URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2013, 18:07

Spectacol în Parcul 1 Decembrie: copiii şi adolescenţii autişti din Bihor au făcut un puzzle ca să atragă atenţia asupra bolii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Autismul nu este molipsitor. Dar un zâmbet poate fi" - acesta a fost motto-ul sub care s-a desfăşurat marţi după-amiază, în Parcul 1 Decembrie, un scurt spectacol de muzică şi dans organizat de Asociaţia SOS Autism Bihor.

Aproximativ 200 de persoane, copii şi adolescenţi afectaţi de autism, profesori, asistenţi sociali, dar şi un grup de membri ai PSD care sprijină de mai mulţi ani Asociaţia, s-au adunat la ora 16 pe platoul din vecinătatea statuii Ostaşului Român, unde un grup de majorete le-a oferit câteva numere de dans.

Un moment inedit a fost când mai mulţi copii, împreună cu dansatorii de la Replay Dance Studio, au amplasat un puzzle pe care scria Asociaţia SOS Autism, pe care s-au aşezat, mai apoi, copii şi adolescenţi care au lansat în aer mai multe baloane albastre şi roşii, pentru a atrage atenţia asupra acestei boli.

La spectacol au participat atât viceprimarul Ovidiu Mureşan, cât şi directorul cancelariei prefectului de Bihor, Claudia Timofte, care au ţinut să-şi reafirme susţinerea pentru familiile în care există bolnavi de autism, amintind totodată că - pentru a semnala existenţa acestei probleme şi pentru a-i conştientiza pe orădeni asupra ei - clădirea Teatrului şi cea a sediului PSD Bihor vor fi luminate în cursul serii, de la ora 20, în albastru.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei SOS Autism, Emil Cocian, el însuşi tatăl unui băieţel autist, în Oradea organizaţia numără 50 de membri, "dar fiecare cunoaştem încă cel puţin un copil sau un adolescent autist, astfel încât numărul persoanelor afectate de această boală este în judeţul Bihor de ordinul sutelor". Cel mai vârstnic bihorean diagnosticat cu autism are 34 de ani, iar cel mai mic membru al Asociaţiei are doar 3 ani.

În general, autiştii se remarcă prin faptul că relaţionează extrem de greu cu persoanele din jurul lor, au dificultăţi mari de vorbire, iar unii nu vorbesc niciodată, precum şi o carenţă de imaginaţie care îi împiedică să înţeleagă metafora, hiperbola şi care, din acest motiv, îi face să nu poată minţi, pur şi simplu. De asemenea, autiştii pot fi observaţi datorită faptului că au gesturi şi comportamente repetitive, evitând orice este nou pentru ei. "Nu mănâncă la altă masă decât la cea la care au fost obişnuiţi sau alte alimente decât cei cu care s-au obişnuit, dacă ies din mediul lor o fac mereu pe acelaşi traseu şi se aşează mereu pe aceeaşi bancă", descrie preşedintele SOS Autism.

Acestea sunt însă doar simptome, cauzele bolii nefiind încă elucidate în pofida strădaniilor medicilor. Cercetătorii presupun că tulburările persoanelor cu autism sunt provocate de "defecţiuni" genetice, de interacţiunea unor gene sau de mutaţii genetice încă neelucidate.

În România, numărul persoanelor afectate de autism este necunoscut, iar în plan mondial sunt înregistate tot mai multe cazuri de autism, circa 6 la 1.000 de naşteri, afecţiunea fiind mai frecventă la băieţi decât la fete, tot din motive încă necunoscute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON