URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2020, 18:31

Salvaţi copiii! Echipamente de 47.000 euro donate secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean (FOTO)

Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat miercuri secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea echipamente în valoare de 47.000 euro.

Incubator mobil şi ecograf cu triplă funcţie

Maternitatea orădeană a primit un incubator pentru transportul nou-născuţilor şi un ecograf cu trei sonde. "Am venit cu un incubator de transport, care asigură transportul nou-născuţilor de la sala de naştere în interiorul spitalului, şi cu un ecograf cu trei sonde care permite scanarea cardiacă, abdominală şi vasculară. Prima sondă, pentru scanarea cardiacă, ajută la efectuarea de ecografii pentru nou născuţi, dar celelalte ajută copiii până în 18 ani şi adulţii", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, „Salvaţi Copiii” a ales să sprijine secţia de Neonatologie orădeană dat fiind dotările depăşite şi uzate cu care opera. "Am înţeles că echipamentele pe care spitalul le avea erau foarte vechi, din 2004, nu se mai găseau piese pentru ele şi se defectau des", a spus Alexandrescu.

Căldură pentru nou-născuţi

Prezent la eveniment, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a mulţumit pentru donaţia făcută. "Cele două aparate, ecograful cu trei sonde şi acest superb incubator de transport sunt foarte binevenite. Vă mulţumim din suflet pentru donaţia dumneavoastră", a spus Carp.

Şeful secţiei Neonatologie, medicul Radu Galiş, a explicat la rândul său că ambele aparate primite donaţie sunt foarte utile spitalului. "Nou-născuţii pierd foarte repede căldură când sunt transportaţi de la sala de naşteri, trebuie să te grăbeşti cu ei pe scări, fapt pentru care aveam nevoie de acest incubator de transport", a explicat medicul.

Galiş a arătat că în cazul copiilor născuţi prematur situaţia este chiar mai gravă, iar necesitatea folosirii unui astfel de aparat mai acută. "Anul acesta, până la sfârşitul lunii octombrie, s-au înregistrat 2.700 de naşteri, din care în 296 de cazuri a fost vorba de copii născuţi prematur, mulţi dintre ei cântărind sub un kilogram", a spus Galiş.

Conform evidenţelor spitalului, în perioada 2014 - 2019, organizaţia „Salvaţi Copiii” a mai donat secţiei de Neonatologie aparatură în valoare de 76.500 euro.

Pentru a putea face în continuare donaţii, reprezentanţii organizaţiei au făcut un apel la companiile bihorene să doneze către „Salvaţi Copiii” un procent de 20% din impozitul pe profit.

Donaţiile făcute vor fi redirecţionate sub formă de dotări spitalelor din ţară având în vedere că rata mortalităţii infantile din România a fost în 2019 de 6,2 la mie, aproape dublu faţă de media europeană de 3,5 la mie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON