Sondajul de opinie cu privire la nevoile locuitorilor din Zona Metropolitană Oradea, lansat în mediul online la sfârşitul lunii trecute pentru consultarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă, a adunat peste 2.200 de respondenţi, dar continuă.
Chestionarul, a cărui completare durează circa 7 minute, se adresează orădenilor şi locuitorilor din Biharia, Borş, Cetariu, Girişu de Criş, Ineu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei şi Toboliu.
Cei care completează chestionarul sunt întrebaţi cu privire la studiile şi veniturile realizate, dar nu sunt solicitaţi să se identifice cu numele.
Răspunsurile primite pe adresa https://www.surveymonkey.com/r/SIDU-ZMO vor fi folosite pentru a stabili proiectele prioritare ale zonei, care vor fi cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021 – 2027.
"Reduceţi birocraţia!"
Spre exemplu, la întrebarea "Care credeţi că sunt măsurile care pot conduce la dezvoltarea economică a localităţii dumneavoastră?", cu 14 răspunsuri prestabilite şi o variantă de răspuns liber pe care cei care fac chestionarul o pot completa, majoritatea celor care au răspuns până acum au reclamat birocraţia.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, "63,36% dintre respondenţi au indicat reducerea birocraţiei, eficientizarea procesului administrativ şi dezvoltarea unor servicii publice rapide şi eficiente".
La fel, locuitorii ZMO îşi doresc dezvoltarea economiei locale şi sprijinirea producătorilor din zonă. "58,14% sunt de părere că sprijinirea producătorilor locali este o măsură oportună, în timp ce 51,05% cred că e importantă comercializarea produselor locale", se menţionează în comunicat.
Acces mai bun, încurajarea cercetării, învăţământ după piaţa muncii...
În ordine descrescătoare, populaţia a mai indicat: îmbunătăţirea accesului către locul de muncă (42,4%), încurajarea cercetării şi inovării tehnologice (36,27%), asigurarea corelării cererii de pe piaţa muncii cu oferta instituţiilor de învăţământ (35,94%) şi creşterea competenţelor angajaţilor din instituţiile publice privind susţinerea cooperării, informării şi dezvoltării mediului de afaceri (33,19%).
În cadrul sondajului, subiecţii au mai fost îndemnaţi să nominalizeze cea mai importantă problemă a localităţii în care trăiesc şi să propună soluţii pentru îmbunătăţirea comunicării dintre administraţia locală şi cetăţeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.