Apropierea datei de 1 mai, începând cu care utilizarea cardului de sănătate va fi obligatorie pentru orice asigurat, a determinat şefii Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor să pledeze, într-o conferinţă de presă organizată luni, pentru accelerarea procedurii de distribuire a acestui document, singurul cu care va mai putea fi dovedită calitatea de asigurat atunci când cetăţeanul se prezintă la medic, indiferent că se adresează unui stomatolog, medicului de familie, unui medic specialist dintr-o policlinică ori ajunge într-un spital.
Pentru a risipi temerea că utilizarea cardului de sănătate va "dezvălui" unor persoane neautorizate istoricul bolilor de care suferă un asigurat, preşedintele CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe, a amintit că istoricul medical şi, în general, orice informaţie medicală, vor fi "scrise" pe carduri numai la cererea titularilor, această regulă fiind valabilă chiar şi în cazul unor date elementare, precum grupa sanguină, RH-ul, alergiile ori bolile cronice.
Până în prezent, a spus dr. Ionuţ, în ţară au fost distribuite 3,5 milioane carduri, iar în Bihor 427.283 (la un total de 428.562 asiguraţi), mai rămânând neridicate aproximativ 12.000 carduri. Majoritatea, a spus şeful CAS, pot fi ridicate de la medicii de familie, deoarece majoritatea acestora au fost de acord să le ofere ei pacienţilor.
Persoanele asigurate care nu doresc carduri de sănătate vor fi obligate să facă o cerere în acest sens către CAS Bihor, în care să precizeze motivul, urmând ca acestea să facă dovada calităţii de asigurat doar cu o adeverinţă ce va fi eliberată tot de CAS Bihor, dar a cărei valabilitate va fi de maximum 3 luni.
Şeful instituţiei a împrospătat şi alte informaţii utile cu privire la cardul de sănătate. Astfel, dr. Ionuţ a spus că persoanele care îşi pierd, distrug sau schimbă datele de identitate vor primi duplicate, la cerere, dar cu plata costului de producţie (2,2 euro plus TVA) şi a celui de distribuţie prin poştă (2,47 lei plus TVA).
La prima vizită făcută la medicul de familie, medicul specialist sau spital, cardul de sănătate este activat de către furnizorul de servicii medicale, după ce pacientul alege un cod PIN format din patru cifre, la fel ca în cazul cardului bancar.
Principalul beneficiu al cardului de sănătate este faptul că acesta va preveni fraudele în sistemul sanitar, dar şi că este un instrument premergător Dosarului Electronic de Sănătate, care va evidenţia toate serviciile medicale şi toate bolile unui pacient de-a lungul vieţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.