URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2022, 15:00

Studenții români care învață în străinătate, discriminați de CNAS. Un senator de Bihor cere explicații

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii români care studiază în străinătate sunt discriminați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru că nu au asigurări de sănătate, spre deosebire de colegii lor care învață în țară și care sunt asigurați, cât timp sunt în perioada de studii sau de ucenicie.

Culmea este că CNAS a pierdut deja un proces pe această temă, dar situația tot nu s-a schimbat.

Senatorul PNL Adrian Hatos i-a interpelat pe miniștrii Educației și Sănătății, dar și pe președinta CNAS în legătură cu această chestiune.

,,Îi mulțumesc unei mame curajoase, ale cărei fiice studiază în Marea Britanie și Franța, care m-a informat cu privire la o nedreptate a studenților români din străinătate. Nu există vreun motiv logic sau legal ca studenților români care învață în străinătate să le fie refuzat dreptul de a fi asigurați în sistemul de sănătate românesc fără plata contribuțiilor sociale. O interpretare abuzivă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a impus aplicarea unui așa-zis principiu al teritorialității care îi discrimina pe studenții români care învață în străinătate, lăsându-i pe aceștia fără asigurare. Potrivit legislației în vigoare, inclusiv studenții români din diaspora ar trebui să beneficieze de asigurare în sistemul național de sănătate fără plata contribuțiilor sociale, la fel cum beneficiază studenții care învață în România. CNAS a pierdut un proces în instanță pe această speță, fapt pentru care consider că este nevoie ca Guvernul să se asigure că legea este respectată în litera și spiritul ei, pentru ca dezideratul de susținere a studenților români care fac parte din diaspora să fie onorat”, a transmis Hatos, printr-un comunicat de presă.

Senatorul liberal i-a întrebat pe ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și pe președinta CNAS, Adela Cojan, care este poziția acestor instituții cu privire la această interpretare abuzivă a legii.

„Dispunând de instrumentele de control parlamentar, mă voi asigura că studenții români din străinătate nu mai sunt discriminați în raport cu colegii lor care învață în țară și că legea este aplicată corect”, a promis parlamentarul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Va rog sa fiți atent!
Sunt o persoana cu o foarte buna memorie și înzestrat cu o curiozitate, pe alocuri, bolnavicioasa. Chiar sunteți un personaj interesant!
Postat 12 Octombrie 2022, 16:33 de User anonimizat
Chiar nu va cred!
Numai aia din straibatate sunt discriminați?! Cei valoroși și serioși nu sunt! In România este mai bine? Poate ne puteți împărtăși ceva din experiența dumneavoastră personală!? Nu va este rusine sa vorbiți despre discriminare când propriul copil, din câte țin mine, a beneficiat de pe urma faptului ca sunteți senator?! Aia cu adevărat buni reușesc oriunde, mai puțin in România … datorită unora ca dumneavoastră!
Postat 12 Octombrie 2022, 16:28 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON