URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2019, 17:01

Sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi de inechităţile salariale. Preşedintele SLI Bihor: "Vrem să fim respectaţi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor au mai multe nemulţumiri privind inechităţile salariale ale angajaţilor din educaţie.

Preşedintele Flaviu Zancu (foto stânga) a arătat joi, într-o conferinţă de presă, că dascălii sau alţi angajaţi din educaţie sunt privaţi de mai multe sporuri, sunt plătiţi diferit, chiar dacă au aceeaşi vechime, nu au primit norma de hrană şi, în ultimii doi ani, nici banii aferenţi proceselor câştigate în instanţă.

Unii da, alţii ba

Zancu a înşirat mai multe sporuri pe care angajaţii din educaţie ar trebui să le primească, conform legislaţiei în vigoare, dar nu se întâmplă aşa. Un exemplu este sporul de suprasolicitare neuropsihică, care de la 1 decembrie trebuia acordat personalului didactic cu normă de predare. "Cu toate acestea, găsim o serie de colegi care nu beneficiază de acest spor. Este vorba despre cei cu funcţii de conducere, adică directorii şi directorii adjuncţi, care au şi norme de predare, colegii de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi de la Casa Corpului Didactic, din Inspectoratul Şcolar", a declarat Zancu.

În plus, a arătat preşedintele SLI Bihor, acest spor ar trebui acordat şi personalului didactic auxiliar, adică secretarelor şi contabilelor, pentru că şi acestea au un volum mare de muncă. Zancu a menţionat şi sporul de doctorat, care nu se acordă profesorilor pensionari sau angajaţi la plata cu ora, ceea ce, consideră liderul sindicaliştilor, nu este just.

Un alt spor care nu se acordă conform legii este cel de predare simultană, care ar trebui încasat de toţi dascălii care predau unor grupe sau clase simultane. Deocamdată, însă, îl primesc doar învăţătorii şi profesorii de gimnaziu, nu şi educatoarele. "Nu există fizic această posibilitate în Edusal (n.r. aplicaţia folosită pentru plata salariilor angajaţilor din învăţământ)", a afirmat Zancu.

De asemenea, angajaţilor din învăţământ li s-a promis o normă de hrană de la 1 decembrie 2018, care însă nu a fost încă plătită. "Ni s-a transmis că s-ar putea ca de la 1 ianuarie să ni se calculeze sporul. Nu avem informaţii concrete cu privire la asta şi nici nu ştim dacă se va plăti retroactiv", a spus liderul SLÎ Bihor.

Pe de altă parte, alte beneficii financiare, precum gradaţia de merit (25% din salariul de încadrare) ori sporul de dirigenţie (10% din salariu) se plătesc raportat la salariile din decembrie 2016, deşi de atunci şi până în prezent lefurile dascălilor au crescut. "Noi nu vrem să ne raportăm la salariile colegilor din Justiţie, din Sănătate, dar vrem să fim respectaţi şi să primim ceea ce ni se cuvine", a declarat Zancu.

Scrisori fără răspuns

Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi şi de încadrarea în tranşe de vechime a salariaţilor din educaţie. Mai precis, de faptul că această încadrare se face în funcţie de două legi, Legea 250/2016 şi Legea 153/2017, care prevăd tranşe diferite şi, implicit, creează diferenţe între salariile dascălilor care au aceeaşi vechime.

"În cazul în care un profesor cu 15 de ani vechime se mută la un alt liceu, el va primi un salariu mai mare faţă de profesorul care predă la acel liceu şi care are tot 15 de ani vechime, dar care este încadrat pe legea veche", a adăugat preşedintele sindicatului.

O altă nemulţumire vizează întârzierea cu care Ministerul Educaţiei plăteşte sindicaliştilor banii câştigaţi în instanţă. Din 2017, aceste tranşe nu s-au mai plătit, nici măcar nu au fost cuprinse în buget, iar dascălii aşteaptă cu interes proiectul de buget pentru 2019, astfel încât să vadă dacă vor primi banii meritaţi.

Federaţiile sindicale au trimis mai multe scrisori deschise Ministerului Educaţiei, Ministerului Muncii şi Parlamentului, pentru soluţionarea tuturor acestor probleme, deocamdată fără efect. "Nu cerem decât să se aplice legea. Vrem să fim respectaţi şi cerem 6% din PIB care trebuie oricum alocat învăţământului, şi din care a fost alocat întotdeauna cam 3%", a mai spus Zancu.

Şeful SLÎ Bihor a spus că decizii privind eventuale proteste pe tema acestor nemulţumiri le vor lua membrii de sindicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON