URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2023, 12:16

Șantier pe jumătate din centura metropolitană Oradea: Consiliul Județean Bihor a ordonat începerea lucrărilor între Oșorhei și Băile Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două săptămâni după ce a obținut toate avizele și autorizațiile necesare, CJ Bihor a anunțat marți că a emis ordinul de începere a lucrărilor pe 8 din 17 kilometri ai Inelului Rutier Metropolitan Oradea.

Este vorba despre lotul 2 al șoselei, cuprins între Oșorhei și Băile Felix, care va ocoli localitățile Oșorhei, Cheriu, Băile 1 Mai și Băile Felix, urmând să aibă o lungime de 7,962 km.

„Cea mai complexă lucrare pe acest tronson este viaductul ce traversează zona de acumulare și drumul comunal spre Betfia. Zona în care (n.r. – viaductul) va traversa drumul este în amonte de stațiunea 1 Mai. Într-o primă etapă se vor executa forajele și fundațiile pentru pilonii acestuia. În condițiile în care nu vor fi întârzieri cauzate de relocarea a două rețele electrice de înaltă tensiune, în toamna anului viitor lucrările vor fi terminate”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit unui comunicat al administrației județene, firma PORR Construct, care a câștigat licitația pentru realizarea acestui tronson al noului drum, a început organizarea de șantier și lucrările pregătitoare, adică decopertarea stratului vegetal, pregătirea terenului pentru amplasarea forezei și amenajarea drumului de acces, având la dispoziție 18 luni pentru a finaliza lucrarea.

În ce privește celălalt tronson al Inelului Rutier Metropolitan, cu o lungime de 9 km, cuprins între viaductul ce va fi construit peste DN 76 Oradea - Deva la ieșirea din Băile Felix, CJ Bihor precizează că ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în zilele următoare, între timp asocierea care a câștigat licitația – formată din firmele Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj) - realizând organizarea de șantier.

Centura metropolitană, în lungime totală de 17 km, va ocoli sudul Oradiei și localitățile Oșorhei, Băile Felix, Băile 1 Mai și Nojorid, conectând DN1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea - Deva și DN 79 Oradea - Arad.

Șoseaua, care va avea regim de drum județean, va avea câte o bandă pe sens, iar obiectivul de investiții este finanțat, la inițiativa CJ Bihor și Primăriei Oradea, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, 80% din contravaloare provenind din alocările guvernamentale, iar diferența fiind contribuția administrațiilor județeană și municipală.

Pentru realizarea proiectului, CJ Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu primăriile Oradea, Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Proiectul a fost aprobat de aleșii bihorenilor în septembrie 2022, după ce anterior fusese blocat de opoziția consilierilor județeni ai PSD, în cele din urmă doi dintre aceștia votând alături de consilierii județeni ai PNL pentru realizarea lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O bataie de joc pt contribuabili
In urma cu vreo trei ani s-a terminat asfaltarea (hai sa-i zicem si modernizarea) drumului judetean care leaga Osorhei de Copacel, 767E. Era ok, s-a dat in folosinta la pachet cu DJ 767B, care uneste Copacel cu Tasad. Astfel era o legatura decenta intre DN1, spre Cluj si DN76, spre Beius. Avantajele sunt evidente. A venit taranul la judet si a spart tronsonul (aflat in garantie!) dintre Osorhei si Copacel pt a introduce reteaua de gaz. S-a lucrat cu oarecare grija, sant ingust pe fiecare parte. Se putea circula, dar cu grija. Acum a venit cu inelul si l-au spart unde a fost si n-a fost nevoie, la 35 de grade au circulat pe el utilajele de mare tonaj cu senile, l-au terminat.
Postat 19 Septembrie 2023, 16:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON