URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2016, 13:48

Toamnă în Cetate: La început de septembrie, Cetatea Oradea devine o casă a tradiţiilor locale

Toamnă în Cetate: La început de septembrie, Cetatea Oradea devine o casă a tradiţiilor locale ÎNAPOI LA TRADIŢII. În cadrul celor două festivaluri organizate în Cetate la începutul lunii septembrie, vizitatorii vor putea descoperi datini şi obiceiuri ale comunităţii slovace din Bihor, iar la Sărbătoarea Recoltei să-şi umple cămările cu bunătăţuri tradiţionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna se numără tradiţiile. Întorşi din vacanţe, orădenii sunt poftiţi la începutul lui septembrie la două festivaluri care pariază pe autenticitate.

În primul weekend al lunii, Cetatea Oradea va găzdui Zilele Culturii Slovace, cu muzică şi dansuri, dar şi cu plăcinte şi găluşte slovăceşti, iar o săptămână mai târziu sărbătoarea recoltei bihorene, cu legume şi fructe oferite la preţ de producător, cu mâncăruri gătite şi, fireşte, mult... must.

Festival cu plăcinte

Finalul celei dintâi săptămâni a primei luni de toamnă va aduce în Cetate, între 2 şi 4 septembrie, Zilele Culturii Slovace din Bihor, un eveniment organizat, ca în fiecare an, de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România.

La ediţia din acest an, iniţiatorii au chemat acasă slovacii plecaţi în străinătate, cărora le-au pregătit o recepţie specială pentru ziua de vineri. A doua zi, sâmbătă, sunt poftiţi în Cetate toţi cei care doresc să descopere ori redescopere cultura şi gastronomia acestei comunităţi. Bucătari pricepuţi se vor întrece într-un concurs de gătit găluşte cu brânză şi plăcinte cu cartofi, respectiv tocinei de cartofi, câştigătorii fiind vizitatorii, care le vor putea gusta gratuit.

Sâmbătă seara, pe o scenă amplasată în incinta fortăreţei vor urca mai multe grupuri artistice care continuă să ţină în viaţă tradiţiile comunităţii: ansamblurile folclorice Cerovina din Valea Cerului, Datelinka din Vărzari şi Lipka din Budoi, grupurile vocale Srdiecko din Borumlaca, Varadan din Oradea şi Fialka din Mădăras. Manifestările se vor încheia, duminică, printr-un curs de dansuri populare oferit de un coregraf din Slovacia.

Sărbătoarea recoltei

Promovarea tradiţiilor continuă o săptămână mai târziu, când Cetatea va găzdui un eveniment dedicat frumuseţilor şi bunătăţilor „de Bihor”. Sărbătoarea Recoltei va avea loc în perioada 9-11 septembrie, în organizarea asociaţiilor specializate în promovarea turismului şi a produselor agroalimentare din Crişana, sprijinite de Primăria Oradea şi de Consiliul Judeţean Bihor.

Dacă pentru primarii bihoreni şi producătorii locali Sărbătoarea Recoltei va fi şi un prilej de a participa la activităţi de promovare turistică şi instruiri pentru accesarea de fonduri europene, orădenilor de rând evenimentul le va prilejui o întoarcere în timp, în curtea bunicilor, unde toamna se strângeau toate roadele pământului şi bunătăţile culinare pregătite din aceştia. Asta deoarece primăriile a aproximativ 20 de oraşe şi comune - între care Beiuş, Aleşd, Vaşcău, Şuncuiuş, Toboliu, Mădăras, Şinteu, Diosig, Curăţele, Sîrbi şi Suplacu de Barcău - vor avea propriile standuri, aranjate arătos, unde localnicii îşi vor prezenta produsele.

Chef cu must

Vizitatorii vor putea cumpăra la preţuri de producător legume şi fructe de sezon, dar şi produse finite obţinute din acestea. Totodată, organizatorii i-au îndemnat pe reprezentanţii comunelor care vor participa să aducă şi să gătească „live” bunătăţi specifice zonelor din care vin, pentru a-i îmbia „la cald” pe vizitatori. De asemenea, comunele şi oraşele îşi vor putea promova locurile pitoreşti, în speranţa atragerii de turişti, precum şi pe meşteşugarii şi artiştii populari din zonă.

Pe perioada desfăşurării primei Sărbători a Recoltei, în Cetate, într-un loc special amenajat, se va face must, iar în curtea mică, a Palatului Princiar, va fi recreată o mică fermă cu animale. Pentru ca vizitatorii să se simtă cu adevărat ca la bunici, organizatorii vor să găsească şi o brutărie care să coacă pâine de casă într-unul dintre cuptoarele funcţionale de lângă Muzeul Pâinii.

Desigur, pe parcursul întregii sărbători, zeci de solişti şi ansambluri folclorice din judeţ vor prezenta cântece şi dansuri specifice mai multor zone din Bihor. Căci, nu-i aşa, aia nu-i sărbătoare fără higheghe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON