URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Decembrie 2014, 17:41

Seara colindelor: Moş Crăciun a venit mai devreme la Popeşti cu concerte şi cadouri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înaintea sărbătorilor de iarnă, locuitorii comunei Popeşti au primit cadou un spectacol complet de muzică, dansuri şi colinde. Evenimentul a avut loc duminică după amiază în curtea Primăriei din Popeşti, startul acestuia fiind dat de primarul Dorin Curtean.

Seara colindelor a început cu o slujbă oficiată de preoţi ortodocşi, urmată de recitaluri de colinde, cântece şi dansuri populare, precum şi scenete care au ca temă naşterea pruncului Iisus, jucate în limbile română, slovacă şi maghiară.

Duminică, 21 decembrie 2014, începând cu orele 14, pe scena din curtea Primăriei comunei Popeşti în prezenţa unui sobor de preoţi ai localităţilor aparţinătoare, primarul Dorin Curtean a dat startul serbării colindelor. La realizarea evenimentului şi-au adus aportul toate confesiunile din Popeşti, cea ortodoxă, romano-catolică, baptistă, reformată şi penticostală.

Primele care au intrat pe scenă au fost Violeta Puşcaş, Denisa Silaghi, Iulia Kovacs, Simina Pătălău, Bianca Silaghi, Alexandra Sălăjan, Maria Baciu-Borz, care au interpretat colinde şi cântece tradiţionale. Ele au fost urmate de Ansamblul Palisada din Cuzap, Corul Bisericii Baptiste Popeşti, dar şi slovacii Ansamblului Lipka din Budoi cu sceneta "Dorota". Totodată, în faţa audienţei numeroase, au cântat şi copiii de la Centrul "Prietenia" din Popeşti, condus de prof. Monica Filip.

Seria recitalurilor cu muzică populară a fost deschisă de Maria Varga, Maria Hercuţ şi Ileana Moisa, din satul Bistra, urmate de Ansamblul Datelinka, cu dansuri populare slovăceşti. Apoi, în Seara Colindelor au cântat şi Antoanela Ferche-Buţiu, amfitrioana întregului eveniment, Florica Ruja împreună cu Emanoil Polac şi Romina Nemeş, care au interpretat cântece populare şi colinde din lada de zestre bihoreană. De asemenea, în faţa locuitorilor comunei au cântat şi Paula Lezeu şi Claudiu Borza.

"Încălziţi" de ritmurile populare, spectatorii i-au primit cu aplauze puternice pe invitaţii de onoare ai evenimentului Mirabela Dauer şi Raoul, care au dat un recital de muzică uşoară.

Seara colindelor a cuprins şi o vizită surpriză din partea lui Moş Crăciun, însoţit de mai multe Crăciuniţe, care a cadorisit toţi cei circa 1.200 de copii ai comunei, precum şi alţi invitaţi. La eveniment s-au consumat circa 400 de litri de vin fiert şi peste 1.000 litri de ceai cald. În total, organizarea acestuia a costat circa 30.000 de lei, bani adunaţi din sponsorizări.

La final, un bătrân din Voievozi a făcut o urare tradiţională de Anul Nou, numită "Alduitu' fetei şi mulţumita banilor", iar spectatorii au urmărit un spectacol cu focuri de artificii.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON