Deputatul Szabo Odon este revoltat că "statul cere iar bani mamelor care au câştigat bani din activităţi independente", se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de către consilierul său, Florin Budea.
Acesta aminteşte că în cursul anului trecut deputatul UDMR anunţa că "în urma demersurilor făcute de el pe lângă ministrul Rovana Plumb şi în Parlament, a reuşit să obţină scutirea de la plata unor aşa-zise datorii în favoarea acelor mame care pe perioada concediului de creştere a copilului au obţinut şi alte venituri decât indemnizaţiile asigurate de stat".
La acea vreme, femeile aflate în această situaţie aveau de returnat întreaga sumă primită sub formă de indemnizaţie pe parcursul concediului de maternitate, ceea ce Szabo a considerat "aberant", afirmând că nu era normal ca pentru nişte venituri ocazionale să piardă întreaga indemnizaţie, astfel că a iniţiat modificarea Legii 126/2014, conform căreia în prezent "numai mamele care obţin venituri paralele mai mari de 3.000 de lei pe an au obligaţia de a returna indemnizaţia primită pe durata concediului maternal".
Potrivit consilierului său, "zilele acestea, într-un interval mai mic de o săptămână, două mame din Bihor s-au adresat deputatului UDMR punându-i în vedere că, în ciuda noilor prevederi ale legii, li se cere din nou să plătească aceste "datorii" către stat", fiind vorba despre persoane care şi-au rotunjit indemnizaţiile pentru creşterea copilului făcând poliţe de asigurări, dar câştigând sume care "nici nu se apropie măcar de plafonul stabilit legal", adică de suma de 3.000 lei pe an.
Tot conform aceleiaşi surse, deputatul UDMR consideră că "cei de la AJPIS (n.r. - Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) Bihor se tem să îşi asume o decizie, de teamă să nu greşească, şi le pun pe mame să umble ele pentru a obţine o interpretare clară a textului de lege. Cel mai adesea, când sunt puşi să decidă în favoarea statului sau în favoarea cetăţeanului, funcţionarii iau decizii care avantajează statul. Nu este bine să fie aşa. E limpede că, atunci când a operat această modificare legislativă, Parlamentul a urmărit să soluţioneze o situaţie în folosul cetăţeanului. Însă, se pare, funcţionarii nu înţeleg acest lucru".
În total, în această situaţie, potrivit consilierului lui Szabo Odon, s-ar afla 62 de femei care "au primit deja notificări prin care li se comunica faptul că au astfel de datorii către stat", aşa că parlamentarul "s-a adresat ministrului Rovana Plumb, solicitându-i să clarifice lucrurile".
Szabo consideră că "o notă internă ar fi suficientă pentru a asigura interpretarea unitară a legii şi reglementarea situaţiei. După părerea mea, legea este foarte clară şi ştiu ce efecte s-au urmărit atunci când a fost adoptată. Dar, dacă se va dovedi că nu e destul de limpede sau că, eventual, ministerul a căutat doar obţinerea unor efecte de imagine, ea trebuie modificată încă o dată", a concluzionat parlamentarul UDMR.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.