitar, dar şi că este un instrument premergător Dosarului Electronic de Sănătate, care va evidenţia toate serviciile medicale şi toate bolile unui pacient de-a lungul vieţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON