URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2021, 12:22

Sondaj de opinie: Locuitorii consideră că dezvoltarea Zonei Metropolitane Oradea ar putea fi încurajată prin reducerea birocraţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sondajul de opinie cu privire la nevoile locuitorilor din Zona Metropolitană Oradea, lansat în mediul online la sfârşitul lunii trecute pentru consultarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă, a adunat peste 2.200 de respondenţi, dar continuă.

Chestionarul, a cărui completare durează circa 7 minute, se adresează orădenilor şi locuitorilor din Biharia, Borş, Cetariu, Girişu de Criş, Ineu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei şi Toboliu.

Cei care completează chestionarul sunt întrebaţi cu privire la studiile şi veniturile realizate, dar nu sunt solicitaţi să se identifice cu numele.

Răspunsurile primite pe adresa https://www.surveymonkey.com/r/SIDU-ZMO vor fi folosite pentru a stabili proiectele prioritare ale zonei, care vor fi cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2021 – 2027.

"Reduceţi birocraţia!"

Spre exemplu, la întrebarea "Care credeţi că sunt măsurile care pot conduce la dezvoltarea economică a localităţii dumneavoastră?", cu 14 răspunsuri prestabilite şi o variantă de răspuns liber pe care cei care fac chestionarul o pot completa, majoritatea celor care au răspuns până acum au reclamat birocraţia.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, "63,36% dintre respondenţi au indicat reducerea birocraţiei, eficientizarea procesului administrativ şi dezvoltarea unor servicii publice rapide şi eficiente".

La fel, locuitorii ZMO îşi doresc dezvoltarea economiei locale şi sprijinirea producătorilor din zonă. "58,14% sunt de părere că sprijinirea producătorilor locali este o măsură oportună, în timp ce 51,05% cred că e importantă comercializarea produselor locale", se menţionează în comunicat.

Acces mai bun, încurajarea cercetării, învăţământ după piaţa muncii...

În ordine descrescătoare, populaţia a mai indicat: îmbunătăţirea accesului către locul de muncă (42,4%), încurajarea cercetării şi inovării tehnologice (36,27%), asigurarea corelării cererii de pe piaţa muncii cu oferta instituţiilor de învăţământ (35,94%) şi creşterea competenţelor angajaţilor din instituţiile publice privind susţinerea cooperării, informării şi dezvoltării mediului de afaceri (33,19%).

În cadrul sondajului, subiecţii au mai fost îndemnaţi să nominalizeze cea mai importantă problemă a localităţii în care trăiesc şi să propună soluţii pentru îmbunătăţirea comunicării dintre administraţia locală şi cetăţeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON