URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2015, 16:10

Sărbătoare la Salvare: Angajaţii Ambulanţei au sărbătorit cei 109 de existenţă cu prietenii, oferind un exerciţiu demonstrativ şi o paradă prin oraş (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor a sărbătorit cu fast, joi, Ziua Naţională a Ambulanţei, instituţie înfiinţată de profesorul Nicolae Minovici în urmă cu 109 ani. La Oradea, festivitatea a avut loc, de fapt, după Ziua Naţională fixată prin Legea 22/2015, şi anume 28 iulie, deoarece în urmă cu două zile aniversarea a fost marcată la nivel naţional, în Capitală, la ea participând delegaţii din partea tuturor serviciilor judeţene.

La evenimentul organizat la sediul SAJ Bihor au participat numeroşi oficiali locali, dar şi un grup de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. După ce a ascultat disciplinat Imnul Naţional, s-a amuzat la Imnul Ambulanţei (pe un text precum cele ale cântecelor pioniereşti de altă dată, cu versuri precum "Nu-i uşor, dar e frumos / Trăim viaţa cu folos" ori "Astăzi, când sărbătorim / Sănătate vă dorim") şi s-a tras mai la umbră la slujba de binecuvântare condusă de capelanul militar Mircea Ioniţă, publicul a fost informat de managerul interimar, Gheorghe Pintea, cu privire la activitatea din ultimul an a SAJ Bihor.

Declarându-se "onorat că în acest moment fac parte din această admirabilă echipă care este Ambulanţa", Pintea a subliniat că instituţia deserveşte locuitorii judeţului "indiferent de etnie, rasă, vârstă, stare socială, condiţii meteo şi dotare tehnică", amintind că în cursul anului trecut SAJ Bihor a avut 84.234 intervenţii de urgenţă, iar în primele 6 luni ale acestui an 40.593 intervenţii, executate de 397 angajaţi (din care 40 medici, 131 asistenţi şi 171 ambulanţieri, cu 68 autosanitare).

Au mai ţinut să ia cuvântul pentru a adresa felicitări prefectul Claudiu Pop, deputatul Cseke Attila - care a spus că Ambulanţa trebuie să fie caracterizată prin eficienţă şi că este un serviciu public "care se bucură de notorietate extraordinară şi în cea mai mare parte de apreciere pozitivă - şi şeful SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, care şi-a îndemnat colegii "să nu uite niciodată că şi ei sunt în primul rând oameni".

Spre bucuria elevilor invitaţi să asiste la festivităţi, organizatorii au oferit apoi un exerciţiu demonstrativ de intervenţie în cazul unui pacient cu dureri în piept şi inconştient, căzut pe stradă. 

Un "trecător" a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia Ambulanţei, un echipaj pornind la faţa locului, acordând primul ajutor şi apoi transportând pacientul la spital.

După încheierea exerciţiului, o coloană formată din cinci autospeciale – o Dacia Duster, un Fiat Punto şi trei Mercedes – a pornit într-o defilare prin oraş pentru ca şi orădenii să afle despre aniversarea Ambulanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON