URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2015, 08:59

Sorbona Mare sau Sorbonica?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani buni Universitatea din Oradea se tot reformează. Dar reforma asta din interior, pe care o tot promit rectorul, senatorii şi marii dascăli, e sortită din start eşecului. E ca şi cum ai cere violatorilor din Vaslui să se introducă pedeapsa cu castrarea chimică. Cum credeţi că nişte profesori care ridică lunar peste 3.000 de euroi vor cere ca mustăria să le fie închisă, câtă vreme mai au muşterii?

Clientela, însă, se împuţinează. S-a dus vremea când elevii plescăiau de plăcere că termină Relaţii Internaţionale sau Pielărie. S-au convins că după aceea fac foame. În plus, a mai apărut o barieră: Bacalaureatul îi lasă de căruţă pe cei care de-abia au învăţat să se semneze în 12 ani de glorioasă şcoală românească. Sigur, mai există încă acea categorie a loazelor care se bizuie pe pilele părinţilor şi, indiferent prin ce facultate se târăsc, vor ajunge angajaţi la stat.

Elevii de azi se înghesuie la Medicină, în speranţa unui job afară din ţară, sau la IT, unde au certitudinea că vor câştiga destul. Aşa că degeaba amână restructurarea dascălii de la Sorbonica, ea va veni de la sine prin opţiunile tinerilor învăţăcei.

Se impune o nouă discuţie despre strategia de viitor a Universităţii. E clar că Oradea nu se va putea bate cu centre universitare mari, ca Timişora sau Cluj. Dar facultăţile de nişă ar putea asigura supravieţuirea acelei şcoli superioare pe care oraşul o merită. Târgu Mureş, un oraş mult mai mic, a reuşit să pună pe hartă o Medicină mai mult decât onorabilă. Într-o Oradea Mare, Universitatea nu trebuie neapărat să fie mare, ci tare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
corect
o reformare a UO este mai mult decât necesară, altfel vom asista în scurt timp la un faliment. deși pare să nu fie problema administrației locale, ar trebui chiar, să se implice Primăria, să ceară rapoarte peste rapoarte și să le prezinte cetățenilor, pt. că orașul este a lor, până la urmă, cel puțin teoretic. asta e. nu găsesc absolut nicio aberație în astfel de materiale publicate, dimpotrivă, personal le consider necesare și importante.
Postat 14 August 2015, 00:28 de vg
Noul titlu al gazetei Bihoreanul
Ar fi mai de succes daca aceste "editoriale" ar aparea sub sigla ABEREZ - DECI EXIST(am)....
Postat 13 August 2015, 17:49 de Danutz
Management de "Sorbona". Ep. Şi mare, dar nu foarte, şi tare. Calitativ
I. ”De ani buni Universitatea din Oradea se tot reformează. Dar reforma asta din interior, pe care o tot promit rectorul, senatorii şi marii dascăli, e sortită din start eşecului. E ca şi cum ai cere violatorilor din Vaslui să se introducă pedeapsa cu castrarea chimică. Cum credeţi că nişte profesori care ridică lunar peste 3.000 de euroi vor cere ca mustăria să le fie închisă, câtă vreme mai au muşterii?” 1. ”Mustăria” nu trebuie închisă. Trebuie să înceapă să producă şi să comercializeze, doar ”must” de foarte bună calitate. Acest fapt ar fi posibil doar în contextul unor buni manageri-dascăli şi care, dacă mai este posibil, să vină din afara sistemului: ”PCR&Secu&sons”; 2. Sunt sonvins că o Facultate ca: a) IETI, condusă de un profesor ca regretatul Bumbaru Severin, ar scoate şi absolvenţi, dar şi soft de calitate, sub brandul ”UO”. b) FPM, condusă de profesori ca regretatul Brad Segal, respectiv ca Popa Corneliu, s-ar bate de la egal la egal, cu cei de la facultatea la care au predat, inclusiv in domeniul cercetării. De ce UO să nu scoată pe piaţă şi ceva produse alimentare/preparate din carne sub marca ”UO”, făcute de studenţii de la Ingineria produselor alimentare? c) ITM condusă de profesori ca Popa Corneliu, ar deveni una de elită, inclusiv în domenii ca: Robotica, Autovehicule rutiere, sau Utilaj alimentar. 3. Aspectele prezentate mai sus, ar trebui să constituie un obiectiv major de acţiune pentru noul Rector: calitatea umană şi profesională a noii echipe de conducere a UO (”Omul potrivit, la locul potrivit.”). Aceasta, cuplată cu o dotare a UO cu laboratoare, staţii pilot şi ateliere şcoală conforme, direcţie în care se pot atrage multe fonduri nerambursabile. II. ”Clientela, însă, se împuţinează.” 1. În contextul în care UO va avea o conducere competentă şi dedicată nobilei meserii de dascăl, dar şi cercetării ştiinţifice, sunt convins că ”clientela” nu se va împuţina. În schimb, se va împuţina cea de la anumite ”Sorbonici” particutare, ca cea de la Arad. P.S. Mult succes UO!
Postat 13 August 2015, 12:12 de stefan
O fi..
O fi bine şi cu atâţia studenţi,dar dacă proaspăt absolvenţi de master vin să cerşească un loc de vânzătoare barmană sau agent de vânzări sau pază,aaabsolut ceva nu e în regulă.Treaba asta ar fi logică pentru mine când un student caută locuri de muncă din astea până nu are licenţa sau masterul.Cunosc patron din Oradea ce a refuzat masterandă ca vânzătoare.Motivul?Păi...un masterand are pretenţii.Heh!mă face să râd.Mai simplu primea locul de vânzătoare FĂRĂ...să aducă valoroasa diplomă.
Postat 13 August 2015, 08:10 de crisan
Ex-temporal
Care este unitatea corecta de masura a mentalitatii?Daca tot ne-am apucat sa dezbatem problema asta,sa incepem cu lucrurile elementare,nu cu cele "academice".
Postat 12 August 2015, 19:19 de User anonimizat
Școala de la Oradea
e mai ușor să rebrenduiești ceva mai mic decât ceva mare. de ce să te lupți cu cea consacrat, când poți să-ți faci Școala ta de la Oradea: medicina de la oradea, it-ul de la oradea, eventual electronica de la oradea. atât. în rest aș face școli de maiștri, subingineri, asistenți, educatori și învățători. n-aș exagera cu tot felul de calificări superioare fără căutare, menținute doar pt. joburile profesorilor implicați, dar specializarile pe care le-aș face la oradea ar fi cele mai renumite din țară. iar medicina cu it-ul, electronica și cu asistentele, maiștrii, subinginerii pot avea legătură între ele.
Postat 12 August 2015, 16:37 de vg
mic si util
e mai ușor să rebrenduiești ceva mai mic decât ceva mare. ceva mai restrâns se poate mai ușor afirma, decât ceva extins. dacă ar fi doar după mine, aș lăsa la oradea doar medicina și it-ul. în rest, aș face școli de maiștri, subingineri, asistenți, educatori și învățători. n-aș exagera cu tot felul de calificări superioare fără căutare, menținute doar pt. joburile profesorilor implicați, dar specializarile pe care le-aș face la oradea ar fi cele mai renumite din țară. iar medicina cu it-ul și cu asistentele pot avea legătură între ele.
Postat 12 August 2015, 16:06 de vg
atâta timp
cât BIBLIOTECA UNIVERSITĂŢII E GOALĂ să nu vă gândiţi la nimic altceva că e fără sens!!!
Postat 12 August 2015, 12:41 de ADINA
LUI SHOGUN
Medicina, băi, Shogun? e o gluma pe cinste!!!!!!!! nici cladire nu au !!!!
Postat 12 August 2015, 12:33 de ADINA
Oradea mica.
Cu astfel de mentalitati de indivizi limitati ca si acest pseudoziarist, "editorialist" expirat, carpaci in breasla sau alti frustati ca si ala cu chestia "mica si tare", etc Oradea nu putea sa fie altceva decat este acum. Ani de zile ati batut tobele accentund doar ce e rau la Univ Oradea, marginalizand realizarile. S-a reusit nu doar determinarea studentilor din alte judete care mai veneau la studii in Oradea, atatia cati erau, sa mearga in alta parte, ba mai mult si cei de aici pleaca la Cluj sau Timisoara astfel incat de la an la an locurile ramase libere sunt tot mai multe. Toate astea au repercursiuni si in nivelul de trai. Aici sunt cele mai mici salarii din tara. Mana ieftina de lucru si in general slab calificata. Oradea a ramas, ca dezvoltare, in spatele tuturor oraselor din zona.
Postat 12 August 2015, 05:57 de Control_Room
Mică și tare...
Corect, ar putea fi o universitate restructurată la sânge, cu facultăți puține însă foarte bune - în special datorită dascălilor și cercetării acestora - cum ar fi istoria, studiile politice, studiile economice și medicina. Despre astea mai citești - pentru că dascălii de acolo publică așa, cât de cât, însă despre restul... vax. Ar putea fi o universitate cum sunt o grămadă din cele britanice, foarte mici însă nu ți-e jenă cu/de ele (Roehampton sau Liverpool Hope, ca să dau doar două exemple). Iar a recunoaște faptul că unele lucruri nu merg bine deloc la Universitatea din Oradea nu-i o insultă la adresa nimănui, ci un semnal de alarmă care, într-o țară normală, ar fi luat în seamă.
Postat 11 August 2015, 17:58 de Shogun
ca s-o spunem mai simplu
Cum ar putea cineva limitat si/sau corupt sa mai fie sef daca si-ar aduce in subordine prea multi oameni competenti?
Postat 11 August 2015, 15:06 de poli
problema
Confirm ce-au mai spus si altii aici si ce stie toata lumea: la UO sunt destui oameni buni, si chiar foarte buni, in aproape toate facultatile. Din pacate, nu ei formeaza majoritatea, si cita vreme recrutarea cadrelor o fac ceilalti (dupa criteriul „sa nu aducem oameni mult mai performanti decit noi, ca aia ne strica smenurile si nu mai asculta decit de ce stiu ei mai bine”), Sorbonica va ramine prizoniera conditiilor in care s-a nascut. Aceeasi problema ca in toate institutiile publice din Romania, partide etc.
Postat 11 August 2015, 15:00 de poli
?????????????????????
Cine e dasteptul care a scris articolul?Este o insulta la copii care invata aici in aceasta universitate!Copii nostri,ai tai,ai altora...Rusine autorului no name ..rusine.!..Apropos ...daca au drept de vot la 18 ani,conteaza cu cine voteaza mey autoras care insulti si uiti sa semnezi?Aloooooooooo?
Postat 11 August 2015, 12:45 de grigore
RE: ?????????????????????
Mult pricepi şi tu din ce citeşti...
Postat 12 August 2015, 00:21 de Moderator
IT in Oradea
@anticomunist, ne bucuram ca int-un final s-a ajuns la propunerea noastra, care a fost facuta publica de jumatate de an! Sustinem ideea de a aduce Oradea la stadiul de centru IT si se afla si in strategiile noastre de dezvoltare! Incet incet vad ca lumea revine la ideile noastre si sa le sustina. Ar trebui sa incepem sa apreciem ideile bune, indiferent de culoarea politica de unde ele provin.
Postat 11 August 2015, 11:24 de lucian99
Structura paralela
Legat de Universitate constat o seama de opinii neavizate si mai multi forumisti care expectoreaza elucubratii fantasmagorice de cele mai multe ori. In realitate, in cadrul Universitatii Oradea sunt o seama de valori. Aproape fiecare departament dispune de specialisti de anvergura, oameni cu publicatii, cercetari si experienta relevante. Asa cum constata autorul de mai jos, problema tine de o structura manageriala disfunctionala. Nepotismul, pilele, cv-urile de tip tratat umflate cu lucrari publicate la edituri fantoma, articole in reviste irelevante sau participari la conferinte obscure fac ca abordarea stiintifica sa para o gluma. Aceasta structura decadenta nu se va schimba usor, mentinerea status quo-ului e prioritatea numarul unu a celor care paraziteaza Universitatea. Ce se poate face insa e sa se creeze o structura paralela formata din toti cei care fac cu adevarat cercetare si tin cursuri in urma carora studentii sunt formati cu adevarat. Avem fizicieni care publica in Nature, biologi care au dezvoltat reviste ISI, filosofi care sunt formatori de opinie la nivel national sau oameni de litere de o incontestabila valoare, printre altii. Cu totii ar trebui sa formeze structura paralela, un forum stiintific simplu, care sa le permita de fapt schimbul de idei si consolidarea unei mase critice care sa conteze si la nivel de management in timp.
Postat 11 August 2015, 11:12 de parker
Lectia
@anticomunist. Ai inceput sa ne dai lectii si despre Universitate! Iti propun, sa petreci mai mult timp in biblioteca decat pe maidan! Problemele invatamantului superior te depasesc!
Postat 11 August 2015, 11:01 de LauraD
Gresit
Ideea ca nu se poate concura cu centre precum Clujul sau Timisoara e complet gresita. Conditia, insa este ca profesorii angajati la Universitate sa nu fie angajati pe pile sau relatii politice. Colcaie sorbonica de PSD-isti. Cel putin in IT, s-ar putea face o scoala redutabila. Material exista. Cunosc foarte multi tineri programatori oradeni foarte, foarte buni. Ce s-ar intampla daca unii dintre ei ar fi angajati ca asistenti? Ar putea relansa aceasta ramura a universitatii oradene. Problema este ca profesorii, cei care din pacate fac aceasta selectie ( a viitorilor asistenti universitari) sunt de "calibrul" plagiatorului Mang, asa ca... It-ul, din pacate nu este bagat in seama in Oradea. Acesta este un aspect pe care l-am reprosat si il reprosez in continuare si actualului primar. Cu efort, nu putin e adevarat si cu multa vointa s-ar putea transforma urbea intr-un centru IT recunoscut, macar pe plan national. Material, asa cum am spus, exista, ami trebuie si vointa politica, asta in ceea ce priveste municipialitatea, cat despre sorbonica, pana nu se face curatenie printre "profesori" slabe sanse.
Postat 11 August 2015, 09:41 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON