URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2015, 18:00

După admiterea de vară, Universitatea are 2.701 boboci şi 162 de locuri bugetate neocupate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a tras linie după sesiunea de admitere de vară, pe site-ul instituţiei fiind afişate marţi rezultatele finale ale admiterii, după ce candidaţii înscrişi şi-au confirmat locurile.

La studii de licenţă, din cei 4.312 candidaţi înscrişi pe cele 6.237 de locuri scoase la concurs, au confirmat că vor fi studenţi 2.701 candidaţi. Din aceştia, 1.468 ocupă locuri fără taxă şi alţi 1.233 vor plăti taxe de studii.

Unele specializări n-au fost deloc interesante pentru studenţi. De pildă, la Energetică industrială sunt doi candidaţi înscrişi, la Ştiinţe Politice 8, iar la Turism cultural ori Exploatări forestiere câte unul singur!

La unii înghesuială, la alţii ba!

Cele mai puţine locuri libere le are Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde doar trei locuri au rămas neocupate. La Arte sunt 65 de studenţi confirmaţi pe 162 de locuri disponibile, la Construcţii şi Arhitectură 75 de studenţi pe 235 de locuri, iar la Drept 147 de studenţi pe 190 de locuri. La Facultatea de Geografie, Turism şi Sport au fost ocupate 207 de locuri din cele 505, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 280 din 420, iar la Inginerie Managerială şi Tehnologică 178 din cele 375.

În schimb, la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial vor fi în toamnă doar 43 de studenţi, chit că facultatea avea 270 de locuri disponibile. Nici la Protecţia Mediului n-a prea fost înghesuială: cu 840 de locuri disponibile, facultatea va avea doar 286 de studenţi.

Din cele 530 de locuri ale Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, 114 vor fi ocupate de studenţi, iar la Litere, unde au fost 175 de locuri, vor fi în toamnă 102 studenţi.

La Ştiinţe, facultatea cu 410 locuri scoase la concurs, sunt 150 de studenţi, iar la Ştiinţe Economice au confirmat că vor studia 290 de studenţi. Puţini, dat fiind că facultatea a scos la concurs 980 de locuri!

Ceva mai bine stă Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cu 575 de locuri şi 325 de studenţi. La Teologie Ortodoxă, au fost ocupate de studenţi 34 de locuri din totalul de 85.

Din cele 3.536 de locuri rămase libere în total la cele 15 facultăţi orădene, 162 sunt bugetate. Acestea vor fi scoase la concurs la admiterea din toamnă, împărţirea lor pe specializări urmând să fie anunţată de Universitate.

Situaţia la masterat

La studii de masterat, facultăţile orădene au avut ceva mai multă trecere. Din 3.596 de locuri scoase la concurs, 1.080 au fost ocupate. La facultăţile de Arte, Construcţii şi Arhitectură, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Istorie şi Litere au confirmat că vor fi masteranzi toţi cei care s-au înscris, în timp ce la restul facultăţilor diferenţele între numărul de candidaţi înscrişi şi numărul de studenţi confirmaţi nu sunt prea mari.

Totuşi, unele specializări au rămas cu locuri berechet. De pildă, la Geografie, Turism şi Sport vor fi doar 81 de masteranzi, deşi facultatea are 350 de locuri, la Inginerie Energetică şi Management Industrial 48 de masteranzi (150 de locuri), iar la Ştiinţe 46 de masteranzi (250 de locuri).

Pentru admiterea din septembrie, la masterat Universitatea va scoate la concurs 59 de locuri fără taxă şi 2.516 cu taxă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ofertă educațională umflată la greu
e momentul clar pt o analiză și o rebrandurire, o restructurare a specializărilor bla, bla, bla... se vede clar unde s-a umflat oferta (si cu peste 50% mai mult decât înscrișii...) , care nici macar nu are căutare la înscriere, adică bani dați aiurea de la buget instituției... pai, dacă se poate și așa, de ce nu?
Postat 05 August 2015, 09:28 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON