URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2011, 09:24

Slavă anonimilor: monografia "Oameni din Bihor" musteşte de... iluştri necunoscuţi

Slavă anonimilor: monografia "Oameni din Bihor" musteşte de... iluştri necunoscuţi AFARĂ-I VOPSIT GARDUL... Vânătorii de autografe l-au asaltat la lansare pe Mircea Bradu, deşi între coperţile monografiei "Oameni din Bihor" aveau să descopere un conţinut dezamăgitor: din cele 256 de pagini, jumătate sunt umplute cu CV-urile unor persoane care n-au ajuns nici măcar personaje, necum personalităţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nasc şi la Bihor oameni, ar fi vrut să arate, precum cronicarul odinioară, scriitorul Mircea Bradu în ultima sa producţie, "Monografia judeţului Bihor". Dar, cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, de buna intenţie a editorului s-a ales praful...

Volumul al treilea al monografiei, "Oameni din Bihor", e o stânjenitoare colecţie de biografii fie cosmetizate, fie lacunare, multe aparţinând unor oameni de afaceri care par să-şi fi plătit osanale, unor politicieni de mâna a doua, simpli funcţionari de primării comunale ori jurnalişti mediocri care n-au lăsat în urmă, vorba unui clasic în viaţă, nici măcar o dâră...

Trei într-una

Cam 200 de oameni de cultură, artă şi sport, politicieni şi şefi de instituţii au umplut săptămâna trecută, luni, trecută sala mare a Consiliului Judeţean pentru a asista la ceea ce promitea a fi un eveniment editorial remarcabil: lansarea unei monografii a Bihorului realizată la iniţiativa scriitorului Mircea Bradu, în trei volume, fiecare coordonat de echipe distincte de specialişti. Cum din 1936, când Aurel Tripon făcuse o monografie-almanah a Crişanei, nimeni nu s-a mai încumetat la asemenea întreprindere, curiozitatea era îndreptăţită.

La faţa locului, însă, mulţi au rămas dezamăgiţi: după un discurs conjunctural al lui Bradu şi câteva explicaţii lapidare oferite de doi colaboratori ai acestuia, curioşii au fost lăsaţi să descopere singuri despre ce era vorba. Cele trei volume, structurate tematic, au concomitent şi suprapuneri, şi carenţe. Primul tom, cu subtitlul "Cadru natural, societate, civilizaţie", coordonat de istoricul Aurel Chiriac şi geograful Gheorghe Măhăra, se ocupă de confesiunile religioase, învăţământ, cultură, sănătate, arte şi sport, fără a oferi, însă, măcar un rezumat al istoriei acestor meleaguri. Al doilea volum, subintitulat "Satul bihorean", coordonat de acelaşi Chiriac şi de etnograful Ioan Godea, are capitole dedicate satului, portului popular maghiar şi slovac (luate laolaltă), folclorului şi tradiţiilor minorităţilor maghiară, ebraică, slovacă, germană şi romă.â

Who's who

05 Stanik Istvan.jpgCu totul discutabil este cel de-al treilea volum al monografiei, "Oameni din Bihor", conceput de Mircea Bradu şi de Stanik Istvan (foto) ca un dicţionar al personalităţilor locale.

Dacă Bradu nu are nevoie de prezentare, fiind cunoscut atât prin activitatea de dramaturg şi de director al Teatrului de Stat dinainte de 1989, iar după revoluţie prin cea de activist PDL, nu la fel stau lucrurile în ce-l priveşte pe Stanik. Fost jurnalist la cotidianul Faklya, iar după 1990 redactor-şef la diverse publicaţii de limbă maghiară, acesta a fost promovat în ultimii ani, prin UDMR, în diverse posturi cheie, cum ar fi membru în consiliul de administraţie al TVR sau redactor şef al secţiei maghiare a Radio România.

În ultimul an, Stanik a lansat ideea realizării unui dicţionar de tip Who's who făcut în România, în care persoanele cu veleităţi şi cu bani să fie descrise, contra cost, ca personalităţi de prim rang, şi a şi colectat bani şi CV-uri de la doritori. Doar că de proiect nu s-a mai auzit nimic. Apariţia UDMR-istului alături de Bradu pe pagina de gardă a cărţii nu poate duce cu gândul decât la faptul că "Oameni din Bihor", deşi finanţată din bani publici, adăposteşte şi prezentările celor racolaţi "în privat" de Stanik, dar acesta nu a fost de găsit pentru a se explica.

Totul roz, pentru toată lumea

05 coperta.jpgCert e că dicţionarul "celebrităţilor" bihorene (foto) suferă de o jenantă lipsă de rigoare şi de un şi mai scandalos parti-pris. În ce priveşte selecţia persoanelor prezentate, uimeşte în primul rând înghesuirea numelor a sute de anonimi cărora nu li se arată nicio realizare notabilă. Astfel, apar cu poze şi specificaţii biografice de genul "născut din părinţii", "căsătorit cu" şi "are X copii" (de parcă asemenea detalii ar fi relevante) simpli funcţionari de primării, contabili şi educatoare din comune fiefuri PDL şi UDMR, ca de pildă Balazsi Maria, Matyasi Lajos, Nagy Erika, Suciu Gyongyi, Vincze Marta, Vincze Ştefan (Curtuişeni), etc., etc. Cum arată o astfel de descriere? Iată: "Bodea Alina, medic, născut în 1967 la Deva, absolvent al Facultăţii de Medicină Oradea, medic de familie la Cabinetul Medical Individual al dr. Jurj Alina din Văşad".

În privinţa persoanelor cunoscute, şi faţă de care publicul ar fi vrut să-i fie satisfăcută curiozitatea, informaţiile sunt, în schimb, extrem de zgârcite. Astfel, numita Bădilă Maria (Maica Mina) e prezentată ca având profesia de "stareţă" la Mănăstirea Sfintei Cruci, dar fără să se indice nici în ce judeţ s-a născut, nici cum a ajuns în Bihor, ci doar că a absolvit Teologia la Universitatea din Oradea şi că în 2007 a fost unsă cetăţean de onoare al Oradiei. Aceeaşi "gaură neagră" şi la sora sa, Bădilă Paraschiva, adică Maica Paraschiva, stareţă la Mănăstirea Buna Vestire din cartierul Episcopia.

PDL SRL

Alt aspect care sare în ochi e înghesuiala de membri PDL, chiar şi din eşalonul al şaptelea, fiind imortalizate numele unor Avrigeanu Ionel (descris ca inginer), Abrudan Traian (inginer), Coste Marius (soţul subprefectului Coste Adelina), Hodişan Nicolae (inginer), Petrişor Morar (agent imobiliar) etc.

Uneori, autorii selecţiei nu par să sesizeze că prezentările frizează ridicolul ori mustesc de umor involuntar, în deserviciul celor portretizaţi fără voie ca nişte bieţi parveniţi. Un exemplu: "Breje Minodora, jurist, născută la Crasna (n.r. - în ce judeţ, nu se spune), absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice din Oradea. A obţinut calificări la Instituţia (n.r. - de fapt, corect e Institutul) de Politici Publice (n.r. - un ONG), asistentă medicală la SC Arsmed SA, jurist la SC Passadena Style SRL, în prezent administrator unic, şef de cabinet parlamentar al deputatului Ştefan Seremi. Credincioasă ortodoxă, necăsătorită, locuieşte în Oradea. E-mail passadena_ro@yahho.com" (cu "hh", căci lucrarea abundă în greşeli de corectură).

Omagiu banului

Ipostazierea unor oameni de afaceri pare de-a dreptul rezultatul unei comenzi publicitare. Cel mai elocvent caz e al fraţilor Ioan şi Viorel Micula, prezentaţi într-o fotografie în care apar împreună, cu un text explicativ tot comun. Un adevărat omagiu: "Micula Ioan şi Micula Viorel, ingineri. S-au născut în 1957, în Cucuceni (n.r. - nu se ştie comuna). Dotaţi cu o mare intuiţie în dezvoltarea administrativ-economică, curajoşi şi penetranţi, au reuşit ceea ce părea imposibil chiar imediat după 1989: creerea (sic!) unei mari industrii în mai puţin de 3 ani şi cu ramificaţii internaţionale (n.r. - se înşiră numele firmelor pe care cei doi le patronează). Invidiile sunt mari, dar şi aprecierile pe potrivă. Printre brandurile recunoscute ale grupului de firme se numără (n.r. - urmează înşiruirea unor produse, inclusiv a celor demult dispărute). Cei doi deţin 2,2 milioane metri pătraţi (n.r. - doar nu era să se spună că au doar câteva sute de hectare) de terenuri în toată ţara şi numeroase hoteluri, atât la munte, cât şi la mare (n.r. - înşirându-se, fireşte, lista lor)".

În schimb, nici un cuvânt despre biografiile celor doi, cu cine sunt căsătoriţi, câţi copii au şi cum se numesc, aşa cum autorii au procedat în cazul anonimilor de la ţară.

Unii ridicaţi, alţii ignoraţi

Există, de asemenea, şi portrete mult umflate, adesea de un haz involuntar total. De pildă, "Meze Daniel, jurnalist" la Radio Transilvania (post patronat de Bradu), este evidenţiat pentru că "în 1997 (n.r. - deci când era elev) a ocupat locul III la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, iar în 2006 locul I la Cupa Presei la tir sportiv organizată de Jandarmeria Bihor", ca şi cum acestea l-ar legitima profesional. Despre un alt jurnalist se arată că a participat în 2007 şi 2008 la stagii de pregătire la Parlamentul European, ceea ce e fals, fiindcă erau de fapt doar vizite de documentare.

În schimb, din dicţionar lipsesc numeroase personalităţi care au marcat în mod real viaţa publică din Bihor, câteva exemple fiind arhisuficiente: fostul episcop Laszlo Tokes, acum vicepreşedinte al Parlamentului European, actorul Sebastian Lupu, fostul jurnalist Mircea Jacan ori scriitorul Traian Ştef. Goluri pe care, când a fost întrebat de BIHOREANUL, Mircea Bradu le-a explicat simplu, aproape dând din umeri: "Noi i-am băgat în monografie doar pe cei care ne-au trimis date despre ei". Aşa că, dacă editorii nu s-au ostenit să le afle ei, cei care nu au binevoit să se portretizeze singuri nici nu există! Nu?... 


CU FONDURI PUBLICE
Monografia dulce mult aduce

Cele trei volume ale recentei monografii a Bihorului au fost editate - altă bizarerie - concomitent de două edituri, Arca (patronată de Mircea Bradu) şi Editura Universităţii, iar finanţarea a fost asigurată de Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Întrebat despre suma primită, Bradu a afirmat că nu-şi aminteşte cât a fost, după cum nu o ştie nici directorul Centrului, Radu Pavel. "Nu cunosc ce fonduri s-au alocat şi sunt în concediu. Am să contactez contabila şi am să vă spun", a promis Pavel, pentru ca ulterior să nu mai răspundă repetatelor apeluri telefonice.

Apetenţa lui Mircea Bradu pentru realizarea de monografii este, de altfel, notorie, motiv pentru care a şi fost criticat în urmă cu câţiva ani când, pe banii municipalităţii conduse pe atunci de Petru Filip, a scos o monografie a Oradiei extrem de controversată. Atât pentru uşurinţa cu care i-a fost asigurată finanţarea şi pentru generozitatea acesteia, cât şi pentru numeroasele erori de documentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
in epoca
@pintea: in epoca, DA! atunci a fost perioada de glorie a Teatrului din Oradea. acum, NU!
Postat 10 Ianuarie 2012, 00:15 de dante
laude
Dar voi domnilor, ce ati produs de sunteti atit de harnici cu criticile? Mircea Bradu s-a zbatut cel putin sa faca ceva pentru aceasta zona minunata care este Bihorul si pentru oamenii sai intr-o perioada in care cultura nu este la mare pret. Va asteptam pe voi, cei de la redactia Bihoreanul sa faceti ceva mai bun. Veti avea toate aplauzele noastre!
Postat 09 Ianuarie 2012, 23:25 de pintea
x
Cum na-i auzit domnule de marele Jacan, are un raft de carti scrise dar, saracul, e un mare neinteles! La fel si Stef, asta mai scrie cate ceva dar nu-l citeste nimeni de prapadit ce e.
Postat 04 Ianuarie 2012, 18:03 de Truli
revenire
@Bisisica: m-am documentat: M.B. va implini pe 14 ianuarie 2012, 75 de ani! deci "verde"nu putea fi el, mai degraba tatal lui!
Postat 04 Ianuarie 2012, 11:29 de dante
x
Mai fratilor, da cine-i Jacan asta, ca nici naiba n-a auzit de el? In ce domeniu se ocupa, ce carti ori tratate a scris, prin ce s-a facut el remarcat? Si totusi, ca mare ilustru necunoscut, putea fi amintit in aceasta stupida si jenanta monografie.
Postat 04 Ianuarie 2012, 11:20 de Sfinxul
NU!
Mai Mircea Bradu, sa-i uiti tu pe Jacan si pe Stef, acesti corifei ai culturii bihorene, este chiar impardonabil? Astia sunt singurii care vor ramane in cultura bihoreana prin prestanta lor de zero bani, zero lei!
Postat 03 Ianuarie 2012, 16:45 de Bunu
al batran
@Bisisica: cam asa stiam si eu cu mentiunea ca totusi e vorba despre al batran! nu stiu exact ce varsta are mircea bradu dar in perioada aceea cred totusi ca era copil!
Postat 02 Ianuarie 2012, 23:56 de dante
Mister Nobody
Multe ascunde acest "ilustru mediocru"....Stiati ca musiu a fost LEGIONAR?Dar ca toata cariera sa de dramaturg o datoareaza parintelui sau Ioan , cel care avea intr-adevar talent....Dar despre VANDALIZAREA bisericii din LAZARENI....ati auzit? .............
Postat 02 Ianuarie 2012, 20:22 de Bisisica
Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul
Tanara speranta Mircea Bradu si-a pierdut demult uzul ratiunii. Pacat ca unii oameni valorosi si-au asociat numele cu aceasta publicatie, uitand ca nu tot ce zboara se mananca. @Filantropica: imi amintesc si confirm ca e adevarat ce afirmi in comentariu. Si in firma noastra au sosit plicuri personalizate cu formulare pentru un volum cu personalitati. Chiar ne-am amuzat afland cine a raspuns "provocarii", considerandu-se "personalitatiti". "Fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, bâlbâiţi cu gura strâmbă", adica toate nulitatile, confirmand inca o data proverbul din titlul comentariului. N.B. Chiar asa fiind volumul, plin de ilustri anonimi, sunt destule "persoNULITATI" frustrate ca nu figureaza in monografie. E semn ca, de buna seama, prostia e infinita.
Postat 01 Ianuarie 2012, 09:28 de L'Ombelico del Mondo
Oameni din Bihor,
Buna ziua. Oare nu cumva a inceput aceasta lucrare,regretatul STELIAN VASILESCU = Dumnezeu sa-l odihneasca in pace= (26.Dec.2003),care nu a reusit sa termine Vol.II.realizind doar jumatate (revedeti Crisana,In memoriam semnat de Prof.Dumitru V.Bonta de la Liceul Transilvania Oradea). Iertare ptr.comentare.Sanatate tuturor ,LA MULTI ANI.
Postat 31 Decembrie 2011, 00:44 de viorica
hotzul striga hotzii !
Mai acus catava vreme, Chirila facea mare gargara unei viitoare \"carti\" exact la fel ca asta. Il bagase la inaintare pe Jacan si o pusese mare directoare pe Marieta Cocoaie. Spre deosebire insa de porcaria editata de Bradu (un sclerozat, sugator notoriu de bani publici si cu fumuri de mare politician si om de cultura), porcaria pe care vroia Chirila & gashca s-o scoata trebuia platita inainte ! Adica, printr-o scrisoare abil ticluita, erai invitat, ca mare personalitate ce erai, sa sari cu banu\' inainte de a se fi scris un rand, vezi doamne cica pentru a beneficia de volum, care, desigur, ar fi urmat sa se epuizeze imediat :D Bineinteles, scrisori persuasive au fost trimise tuturor, personalitati sau ba, uneori chiar si dusmanilor declarati ai santajistilor de la bihoroiul :)))))) Asta arata ce seriosi erau ei :))))) Desigur, si cartea aia avea sprijinul Consiliului Judetean, etc. S-or fi gasit frajeri sa trimita si banii (si nu putini), caci, dupa ce vor fi strans suma, gashca lui Chirila a abandonat \"proiectul\". Uite-asa se fac bani de pe spinarea frajerilor :))))))
Postat 30 Decembrie 2011, 23:35 de Filantropica
PROSTIE
Mai musiu, dar bine spuneti voi de Jacan si de Stef (cel care va balacarea intr-un editorial din Familia), cele doua nulitati ar sta f f f bine si confortabil alaturi de alte nulitati pomenite mai sus. Chiar, ce pacat!
Postat 30 Decembrie 2011, 16:52 de Alin
gura pacatosului
Mircea, stimat director al eBIHOREANUL, citesc mai sus: "Cu totul discutabil este cel de-al treilea volum al monografiei, "Oameni din Bihor", conceput de Mircea Bradu şi de Stanik Istvan (foto) ca un dicţionar al personalităţilor locale" - şi-mi amintesc anul 2010, prin vara, cand faceai imagine acestui produs infierat acum, alaturi de Radu Tirle. Ca un "Tatulici-Caritas", ai aparut in fel si chip pe sticla si hartie invitand oamenii din bihor la catalog, iar acest site - www.ebihoreanul.ro - a gazduit o vreme linkul de inscriere pentru cei ridiculizati acum de voi. Totul pus in scena cu binecuvantare de la conducerea Bihoreanul si cu un gust suspect de "miere" din fondul CJ Bihor fix in gura bihoreilor. Acum ce faceti? Muscati? E dureros sa vezi cum Radu cel Frumos a dat banii lui Bradu cel Intelept iar Mircea cel Batran a ramas fara potul CJ Bihor. Iar cu Mircea Jacan, nicio problema! Angajati-l la voi si faceti-l vedeta judeteana, nationala si internationala. Securitatea nu-si abandoneaza nicodata soldatii disciplinati, nu-i asa?...
Postat 30 Decembrie 2011, 13:55 de pentru mircea
???
@ Laurentiu. De ce ????
Postat 30 Decembrie 2011, 13:52 de @Laurentiu
Dctorul ginecolog
Toti ratatii criu carti si ajung doctori in...ce vor ei.
Postat 30 Decembrie 2011, 13:49 de Docturul ginecolog
floarea
pe florica bradu o fi trecut-o in monografie? dumneaei chiar ar merita acest lucru! dar pe bradu al batran? care se spune ca pe vremuri(hat, hat)era VERDE, ca bradul?
Postat 30 Decembrie 2011, 13:43 de dante
rectificare
Prima monografie a Bihorului a fost realizata de Borovszky. Aceasta carte ar fi trebuit sa constituie punctul de plecare.
Postat 30 Decembrie 2011, 13:33 de Laurentiu
SIC TRANSIT...
"Cum esti,asa faci"-vorba lui Iorga. Eminescu s-ar rasuci in mormant daca ar vedea pe ce porcarioare dubioase se cheltuiesc banii...Voiosiile de partid nu-s noutate,goana dupa imagine,idem.Penuria de idei dovedita cu prisosinta si intr-un judet cu pretentii culturale -sa nu pomenim de istoria culturala a Bihorului!-se manifesta pompos,cu mult sclipici...Avem a face cu EPIGONI culturali,cu falsi mentori.Acest regres,la o analiza mai minutioasa,este nu doar judetean sau national-observatie care nu incalzeste defel.E de observat fenomenul si gasite caile de vindecare,altfel generatia urmatoare va fi si mai nereusita.
Postat 30 Decembrie 2011, 12:59 de gyorgy tozser
Lolz
Înțeleg că monografia respectivă abundă de greșeli gramaticale și de exprimare, dar totuși... ”omisă cu desăvârșire” sună mai bine? :)) Har har har Caragiale har har
Postat 30 Decembrie 2011, 11:35 de LOL
ha sa ne haidem
probabil monografia a fost scrisa bazandu-se(autorii)pe multe informatii culese de pe net. acum, despre maica mina ce trebuiau sa faca? sa scrie cu ce s-a ocupat in urma cu ani? dupa cum nu vad ce ar fi avut de cautat in monografie mircea jacan sau sebastian lupu? sper ca apar ADRIAN PINTEA, ION MAINEA, EUGEN HARIZOMENOV,SIMONA CONSTANTINESCU, NICOLAE TOMA(si nu i-am spus pe toti)! dar stie cineva? Parintele din Primarie figureaza? O asa personalitate mai rar!
Postat 30 Decembrie 2011, 11:28 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON