URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2020, 09:51

Şefi noi la Parchetul Bihor. Procurorul criminalist Alin Leucea a preluat conducerea instituţiei

Şefi noi la Parchetul Bihor. Procurorul criminalist Alin Leucea a preluat conducerea instituţiei foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, joi, delegarea procurorului Alin Leucea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în timp ce procurorul Ciprian Şuta a fost delegat pe funcţia de prim-procuror adjunct al unităţii, iar procurorul Cristian Butaci la şefia secţiei judiciare a Parchetului.

Delegarea celor trei procurori s-a făcut cu începere din 10 ianuarie şi până la ocuparea funcţiei prin concurs sau examen, dar nu mai mult de 6 luni.

Funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost deţinută de procurorul Gheorghe Vidican, mandatul căruia a expirat în această lună, în timp ce prim-procurorul adjunct al unităţii, Maria Cotrău, a fost delegat în decembrie anul trecut, pentru o perioadă de 6 luni, la Serviciul teritorial Oradea al DIICOT.

Noul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Alin Leucea, transferat în 2016 la Parchetul Curţii de Apel Oradea, este unul dintre cei mai cunoscuţi procurori-criminalişti din judeţ. De numele său se leagă dosare sonore, cum ar fi trimiterea în judecată, în 2011, a unor membri ai clanului Neguş implicaţi în răfuieli mafiote, sau depistarea, în timp record, a criminalului în cazul tânărului Florin Sfăt, găsit mort în mijlocul pădurii Sititelec după ce a fost împuşcat de un braconier.

Tot procurorul Alin Leucea a coordonat anchetele în cazuri controversate, cum a fost uciderea interlopului orădean Mihai Dumbrovan, "găurit" cu 12 lovituri de cuţit de un tânăr comerciant de telefoane mobile, Raul Zetocha, căruia îi spărsese geamul maşinii cu o piatră. Leucea s-a ferit să ceară arestarea tânărului, considerând că a fost în legitimă apărare şi a pus ferocitatea atacului pe seama tulburării tânărului atacator. În final, procurorul a cerut ca dosarul să-i fie luat, în 2015 cercetările fiind preluate de procurorul Gheorghe Berce, care l-a şi trimis în judecată pe Zetocha, condamnat definitiv în 2016 la 10 ani de închisoare.

De asemenea, procurorul Alin Leucea a coordonat ancheta celei mai misterioase crime din Oradea ultimilor 25 de ani, căreia i-a căzut victimă taximetristul Bajkán Péter, găsit împuşcat pe 11 februarie 2009. Arestat la o zi după crimă de Tribunalul Bihor, Nicolae Oros, client al taximetristului, a fost eliberat o săptămână mai târziu de judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au considerat că dovezile procurorilor erau şubrede. O lună mai târziu, însă, pe 20 martie, Oros a ajuns din nou după gratii, măsură menţinută şi după 9 iulie 2009, când procurorul Leucea l-a trimis în judecată, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În final, 3 martie 2015, Oros a fost achitat definitiv, iar ulterior a dat statul în judecată, obţinând despăgubiri de 100.000 lei. Criminalul taximetristului nu a fost găsit nici până în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ohhhooo ... se întorc berzele la căldură !?!
În timp ce "cuibul" e motiv de concurență, mandate expirate, delegări și "săpături" intense ... suspecții încarcerați apar că sunt nevinovați de fapt !?! Păi nu e clar ce înseamnă "România Normală" ?!? E țara procurorilor care bagă la pușcărie primul venit, apoi trebuie să vină instanța să spună că omul nu are nicio vină, apoi insistă procurorul (cu probe evident neconforme cu realitatea) să-l bage-n iar pușcărie, din nou instanța îi dă drumul suspectului ... pentru ca la final, după ani și ani, neprofesionistul procuror să fie pus șef la o structură teritorială a uneia dintre cele mai perverse instituții staliniste care "căpușează" România !?!
Postat 11 Ianuarie 2020, 11:31 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON