URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2012, 09:01

Sănătatea SRL: "Legea Băsescu" periclita întregul sistem!

Sănătatea SRL: "Legea Băsescu" periclita întregul sistem! INAMICII STATULUI. Decorat în 2010 pentru crearea SMURD, doctorul Raed Arafat (stânga) a fost declarat brusc de către preşedintele Traian Băsescu ca fiind "duşmanul" reformei. Discipolul său, dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor (dreapta), avea aceeaşi poziţie şi deja se gândea să plece în... Kîrgîstan. Doar neaşteptatul abandon al preşedintelui l-a scutit de exil
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pusă în discuţia specialiştilor între Crăciun şi Bobotează, "noua" lege a sănătăţii a iscat un uriaş scandal după ce fondatorul SMURD avertiza că dezintegra medicina de urgenţă.

Acesta nu era, însă, singurul sector medical ameninţat. Înainte ca vinerea trecută preşedintele să retragă proiectul, sub puternica presiune a societăţii, BIHOREANUL a consultat specialiştii din domeniu, care au considerat că "Legea Băsescu" periclita, de fapt, întregul sistem. Pentru că, dincolo de numeroase carenţe şi de legiferarea unor viitoare abuzuri, legea ar fi făcut ca banii publici colectaţi de stat de la cetăţeni să fie daţi unor asiguratori privaţi, iar aceştia ar fi cheltuit doar o parte din ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Triumvirii preşedintelui

03 Cristian Vladescu.jpgNoua lege a sănătăţii a fost proiectată, fără vreun studiu de impact, de o comisie prezidenţială coordonată de Cristian Vlădescu, fost preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, în colaborare cu Lucian Duţă, actualul preşedinte al CNAS, şi cu Virgil Păunescu, consilier prezidenţial, scopul declarat fiind modernizarea şi introducerea concurenţei în sistemul sanitar. După redactare, proiectul a fost transferat Ministerului Sănătăţii, care şi l-a însuşit fără comentarii, fiind pus în discuţia specialiştilor între 28 decembrie-6 ianuarie.

În ansamblu, proiectul menţinea Direcţiile de Sănătate Publică şi atribuţiile acestora, precum şi obligaţia Ministerului de a furniza asistenţă gratuită bolnavilor cronici, afectaţi de HIV-SIDA, hepatită, TBC etc. Noutăţi considerate pozitive erau introducerea Cardului European de Sănătate, care conferă asiguratului dreptul la asistenţă în state UE, precum şi a Cardului Naţional de Sănătate, cu care cetăţeanul dovedeşte în ţară calitatea de asigurat.

112, salvaţi Urgenţa!

Primul capitol care a suscitat controverse viza medicina de urgenţă, datorită subsecretarului de stat Raed Arafat. După ce a făcut observaţii în cadrul Ministerului, ignorate însă, acesta a demisionat la presiunile preşedintelui, care l-a acuzat de împotrivire la reformă.

Arafat şi-a argumentat poziţia, arătând că proiectul nu desfiinţa explicit SMURD-ul, ca principal pilon al medicinei de urgenţă, dar crea premisele desfiinţării lui în 2-3 ani. Proiectul permitea apariţia în acest sector a firmelor private, care "înlocuiesc misiunea salvării vieţii oamenilor cu conceptul competiţiei comerciale şi obţinerii de profit". În plus, arăta Arafat, privaţii ar trăi tot din banii publici, scăzând competitivitatea SMURD. "Riscul e dezintegrarea SMURD şi împrăştierea personalului, aşa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în sistemul public, nici în privat", spunea fostul subsecretar.

Statul, fără obligaţii

Că proiectul era periculos a spus-o şi dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor. "Nu ştiu dacă autorii proiectului au şi gândit", se îndoia dr. Borcea săptămâna trecută, afirmând că proiectul are "foarte multe goluri şi ambiguităţi, care lasă loc de interpretări şi desfiinţează concepte". De pildă, sintagma "asistenţa medicală de urgenţă este obligaţia statului şi dreptul cetăţeanului", existentă în actuala lege, pur şi simplu nu mai apare în proiectul prezidenţial.

Însăşi definiţia medicinei de urgenţă năştea abuzuri, fiind definită ca "ansamblul de măsuri care, dacă nu sunt luate, pot determina pierderea de vieţi omeneşti sau a capacităţii de muncă". Altfel spus, explica Borcea, un serviciu public sau privat intervenea şi i se deconta intervenţia la un caz numai dacă exista riscul ca pacientul să moară sau să rămână invalid. "Dacă un om îşi fracturează piciorul la sport sau dacă se taie la muncă, nici nu moare, nici nu rămâne musai invalid, dar totuşi suferă. Conform proiectului, cel aflat în asemenea suferinţă nu avea ce căuta la urgenţe", spunea Borcea.

SMURD la săraci, privaţii la bogaţi

Medicul exemplifica şi prin scenarii posibile în viaţa de zi cu zi. "Potrivit proiectului, dacă cetăţeanul sună la 112, dispeceratul poate da legătura unui operator privat, care îl ascultă şi, în cazul în care concluzionează că intervenţia firmei private nu e rentabilă, îi poate spune că problema nu e de resortul firmei sale, astfel că îl poate pasa mai departe altei firme". Altă dilemă: "Dacă se solicită o intervenţie într-un cătun izolat, va merge privatul să-şi distrugă maşina pe hârtoape?", arăta Borcea.

Întrebat cum urma să reacţioneze după adoptarea legii, medicul era categoric: "Dacă va exista un asemenea cadru legislativ şi va trebui să dau oameni afară, voi demisiona şi voi merge să lucrez în Kîrgîstan". Nu de alta, dar în prospera fostă republică sovietică modelul românesc e la fel de apreciat ca în Occident, iar Borcea a fost deja invitat să lucreze acolo, pe un salariu în mod cert mai mare decât aici.

Miza reală: miliardele de euro

Medicina de urgenţă era, însă, doar o mică parte din proiectul prezidenţial, iar distrugerea SMURD numai unul din efectele lui. Esenţa era, totuşi, deturnarea contribuţiilor publice la fondul de sănătate.

Conform legii actuale, angajaţii cotizează cu 5,5% din leafă, iar angajatorul cu 5,2%, fiecărui cetăţean revenindu-i anual 220 euro, iar întregului sistem sanitar 4,5 miliarde euro. Potrivit "Legii lui Băsescu", suma se dubla prin obligarea cetăţenilor de a achita contribuţii pentru sănătate din orice venit, din închirierile de clădiri şi vânzările de maşini, din meditaţii, dobânzi bancare, câştiguri la jocuri de noroc, din investiţii, activităţi agricole şi pensiile peste 740 lei. Ca rezultat, Finanţele ar fi strâns anual până la 8-9 miliarde euro sau poate chiar mai mult. Din aceşti bani, CNAS urma să-şi reţină 7% pentru sine, iar restul sumei să-l primească asiguratorii privaţi ce înlocuiau CAS-urile judeţene şi care îşi reţineau alte 2,8 procente. Deci, din banii colectaţi se reţineau din start 10%, adică între 450 şi 900 milioane lei, pentru activităţi medicale urmând să fie cheltuit restul.

Proiectul prevedea, totodată, ca asiguratorii să deconteze doar un pachet minimal de servicii, nedefinit însă, iar cei care voiau mai mult să-şi facă asigurări suplimentare, de la 10 la câteva sute de euro lunar.

Niciun control

03 Carmen Pantis.jpgCriticii afirmă că proiectul nu interzicea cartelul între asiguratori, nu punea condiţii ca aceştia să nu "fugă" cu banii, nu prevedea sancţiuni, nu garanta că pachetul de bază era decontat, nu crea concurenţă şi nu aducea bani în plus. "Pur şi simplu doar se transferă banii de la CAS la privaţi şi atât, dar asta nu e nici reformă, nici concurenţă", aprecia dr. Carmen Pantiş (foto), preşedintele Colegiului Medicilor Bihor.  "Corect era ca oamenii să poată alege, adică să avem un sistem public de asigurări, obligatoriu, în baza căruia să beneficieze de un pachet minimal de servicii, şi un sistem privat facultativ", considera dr. Pantiş.

Ca dovadă că simpla mutare a banilor publici în conturile asiguratorilor privaţi nu rezolvă problemele, Pantiş afirma că, spre deosebire de CAS-uri, care acum sunt supuse controlului public (prin Curtea de Conturi), firmele de asigurări nu pot fi controlate. Un exemplu e asigurarea de malpraxis: "Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu banii din asigurările de malpraxis încheiate de medici. Anual asiguratorii încasează zeci de milioane de euro, dar niciunul nu a despăgubit vreun pacient", puncta Pantiş.

La mâna asiguratorilor

În ce priveşte spitalele, proiectul prevedea ca acestea să poată activa şi sub formă de fundaţii sau de societăţi comerciale, prima formă permiţând absorbirea de bani privaţi prin donaţii, iar cealaltă realizarea de operaţiuni cu profit. Partea proastă, însă, era că proiectul nu arăta ce se întâmplă dacă spitalele SRL intrau în faliment, riscul fiind subliniat inclusiv de specialişti ai FMI.

03 Laurean Pop.jpgDr. Laurean Pop (foto), managerul Spitalului Municipal, considera că "proiectul e plin de goluri despre care se promite că vor fi completate ulterior prin aşa-numita legislaţie secundară (n.r. - ordine de ministru), în timp ce legea actuală e foarte precisă". De asemenea, observa managerul, nu exista "nicio premisă ca sistemul să aibă mai mulţi bani, ci mai puţini, fiindcă asiguratorii vor dori să plătească cât mai puţin către prestatori, medici şi spitale". Totodată, proiectul mărea riscul dispariţiei spitalelor mici şi reducea drepturile pacienţilor: "Proiectul nu obligă asiguratorii să aibă contracte cu toate spitalele. Se restrânge, practic, dreptul pacientului de a-şi alege medicul şi spitalul unde să fie tratat, omul fiind nevoit să apeleze doar la medici şi spitale care au contracte cu asiguratorul său", mai observa dr. Pop.

Spre regionalizare

03 Marius Pircioaga.jpgCum era de aşteptat, şeful DSP Bihor, Marius Pîrcioagă (foto), a apărat proiectul prezidenţial. "În ansamblu, e bine venit şi reprezintă încă un pas spre descentralizare, după ce Guvernul a transferat spitalele administraţiilor locale", afirma Pîrcioagă. "Înfiinţarea caselor private de asigurări va fi încă un pas important pentru regionalizare, tocmai pentru că asiguratorii privaţi trebuie să aibă minim un milion de clienţi, criteriu pe care CAS-urile judeţene de acum nu-l îndeplinesc", mai spunea Pîrcioagă, adăugând - în fine - alt aspect pozitiv: "Consiliile locale şi judeţene vor putea privatiza spitalele publice, creând concurenţă, iar asta nu trebuie să deranjeze pe nimeni".

Până la urmă, cum se ştie, niciunul din aceste "succesuri" nu va mai fi realizabil, cel puţin deocamdată, după ce - la presiunile specialiştilor şi mai ales ale populaţiei, exprimate fie pe Facebook, fie în stradă - preşedintele Băsescu şi-a luat adio de la proiect. Nu fără a diagnostica, vizibil satisfăcut, că fără intervenţia lui sistemul sanitar va rămâne cu "corupţia care funcţionează din plin". Întrebarea e, aşadar, dacă vor face ceva, el şi Guvernul, pentru a o micşora sau, dimpotrivă, o vor lăsa să înflorească, aşa cum au făcut şi până acum, de data asta pentru a dovedi că au vrut reformă, dar n-au fost lăsaţi? Grea întrebare, mai ales atunci când o lege plină de neclarităţi şi generatoare de abuzuri e lansată între Crăciun şi Revelion pentru a fi aruncată la coş după nici două săptămâni...


SMURD, UN MODEL
De top în Europa

Înfiinţat în 1997, serviciul de urgenţă pentru care românii au ieşit în stradă săptămâna trecută, este recunoscut ca unul din cele mai performante din Europa, chiar FMI recomandând Guvernului să nu-l "reformeze".

De altfel, în majoritatea ţărilor europene acest serviciu e asumat exclusiv de stat. În unele ţări (ca Marea Britanie, Franţa, Finlanda, Danemarca, Portugalia), statul are monopol asupra lui, nepermiţând în acest sector activitatea unor firme private. În alte ţări (Germania), serviciul e apanajul statului, fiind permise concomitent şi ONG-urile, nu şi activitatea firmelor organizate pe principiul profitului. O altă categorie de ţări UE au servicii de urgenţă publice finanţate din bugetul Guvernului, nu din contribuţiile cetăţenilor la fondul de sănătate (Italia, Ungaria).

În fine, există un stat unde funcţionează un sistem public şi unul privat (Suedia), şi două în care există doar sistem privat (Olanda şi Slovacia). În Suedia, unele zone sunt arondate sistemului public şi altele privaţilor. Pentru acestea din urmă se organizează licitaţii periodic, firmele schimbându-se şi personalul migrând, ceea ce naşte nemulţumiri pentru că se reduc salariile şi orele de pregătire. În Slovacia, după ce a privatizat serviciul, statul încearcă să-şi creeze unul public, iar în Olanda au avut loc anul trecut proteste pentru un serviciu public, după ce olandezii au constatat că accesul la cele private e tot mai scump.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Privatizarea hotilor
Pai daca tot vor astia sa privatizeze tot, propun sa privatizeze si primaria. Sa dam bani la cei care ne plac mai mult, sa avem mai multe primarii private. Sigur, in aceeasi cladire. Sau sa privatizeze ei pe mama lor, nu spitalele publice!
Postat 17 Ianuarie 2012, 09:40 de Anca
privatizare
ha,ha,ha. Saptamana trecuta Carp a declarat ca va transforma un spital in fundatie si unul in SRL. Astazi oare ce spune? Asa ca dragi postaci, va opuneti sefului. ha,ha,ha.
Postat 16 Ianuarie 2012, 23:14 de oradean
hoti
Cine vrea sa deschida spital privat e liber sa deschida pe bani lor.Prin legea sanatatii se dorste sa se fure spitale construite din bani poporului. Prosti au investit ani de zile si vin smecherii si fura. Parceoaga e un pupincurist al PDL scarbos.
Postat 16 Ianuarie 2012, 20:59 de daniela
j
parcioaga jos dute la caracal
Postat 16 Ianuarie 2012, 18:34 de j
turture
Parceoaga daca ar tacea ar fi mare profet asa ramane un pupi......rist.O creatura mai scarboasa ca el mai sunt in bihor doar sperem ca in curand nu mai intalnim cu ei.
Postat 16 Ianuarie 2012, 18:06 de gonczililiput
incorect
Aceiasi politruci Pantis, Borcea, Pop, ne explica cum sta treaba cu sanatatea. Mai sunt si alti medici in Oradea. Aia din randul doi, care nu sunt la televizor toata ziua, aia nu sunt intrebati. Dr. Pantis, Borcea, Pop, cati doctori trebuie sa mai plece din tara ca sa pricepeti ca e nevoie de reforma in sanatate? Cati oameni trebuia sa mai moara? Cat trebuia sa mai fim noi umiliti cu recompense din partea bolnavilor ca sa putem trai decent? Raspunde-ti la intrebari daca aveti curaj.
Postat 16 Ianuarie 2012, 18:05 de medic
care medici?
nu prea mai ramin medicii in romania, numai anul asta au plecat din tara mai multe de 30 mii de medici, in citiva ani o sa va trateze vracii si vrajitoarele...
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:48 de medic
idei de proiect fiabil
Cred ca o abordare corecta incepe de la modul cum se va face sanctionarea celor cu servici proaste. De acea o sugestie a modului de a gandii o astfel de lege este acea de a pune la punct un mecanism prin care fara interventia statului, clientii sa poata sanctiona direct financiar firmele cu servicii proaste. De aceea sistemul privat trebuie gandit separat de cel de stat. Adica sistemul de stat sa fie ca o urgenta destinata celor fara posibilitati, sustinut de la buget, iar sistemul privat sa fie destinat in special celor ce au posibilitati sa-l acceseze(un venit minim de circa 500 euro/luna) si finantarea acestuia sa se faca pe criteriile pietei libere........iti gasesti clienti in functie de oferta......
Postat 16 Ianuarie 2012, 17:11 de Demolarii
minciuna
Acelasi Cris care a batjocorit sistemul medical din Oradea vine acum sa ne explice ce grozav e sistemul. Incoerenta, inconsecventa, obedienta, prostie. Mai bine v-ati intreba de ce se opun medicii reformelor. Credeti ca ne prostiti la nesfarsit?
Postat 16 Ianuarie 2012, 16:27 de alt oradean
@javrele pdl-iste
Chiar fara margini va e nerusinarea, dar va vine randul la plata si voua! Daca cineva nu este de acord cu toate porcariile voastre de "reforme", care au dus tara de rapa si au adus saracia in casele multor oameni, il catalogati comunist, vierme sau mai stiu eu cum. Faceti comert cu vietile, sanatatea si viitorul unui popor doar pentru profitul vostru. Uite ca asa "mamaliga" cum il credeam, s-a desteptat si poporul si o sa scuture acusi de voi. Veti ramane doar o sumbra si dezgustatoare amintire.
Postat 16 Ianuarie 2012, 15:58 de oradean
Dr.
Voi intrebati pe lupi daca vor sa reformeze stana ? E dezinformare. Daca urmaresti pe siteul tvr ce a zis Basescu iti dai seama ca ce scrie aici sunt aiureli. Voi prezentati medicii si lucratorii din sistemul medical ca si cum ar avea acelasi interes cu cetateanul de rand si mai vreti sa ii si simpatizam. Faina agenda Adriane Cris. E de la PSD sau de la PNL ?
Postat 16 Ianuarie 2012, 11:19 de House
TORTIONISTUL
Tortionistul,precum securistul:\"Faceti cum va spun eu,sau va spun eu cum sa faceti\". Asest presedinte al Romaniei,BASESCU TRAIAN,in \"EUFORIILE BAHICE\"ale lui,a trcut la atacuri directe,impotriva neamului. A UITAT UN LUCRU!!!POPORUL ROMAN TACE! RABDA!----DAR NU UITA! SI NU IARTA! Exista la Romani o vorba:\"CINE SEAMANA VANT,CULEGE FURTUNA! P.S. Doar o vorba-ti spun(desi nu meriti nici macar privirea neamului):BASESCU TRAIAN!!! SA TE FEREASCA DUMNEZEU DE FURIA ROMANULUI!!!
Postat 16 Ianuarie 2012, 10:01 de Viorel
etatism 2
faptul ca sistemul de sanatae urmeaza a se privatiza, alaturi de alte tentacule necrozate ale statului, reprezinta printre primele masuri concrete dupa 1989. tie-ti convine cand mergi la medic, la orice medic si esti nevoit sa dai spaga, daca ai copilul, sotia in spital trebuie sa platesti pana si femeia de serviciu ca sa mature in salon iar medicii te trateaza ca pe un cadavru la autopsie? vezi la un spital privat daca se intampla asa ceva. e calea spre "profesionalizarea" romaniei. cu siguranta, "patronii" (termen atat de drag voua, socialistilor) nu sunt usi de biserica, insa pana una alta ei tin in spate tara prin taxele si impozitele platite.
Postat 16 Ianuarie 2012, 09:46 de ioan si nu ion
etatism
stimate Adrian Cris, incerc sa inteleg care-s avatarurile acestui articol. pe de o parte ma gandesc ca esti jurnalist profesionist si incerci sa vinzi ziarul, astfel incat scrii ceea ce lumea vrea sa citeasca. reteta e simpla, doar sa-i platesti drepturile de autor lui Dan Voiculescu. apoi, ma cutremur gandindu-ma la faptul ca, in contextul actual, promovezi, fie si la nivel local, etatismul. cand stii ca activele statului precum cfr, tarom, hidroelectrica, compania huilei, posta si restu', sunt sursele marilor deficite structurale. adica orice guvern ar fi, de orice culoare, incearca sa pastreze acele active, sustinute pe bani publici, pentru a le jumuli cu nerusinare. FSN, PDSR, CDR, PNL , UDMR si PDL, cu totii au pastrat acesti "monstri" economici. vezi cazul Nicolaiciuc, Hidroelectrica, Ioan Niculae, Posta Romana, Bancorex si cate si cate altele. Iar cand acest guvern de sacrificiu (si hoti de altfel, ca restul) incearca sa faca pasul firesc spre descotorosirea de aceste gauri negre, vii matale si cei de speta ta, cu viziune pana'n varful nasului si incepi sa promovezi uj fel de "robinhoodism" de stanga precum faceau comunistii prin anii '40. era un pas masjor inspre asanare.
Postat 16 Ianuarie 2012, 09:38 de ioan si nu ion
Privatizare, dar nu pe bani publici!
Sunt de acord cu existenta unui sistem privat de sanatate in paralel cu cel de stat, cu conditia ca statul sa imi asigure un nivel decent de tratament pentru banii pe care mi-i ia obligatoriu, fara sa ma intrebe daca nu cumva vreau sa ma tratez doar la privat, pe baza unei asigurari de sanatate incheiate in strainatate, de exemplu. Nu sunt de acord cu privatizarea spitalelor de stat, pentru ca asta va fi doar o alta tzeapa, un alt tun, de genul celor Rompetrol, Petrom, Romgaz, privatizarea Electrica-distributie etc. Sa se descurce privatul cu resursele lui, nu sa cumpere pe doi bani spitale si dotari. Nu il opreste nici o lege, spitalele private functioneaza si fara o noua lege a sanatatii. Nu sunt de acord nici ca asiguratorul privat sa aiba propriul spital, conditionandu-mi mie unde sa merg la doctor, care doctor va trebui sa faca economii pentru angajatorul lui, nu sa imi ofere mie toata asistenta pe care as putea-o primi de la un operator / medic independent. Probabil ca e foame mare si niste indivizi cu influenta au nevoie de niste milioane de euro primite spaga de la cei care ar privatiza sanatatea pe banii statului.
Postat 16 Ianuarie 2012, 09:23 de Vasile
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON