URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2019, 19:42

Se redeschid porţile: Orădenii, invitaţi să viziteze Muzeul Pompierilor Militari Bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii militari bihoreni îşi sărbătoresc principalul aliat în lupta cu flăcările: apa. Vineri, de Ziua Mondială a Apei, la sediul Detaşamentului 2 de Pompieri (strada Aluminei nr. 57) se va redeschide pentru public Muzeului Pompierilor Militari Bihoreni, unde curioşii vor vedea peste o sută de obiecte folosite de cei care luptă cu flăcările.

Acest muzeu a fost inaugurat pe 6 decembrie 1999, când comandant era generalul de brigadă Adrian Pădurean. Între timp, însă, muzeul a fost închis şi reamenajat, astfel că acum se va prezenta sub o nouă înfăţişare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, după evenimentul de redeschidere, muzeul poate fi vizitat în prima zi de vineri a fiecărei luni, între orele 10 şi 13.

"În intervalul orar din zilele menţionate, vizitatorii vor fi  introduşi în universul celor 122 de exponate găzduite în muzeul sau sala de tradiţii a pompierilor: Cartea de Onoare, steaguri, feştile, torţe, căşti de pompier, plachete, reviste, ţevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populaţie, modele de stingătoare, detectoare de substanţe toxice de luptă, măşti contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecţie (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice şi alte echipamente şi accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului", se arată în comunicat.

Cel mai vechi obiect expus în muzeu datează din anul 1868, fiind vorba de Steagul comemorativ de la 1868 al Formaţiei de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent din anul 2018, "Albumul Ilustrat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă 2018".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON