URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2022, 19:31

"Scump, doamnă, scump". În ultimul an, preţul gazelor naturale a crescut cu 60%, iar cel al cartofilor şi uleiului cu 25%

'Scump, doamnă, scump'. În ultimul an, preţul gazelor naturale a crescut cu 60%, iar cel al cartofilor şi uleiului cu 25% (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preţurile de consum au crescut în luna ianuarie a acestui an cu 1,5% faţă de luna decembrie a anului trecut şi erau cu 8,4% mai mari comparativ cu luna ianuarie a anului 2021, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Libertatea.ro

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, românii plătesc cu 60,99% mai mult gazele naturale faţă de ianuarie 2021, iar combustibilii cu 24,45%. Uleiul este mai scump cu 25,76%, cartofii costă cu 25,67% mai mult, iar mălaiul costă cu 17,02%.

Conform INS, serviciile poştale sunt cu 22,51% mai scumpe faţă de luna ianuarie a anului trecut, iar scumpiri de peste 10% au mai fost raportate la făină (12,81%), zahăr (11,18%), pâine (10,99%), legume şi conserve de legume (10,52%).

Ţigările s-au scumpit şi ele cu 6,77% faţă de ianuarie 2201, iar în restaurante preţurile au crescut cu 6,68%, conform INS. Apocalipsa preţurilor, din aprilie Saltul preţurilor vine în contextul în care Banca Naţională a României (BNR) a avertizat că inflaţia ar putea ajunge la 11,2% în trimestrul al doilea al acestui an, ca urmare a creşterii preţurilor din energie.

Din luna aprilie ar urma să expire măsurile de plafonare şi compensare a costurilor cu energia şi gazele. Guvernul vrea să introducă noi măsuri de de la 1 aprilie, dar coaliţia de guvrnare nu a ajuns până acum la un acord pe această temă. Inflaţia mare duce la dobânzi mai mari Creşterea inflaţiei se traduce prin creşterea dobânzilor.

BNR a majorat deja dobânda-cheie de la 2% la 2,5% zilele trecute, dar analiştii estimează că la final de an aceasta ar putea ajunge la 3,5%-4%, din cauza inflaţiei mari. Mai departe, creşterea dobânzilor înseamnă rate mai mari, iar acestea îi afecteză îndeosebi pe cei cu credite ipotecare, aşa cum sunt cele la programul Prima Casă. În acest moment, vechile credite au dobânda calculată în funcţie de ROBOR, un indicator care calculează media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele. Noile credite au, din mai 2019, dobânda calculată în funcţie de IRCC, un indicator care urmăreşte ROBOR cu o întârziere de câteva luni. În cazul în care dobânzile vor creşte mai departe, IRCC ar putea urca de la 1,17%, cât este în prezent, la 4% la finalul anului, în vreme ce indicele ROBOR la trei luni ar putea atinge 4,5-5%.

Potrivit Economica.net, pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, la care debitorul mai are de rambursat 23 de ani, rata anuală este în prezent de 1.343,88 lei pe lună. Dacă dobânzile ar creşte, atunci rata lunară ar putea ajunge la 1.747,66 lei pe lună, conform sursei citate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
50%
painea si uleiul s-au scumpit cu 50% in ultimul an.
Postat 15 Februarie 2022, 22:03 de roger
Refinantare pe credit impobiliar cu dobanda FIXA pe toata perioada
1. Dobanda FIXA: cine nu a refinantat pana acum in pandemie, cand dobanzile au scazut datorita guvernelor care tipareau bani, sa o faca Acum, AZI, AzI, AZi, aZI! Altfel, va puteti astepta sa se dubleze rata. Daca majoritatea bancilor nu ofera optiunea asta, e problema lor, si sa isi piarda clienti! BRD se poate cu dobanda fixa 8 ani, 15 ani sau 30 ani. 2. Creditul sa fie in moneda in care ai venit: ai salar in euro, atunci poate creditul sa fie in euro. Ai salariul in lei, si credtul trebuie NEAPARAT sa fie in lei. Daca nu, iar ni se poate dubla rata lunara cand fluctueaza cursul valutar si creste euro/francul elvetian sau cine stie ce moneda..
Postat 14 Februarie 2022, 22:14 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON