URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2021, 10:57

Şcoli în creştere: Din cauza numărului mare de elevi înscrişi, două şcoli din Oradea s-au extins în... centre creştine

Şcoli în creştere: Din cauza numărului mare de elevi înscrişi, două şcoli din Oradea s-au extins în... centre creştine (fotografie cu caracter ilustrativ, sursa: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faima aduce şi bătăi de cap, iar directorii din cel puţin două şcoli orădene pot depune mărturie că aşa este.

Conform legii, o şcoală trebuie să înscrie în clasa pregătitoare toţi copiii din circumscripţie, adică ai căror părinţi au domiciliul sau îşi fac flotant pe străzile arondate unităţilor de învăţământ. Or, foarte adesea, părinţii îşi stabilesc domiciliul temporar în apropierea unor şcoli, tocmai pentru a putea să-şi înscrie copiii acolo.

În două sedii

În această toamnă, pentru că au avut mai multe cereri de înscriere din circumscripţie decât se aşteptau, Şcoala Gimnazială Dacia şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu s-au trezit că fie se extind în clădiri închiriate, fie duc clasele în două schimburi la şcoală. Ambele unităţi au optat pentru prima variantă.

La Colegiul Ghibu sunt cu patru clase pregătitoare mai multe decât anul trecut, numărul total fiind de 9. Clădirile şcolii din cartierul Nufărul nu mai au însă săli disponibile, aşa că directorul Iulius Timar a încheiat un contract de chirie cu Centrul Creştin Salem, aproape de magazinul Selgros, unde a relocat patru clase pregătitoare şi I, în care predomină elevi ce locuiesc în apropiere.

„Este o soluţie, până când se va construi o nouă clădire pentru şcoală”, a declarat directorul, care a demarat deja discuţii pe această temă cu autorităţile.

Clase „zburătoare”

La fel, la Şcoala Dacia, sunt cu două clase mai multe decât se preconizase. În plus, această unitate de învăţământ avea mai multe clase decât săli disponibile şi în anii trecuţi. „În ultimii opt ani, am avut două-trei clase aşa-zis „zburătoare”, care erau două ore într-o sală, apoi restul orelor în alta, se mutau din lipsă de spaţii. Acum, am fost nevoiţi să găsim soluţii în exteriorul unităţii de învăţământ, pentru că am vrut să evit să ducem elevii în două schimburi”, a spus directoarea Carmen Cosman.

Astfel, a încheiat un contract cu Centrul Creştin Betania, aflat pe strada Doinei, la câteva minute de şcoala de pe Bulevardul Dacia, unde a mutat două clase de-a IV-a. „Nu plătim chirie, dar contribuim la utilităţi. Condiţiile sunt foarte bune”, mai zice directoarea. Alte trei clase le-a instalat în cantina şcolii, în fosta sală de sport şi într-un laborator de informatică dezafectat.

Cosman spune la rândul ei că singura soluţie a şcolii va fi să construiască un nou corp de clădire. „Trebuie să caut sponsori, o soluţie, pentru că vom avea nevoie de o clădire nouă”, a mai spus directoarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
felicitari organizatiilor crestine care au oferit ajutor scolilor
Bravo si directorilor ca au gasit solutii, si centrelor crestine ca se implica social, si ajuta sistemul scolar! De apreciat gestul. Pacat insa ca sunt copiii automat alocati scolii cele mai apropiate. Una e in suburbii si in mediul rural la sate si comune, dar mai ales in oras, ar trebui ca parintii sa poata sa aleaga la ce scoala vor sa isi inscrie copii, sa fie concurenta intre directori, intre prestatorii de servicii (= scolile)
Postat 03 Octombrie 2021, 05:15 de unu
lasati sponsori in pace sa ajute unde trebuie
scolile trebuie sa le construiasca statul esuat caruia ii platim taxe si impozite, iar cersitul la parintii elevilor care au firme e imoral si incorect dar in romania doar anormalul e normal.
Postat 02 Octombrie 2021, 13:39 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON