URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2014, 19:20

Salvare de două ori: Bihorenii, invitaţi să doneze sânge şi să ajute copiii abandonaţi

Salvare de două ori: Bihorenii, invitaţi să doneze sânge şi să ajute copiii abandonaţi (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sângele tău hrăneşte două inimi! Acesta este sloganul cu care voluntarii fundaţiei AMIA Suflet de copil vor să demonstreze că un gest de mărinimie ajută dublu.

Astfel, sâmbătă dimineaţă, de la ora 8, sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea (strada Louis Pasteur nr. 30) toţi bihorenii dornici să doneze sânge pentru bolnavii din spitale. Apoi, donatorii sunt îndemnaţi să ofere tichetele de masă primite copiilor din centrele de plasament din Bihor ori abandonaţi în spitale, de care se îngrijesc voluntarii AMIA.

Inclusiv angajaţii centrului vor face voluntariat la această acţiune, întrucât în mod normal sâmbăta centrul este închis.

Cei care vor să doneze sânge trebuie să ştie că sunt acceptaţi doar donatorii cu vârste între 18 şi 60 de ani şi care au cel puţin 50 de kilograme. De asemenea, trebuie să aibă pulsul regulat, între 60 şi 100 de bătăi pe minut, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg şi să nu fi suferit o intervenţie chirurgicală în ultimele 6 luni.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, dar nici cei aflaţi sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice ori endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste -6 dioptrii sau cancer.

Cu 48 de ore înainte de a se prezenta la recoltare, donatorul nu trebuie să fi consumat grăsimi sau alcool, iar în dimineaţa donaţiei poate să consume doar o cană de ceai sau cafea şi un mic dejun uşor, format din fructe ori legume. De asemenea, donatorul nu trebuie să fumeze înainte cu o oră şi la o oră după donare, la fel cum nu trebuie să ofere sânge după o noapte de nesomn.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON