Ca în fiecare an, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) le transmite bihorenilor o serie de sfaturi care să-i ajute pe aceştia să-şi aleagă cu atenţie produsele alimentare specifice sezonului.
Prima regulă este achiziţionarea cărnii, ouălor, vopselei de ouă, vinului şi produselor de patiserie doar din locurile special amenajate, dotare şi autorizate.
În această perioadă, CJPC Bihor îi verifică pe comercianţii de produse specifice sărbătorilor pascale pentru a preîntâmpina eventuale cazuri nedorite de îmbolnăviri.
Totodată, va fi asigurată permanenţa pentru preluarea reclamaţiilor la numărul de telefon 0259.431.817, fiind pregătită, în cazuri extreme, şi o echipă de intervenţie operativă.
Pentru consiliere şi informaţii despre modul de depunere a unei reclamaţii este disponibil numărul de telefonul consumatorilor: 0219551.
Sfaturi pentru consumatorii bihoreni:
Comercializarea cărnii:
- achizitionarea carnii (de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate;
- evitati cumpararea de carne din "portbagajele masinilor". Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- carnea comercializata trebuie sa fie marcata cu stampila de control veterinar;
- Verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului ( aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii( culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc; carnea (miel) trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune; mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
- se va acorda atentie pretului afisat; se va verifica concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa;
- carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider;
Comercializarea ouălor
- achizitionarea oualor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate ; evitati cumpararea de oua de pe marginea drumului; evitati sa achizitionati oua de rata care de obicei se vand de catre vanzatorii " de ocazie";
- Ouale de consum trebuie sa prezinte coaja, intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri straine, fara mirosuri straine ;
- la spargerea oului, albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar galbenusul semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus;
- se va acorda atentie pretului afisat;
Comercializarea vopselei de ouă:
- achizitionarea produsului se va face numai din locuri autorizate;
- se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale;
- evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar ( tipografice, vopsea pentru textile etc.)
Comercializarea produselor de patiserie:
- achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate;
- spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute ;
- personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a produselor ;
- produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana ;
- se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate intr-o perioada de maximum 24 ore de la fabricatie ;
- pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ ambalaj ; eticheta trebuie sa contina : denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, data durabilitatii minimale, cantitatea neta;
Comercializarea produselor din ciocolată
- achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate; evitati cumpararea de produse de la vanzatori ambulati , chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic;
- starea ambalajelor (integritate, etanseitate);
- incadrarea produselor in data durabilitatii minimale, dupa caz, in data limita de consum stabilite de producator;
- Indicarea preturilor ;
Comercializarea vinurilor
- achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate; evitati cumpararea de produse de la vanzatori ambulate chiar daca acestia va ofera posibilitatea sa degustati produsul prin intermediul capacului recipientului; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
- starea ambalajelor (integritate, etanseitate);
- la alegerea produsului rasturnati recipientul pentru a verifica limpiditatea lichidului;
- se va acorda atentie pretului afisat; se va verifica concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa;
- La cumpararea produselor alimentare si, implicit a vinului, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.