URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2017, 17:25

„Te-oi crăpa lume cu dor”: Florica Duma a fost însoțită pe ultimul drum de acordurile unui cântec popular și de aplauze (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dumnezeu şi-a rupt încă o floare pentru glastra Sa. Peste 500 de bihoreni, printre care zeci de artişti populari în frunte cu celebrele "Florici" Bradu şi Zaha, au condus-o joi după-amiză pe ultimul drum pe solista Florica Duma.

Sicriul cu trupul artistei a fost scos din capela Haşaş în acordurile cântecului "Te-oi crăpa lume cu dor" şi a fost întâmpinat cu aplauze prelungite de admiratorii cântăreţei.

Bătrâni şi tineri de toate condiţiile sociale s-au înghesuit sub copertina din faţa capelei pentru a-şi lua rămas bun de la cea care a fost una din doamnele cântecului popular bihorean. 

Spaţiul s-a dovedit neîncăpător, aşa că mulţimea a înconjurat biserica şi s-a întins pe drumul din faţa ei. Fanii cântăreţei au ţinut să facă fotografii cu sicriul artistei sau să imortalizeze momentul printr-o filmare cu telefoanele.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de 18 preoţi, care au deschis alaiul lung de sute de metri, format de cei care au condus-o pe artistă la groapă.

Pregătea un nou album

La căpătâiul cântăreţei au vegheat, alături de familie şi de artişti de muzică populară, celebrele soliste Florica Bradu şi Florica Zaha, care au format de-a lungul timpului cununa "Floricilor" bihorene din care au mai făcut parte Florica Ungur, decedată în 2011, şi Florica Duma.

"Florica Duma a fost o persoană plină de viaţă şi optimism, temperamentală, sufletistă, directă şi foarte sinceră. Împreună am format acea cruce cu patru flori unită de credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de cântecul popular bihorean", a povestit BIHOREANULUI Florica Bradu.

Fiecare cu o carieră muzicală de succes, Floricile Bihorului au ţinut legătura de-a lungul anilor şi chiar pregăteau un proiect comun. "Ultima dată am văzut-o pe Florica Duma acum câteva zile. Era pe patul de spital. A lăcrimat când m-a văzut, eu i-am şters lacrima. Am întrebat-o dacă o doare ceva şi a dat din cap că nu. I-am spus că trebuie să se ţină tare pentru că avem încă planuri împreună pentru un nou material", a spus Florica Zaha.

De altfel, înainte să fie ţintută de boală la pat, Florica Duma aduna material muzical pentru un nou album.

„Să fie nemuritoare”

Practic, toată lumea bună a cântecului popular bihorean s-a adunat joi la Cimitirul Municipal. Printre artiştii care au ţinut să o conducă pe ultimul drum pe îndrăgita cântăreaţă s-au numărat, printre mulţi alţii, Viorica Bradea, Florica Ruja, Maria Sidea, Mariana Militaru Blaj, Voichiţa Mihoc, Corina Szartmari, Cornel Borza, Ionel Ban şi artişti ai ansamblurilor Nuntaşii Bihorului, Crişul, Auşana şi Crişana.

Au mai fost prezenţi, în costume populare, membrii grupului Feciorii Bihorului, ai ansamblului Bihorul şi solitestele Liana Bereş şi Elena Şerb. 

„Florica Duma a fost un caracter puternic, a ajutat foarte mulţi artişti tineri, a trăit o viaţă tumultuoasă, a ştiut să îşi ascundă durerea şi să prezinte lumii doar frumuseţea cântecelor sale”, a spus, în scurta sa luare de cuvânt, directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, Leontin Ciucur.

Directorul a îndemnat suflarea artistică bihoreană să organizeze spectacole în amintirea Floricăi Duma. „Să organizăm evenimente care să facă să fie nemuritoare”, a spus Ciucur.

Bolojan, în mulţime

În mulţimea care a participat la înmormântare au mai putut fi văzuţi, ca două prezenţe discrete, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea şi primarul Ilie Bolojan. Din alai au mai făcut parte fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Mihai Bar, generalul în rezervă Crăciun Leucea, sculptorul Cornel Durgheu şi mulţi alţii.

Florica Duma a încetat din viaţă marţi dimineaţă la Spitalul Judeţean, la vârsta de 70 de ani, după o lungă suferinţă. Trupul neînsufeţit al cântăreţei a fost depus miercuri după amiază, pentru câteva ore, și în holul Teatrului Regina Maria, unde zeci de orădeni, artişti, admiratori şi membri ai familiei şi-au luat rămas bun.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON