URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2022, 12:02

Toate hipermarketurile și supermarketurile din Bihor „călcate” de comisarii OPC de Paști au fost sancționate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea că instituțiile de control ale statului menajează marile lanțuri de magazine și îi prigonesc pe micii comercianți autohtoni nu este adevărată, cel puțin nu în Bihor. Un raport al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului arată că toate hipermarketurile și supermarketurile verificate în perioada sărbătorilor de Paște au fost sancționate pentru neregulile constatate.

Amenzi de aproape 3 milioane lei

Raportul prezentat marți de șeful CJPC Bihor, Giani Bura (foto), în reuniunea Colegiului Prefectural privind „activitățile desfășurate în perioada premergătoare sărbătorilor pascale pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor comerciale incorecte” arată că în această perioadă au fost derulate 757 acțiuni de control, în urma cărora comisarii au întocmit 446 procese verbale de constatare a contravențiilor, din care 221 pentru produse și servicii alimentare, 223 pentru produse și servicii nealimentare și unul pentru produse și servicii financiare.

În total, comisarii OPC, cum e cunoscută popular denumirea instituției, au încheiat 389 procese verbale de amendare, cu o sumă totală de 2,949 milioane lei.

Toate cu nereguli

Șeful CJPC a prezentat și exemple privind acțiunile de control efectuate la comercianți de textile, fiind verificați 57 operatori, din care la 46 s-au constatat abateri, pentru produse de 1,333 milioane lei. Pentru produse de 159.232 lei a fost dispusă oprirea temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor și au fost încheiate 65 procese verbale de constatare a unor contravenții, din care 48 amenzi în cuantum de 216.000 lei.

Pe de altă parte, comisarii de la Protecția Consumatorului au controlat 40 de operatori din categoria hiper și supermarketuri. „La toți s-au constatat abateri”, arată raportul, fiind întocmite 40 procese verbale de constatare a unor contravenții și stabilite 62 sancțiuni, din care 47 amenzi în valoare totală de 569.000 lei, în 28 de cazuri fiind dispusă oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare de 9.952 lei și oprirea definitivă de la comercializare a unor produse de 46.823 lei.

Principalele probleme constatate de comisarii OPC în marile magazine au fost neconformitatea spațiilor de refrigerare, neigienizarea corespunzătoare, comercializarea de legume și fructe depreciate, a unor produse cu termen de valabilitate depășit, expunerea la comercializare a unor produse decongelate și ulterior recongelate, precum și nerespectarea temperaturilor pentru păstrarea produselor refrigerate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON