URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2012, 11:17

Soarta proiectelor transfrontaliere iniţiate de Primărie va fi hotărâtă pe 19 iulie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soarta proiectelor depuse de Primărie spre finanţare din fonduri europene prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013 va fi decisă pe 19 iulie.

"În ceea ce priveşte proiectele noi pe care le-am depus la începutul acestui an, în data de 19 iulie va fi organizată şedinţa Comitetului Comun de Selecţie la care se vor stabili proiectele care vor fi finanţate", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanţii Parcului Industrial, ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi ai Zonei Metropolitane Oradea.

La şedinţa din Sala Mică a Primăriei care a avut ca scop analiza stadiului de implementare a proiectelor transfrontaliere iniţiate de municipalitate au mai luat parte Sebastian Boniş, directorul adjunct al Secretariatului Tehnic Comun al Programului de Cooperare Tranfrontalieră şi fostul director al ZMO Adrian Foghiş, în prezent manager de program în cadrul aceleaşi organizaţii.

Bani pentru drumul expres

Pe lista proiectelor municipalităţii care vor concura săptămâna viitoare pentru finanţare transfrontalieră se numără printre altele cel privind construcţia drumului expres care, pornind de la podul Macio, va lega strada Făcliei de cartierul Oncea prin strada Ecaterina Teodoroiu, modernizarea pieţei Rogerius, modernizarea blocurilor operatorii de la spitalele Judeţean şi Municipal, reamenajarea dealului Ciuperca precum şi înfiinţarea unui centru de monitorizare a traficului menit să fluidizeze circulaţia în municipiu.

Primarul Ilie Bolojan a estimat că municipalitatea va primi comunicarea oficială a proiectelor aprobate în circa 20 de zile de la întrunirea Comitetului Comun de Selecţie. "La începutul lunii august vom şti care proiecte vor fi finanţate, vom putea obţine autorizaţiile de construcţie, vom putea semna contractele de finanţare şi vom putea organiza licitaţiile necesare începerii lucrărilor", a spus Ilie Bolojan.

Analiză pe proiect

În cadrul şedinţei de lucru de luni au mai fost luate în discuţie proiecte aflate deja în implementare precum Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă "Viva Anima", pista internaţională de biciclete Oradea - Berettyoujfalu sau cel privind amenajarea unui etaj din Corpul C al Cetăţii pentru a servi mediul de afaceri sub denumirea de "Centru de suport non-profit din judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: dezvoltarea facilităţilor de funcţionare şi cooperare".

Astfel, proiectul Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă "Viva Anima" vizează înfiinţarea şi dotarea Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă "Viva Anima" în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, instruirea timp de un an a 20 de cadre medicale la Clinica Auguszta a Universităţii din Debreţin, precum şi elaborarea unei Strategii Euroregionale în Cardiologie care să cimenteze colaborarea dintre comunitatea română şi maghiară.

Conform reprezentanţilor municipalităţii până la sfârşitul acestei luni urmează să fie deschise ofertele depuse în cadrul licitaţiei, fapt pentru care implementarea proiectului va putea fi începută încă din august, acesta urmând să fie terminat încă în acest an. Valoarea totală a acestuia este de 2.029.581 euro, din care contribuţia părţii române şi maghiare o reperzintă 2% respectiv 5%, diferenţa fiind finanţată din fonduri europene şi prin Guvernelor celor două state partenere.

Pista de biciclete Oradea - Berettyoujfalu

Legat de pista de biciclete, în cursul acestei săptămâni urmează să fie contractate serviciile de dirigenţie de şantier, pentru ca după semnarea contractului să fie organizată licitaţia pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Licitaţia se va adjudeca cel mai probabil abia în toamnă, fapt pentru care lucrările efective vor putea începe abia anul viitor.

Pista de biciclete se va construi paralel cu drumul naţional E60, pe o lungime totală de 35.020 metri. Bugetul total al proiectului este de 6.248.607,66 euro, din care bugetul alocat Primăriei Oradea este de 1.347.178,70 euro. Pista va porni din Piaţa Ferdinand şi va atinge în mod direct comunele: Berettyoujfalu, Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand, Borş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON