URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2020, 18:31

Salvaţi copiii! Echipamente de 47.000 euro donate secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean (FOTO)

Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat miercuri secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea echipamente în valoare de 47.000 euro.

Incubator mobil şi ecograf cu triplă funcţie

Maternitatea orădeană a primit un incubator pentru transportul nou-născuţilor şi un ecograf cu trei sonde. "Am venit cu un incubator de transport, care asigură transportul nou-născuţilor de la sala de naştere în interiorul spitalului, şi cu un ecograf cu trei sonde care permite scanarea cardiacă, abdominală şi vasculară. Prima sondă, pentru scanarea cardiacă, ajută la efectuarea de ecografii pentru nou născuţi, dar celelalte ajută copiii până în 18 ani şi adulţii", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, „Salvaţi Copiii” a ales să sprijine secţia de Neonatologie orădeană dat fiind dotările depăşite şi uzate cu care opera. "Am înţeles că echipamentele pe care spitalul le avea erau foarte vechi, din 2004, nu se mai găseau piese pentru ele şi se defectau des", a spus Alexandrescu.

Căldură pentru nou-născuţi

Prezent la eveniment, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a mulţumit pentru donaţia făcută. "Cele două aparate, ecograful cu trei sonde şi acest superb incubator de transport sunt foarte binevenite. Vă mulţumim din suflet pentru donaţia dumneavoastră", a spus Carp.

Şeful secţiei Neonatologie, medicul Radu Galiş, a explicat la rândul său că ambele aparate primite donaţie sunt foarte utile spitalului. "Nou-născuţii pierd foarte repede căldură când sunt transportaţi de la sala de naşteri, trebuie să te grăbeşti cu ei pe scări, fapt pentru care aveam nevoie de acest incubator de transport", a explicat medicul.

Galiş a arătat că în cazul copiilor născuţi prematur situaţia este chiar mai gravă, iar necesitatea folosirii unui astfel de aparat mai acută. "Anul acesta, până la sfârşitul lunii octombrie, s-au înregistrat 2.700 de naşteri, din care în 296 de cazuri a fost vorba de copii născuţi prematur, mulţi dintre ei cântărind sub un kilogram", a spus Galiş.

Conform evidenţelor spitalului, în perioada 2014 - 2019, organizaţia „Salvaţi Copiii” a mai donat secţiei de Neonatologie aparatură în valoare de 76.500 euro.

Pentru a putea face în continuare donaţii, reprezentanţii organizaţiei au făcut un apel la companiile bihorene să doneze către „Salvaţi Copiii” un procent de 20% din impozitul pe profit.

Donaţiile făcute vor fi redirecţionate sub formă de dotări spitalelor din ţară având în vedere că rata mortalităţii infantile din România a fost în 2019 de 6,2 la mie, aproape dublu faţă de media europeană de 3,5 la mie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON