URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2011, 15:03

Totul la lumină! Oradea trece pe energie solară

Totul la lumină! Oradea trece pe energie solară CARDUL ŞI LUMINA. Cele 33 de parcometre din Oradea care funcţionează pe energie solară mai au o facilitate: sunt singurele unde plata parcării se poate face cu cardul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în vară firma Luxten a montat primul stâlp de iluminat din Oradea care funcţionează cu energie solară, ideea s-a extins şi la alte utilităţi. Orădenii îşi pot deja cumpăra tichete de parcare de la parcometre ce folosesc exclusiv energia solară, iar tramvaiele din oraş trec peste şine unse tot prin lumină naturală.

Parcare pe lumină

În această toamnă, Serviciul Parcări a montat 33 de parcometre cu baterii pe energie solară. Şeful serviciului, Ion Şimon, spune că parcometrele "solare", pe lângă că utilizează un tip de energie gratuită, au putut fi amplasate oriunde în oraş, deoarece n-au depins de reţeaua de electricitate. "De asemenea, am eliminat cheltuielile şi timpul de racordare la această reţea", explică Şimon.

Aparatele funcţionează chiar dacă afară nu e soare, deoarece au nevoie doar de lumină. Iar pe timp de noapte merg cu energia acumulată ziua. În plus, faţă de parcometrele clasice, la acestea se poate plăti şi cu cardul bancar sau cu cip-card. Fiecare aparat a costat 3.800 de euro, acesta fiind preţul pe care municipalitatea l-ar fi plătit şi pentru un parcometru clasic. Astfel, investiţia a fost în mod clar benefică.

Tramvaie şi reclame

Şi OTL s-a orientat spre energiile neconvenţionale, sistemul de ungere a căii de rulare a tramvaielor alimentându-se, din această toamnă, tot cu lumină. Mecanismul e simplu: pe linia de tramvai există nişte senzori care, atunci când tramvaiul trece peste ei, transmit semnalul către releul de comandă. Acesta acţionează o pompă hidraulică, vaselina fiind distribuită apoi pe şine. Motorul care face acest lucru posibil e alimentat de două panouri fotovoltaice de 75 de waţi.

Nu numai autorităţile locale preferă energia gratuită. O firmă din Bucureşti a montat la Era Shopping Park panouri de publicitate alimentate cu lumină. "Sunt două motive pentru care am optat pentru aceste panouri: costurile de branşare la Electrica sunt mari, iar un panou normal consumă 1 kilowatt, în timp ce acesta doar 72 de waţi. Au costat mai mult cam cu 30-50%, dar au meritat", a explicat Dan Roţiu, reprezentantul firmei "La reclama". Şi cum lumină de sus va mai fi din belşug, e de aşteptat ca în 2011 panourile fotovoltaice din oraş să fie tot mai dese şi tot mai mari...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
eu
Reclama pentru "La reclama"...
Postat 02 Ianuarie 2011, 17:33 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON