URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2015, 11:44

Deşi din 1 mai sunt obligatorii, nu toţi asiguraţii din Bihor şi-au ridicat cardurile de sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apropierea datei de 1 mai, începând cu care utilizarea cardului de sănătate va fi obligatorie pentru orice asigurat, a determinat şefii Casei Asigurărilor de Sănătate Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor să pledeze, într-o conferinţă de presă organizată luni, pentru accelerarea procedurii de distribuire a acestui document, singurul cu care va mai putea fi dovedită calitatea de asigurat atunci când cetăţeanul se prezintă la medic, indiferent că se adresează unui stomatolog, medicului de familie, unui medic specialist dintr-o policlinică ori ajunge într-un spital.

Pentru a risipi temerea că utilizarea cardului de sănătate va "dezvălui" unor persoane neautorizate istoricul bolilor de care suferă un asigurat, preşedintele CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe, a amintit că istoricul medical şi, în general, orice informaţie medicală, vor fi "scrise" pe carduri numai la cererea titularilor, această regulă fiind valabilă chiar şi în cazul unor date elementare, precum grupa sanguină, RH-ul, alergiile ori bolile cronice.

Până în prezent, a spus dr. Ionuţ, în ţară au fost distribuite 3,5 milioane carduri, iar în Bihor 427.283 (la un total de 428.562 asiguraţi), mai rămânând neridicate aproximativ 12.000 carduri. Majoritatea, a spus şeful CAS, pot fi ridicate de la medicii de familie, deoarece majoritatea acestora au fost de acord să le ofere ei pacienţilor.

Persoanele asigurate care nu doresc carduri de sănătate vor fi obligate să facă o cerere în acest sens către CAS Bihor, în care să precizeze motivul, urmând ca acestea să facă dovada calităţii de asigurat doar cu o adeverinţă ce va fi eliberată tot de CAS Bihor, dar a cărei valabilitate va fi de maximum 3 luni.

Şeful instituţiei a împrospătat şi alte informaţii utile cu privire la cardul de sănătate. Astfel, dr. Ionuţ a spus că persoanele care îşi pierd, distrug sau schimbă datele de identitate vor primi duplicate, la cerere, dar cu plata costului de producţie (2,2 euro plus TVA) şi a celui de distribuţie prin poştă (2,47 lei plus TVA).

La prima vizită făcută la medicul de familie, medicul specialist sau spital, cardul de sănătate este activat de către furnizorul de servicii medicale, după ce pacientul alege un cod PIN format din patru cifre, la fel ca în cazul cardului bancar.

Principalul beneficiu al cardului de sănătate este faptul că acesta va preveni fraudele în sistemul sanitar, dar şi că este un instrument premergător Dosarului Electronic de Sănătate, care va evidenţia toate serviciile medicale şi toate bolile unui pacient de-a lungul vieţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON