URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2012, 11:59

Spitalul solar: Pe bani europeni, Spitalul Judeţean va folosi panouri solare iarna pentru încălzire şi vara pentru răcire

Spitalul solar: Pe bani europeni, Spitalul Judeţean va folosi panouri solare iarna pentru încălzire şi vara pentru răcire IDEE DIN ITALIA. La propunerea unei firme din Italia, Spitalul Judeţean va fi inclus într-un proiect de eficientizare energetică, urmând să fie termoizolat şi să-şi producă energia necesară pentru încălzirea şi răcirea clădirii pe baza energiei solare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta Comisia Europeană oferă fonduri pentru proiecte care vizează eficientizarea energetică a clădirilor, cu scopul de a stimula sistemele bazate pe surse regenerabile şi nepoluante. Oradea va beneficia şi ea de acest program, Primăria dorind să facă din clădirea Spitalului Judeţean una cât mai puţin dependentă de sursele clasice şi scumpe.

În trei părţi

În urmă cu câteva săptămâni, Primăria a primit o propunere a firmei italiene Tecton Soc. Coop pentru a se asocia într-un proiect de cercetare susţinut din fonduri europene. Asta pentru că anul acesta Comisia Europeană a lansat un apel de finanţare special pentru proiecte ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor prin exploatarea surselor de energie regenerabilă.

În asemenea proiecte trebuie să existe minim trei parteneri, din tot atâtea ţări. Italienii au propus Oradiei să includă clădirea unei instituţii în proiect, iar firma, ca titular de proiect, să aleagă al treilea partener, dintr-o a treia ţară. "Ne-am propus să îmbrăcăm clădirea Spitalului Judeţean cu polistiren, pentru asigurarea confortului termic, reabilitarea reţelelor de energie termică din interior şi înlocuirea caloriferelor", explică Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană din Primărie.

Economie, dar nu încă

În plus, pe acoperişul spitalului urmează să fie montate zeci de panouri solare care să asigure consumul de energie electrică şi apă caldă menajeră. "Sistemul va asigura energie electrică pentru răcirea imobilului pe timpul verii şi încălzirea lui pe timpul iernii", explică directorul Spitalului, Gheorghe Carp.

Parteneriatul între municipalitate şi firma Tecton Soc. Coop va fi semnat pe 16 aprilie, după care italienii, ca lideri de proiect, vor depune documentaţia la Comisia Europeană. Evaluarea proiectului va dura circa şase luni, iar dacă va fi aprobat lucrările ar urma să înceapă anul viitor. După care, Primăria va putea tăia de la capitolul "cheltuieli" sume importante de bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Boloş şi cunoştinţele tehnice ale lui Carp II
Dacă îmbraci toată clădirea şi tot dealul din spatele spitalului cu fotofvoltaice de ultimă geberaţie şi tot nu scoţi atâta electricitate cât să răcorească clădirea pe timp de vară. Eventual pentru iluminatul public din curtea către birourile conducerii.
Postat 10 Aprilie 2012, 13:31 de Anticarp
Visele lui văru !
Doar pentru apă caldă la robinet, nu pentru încălzire iarna. Aşa că mai uşor cu fabulaţiile de primăvară.
Postat 10 Aprilie 2012, 13:25 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON