URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2015, 16:37

Salariile din sistemul sanitar, majorate cu 25% de la 1 octombrie. În doi ani vor fi dublate, promite Ponta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25 la sută de la 1 octombrie, au anunţat, marţi, reprezentanţii sindicatelor din sănătate, ordonanţa de Guvern urmând să fie aprobată săptămâna viitoare.

"Putem, sub formă de ordonanţă de urgenţă şi sub formă de proiecta de lege legat de responsabilitatea medicilor, de la 1 octombrie anul acesta, în baza economiilor după introducerea cardului naţional de sănătate, să avem o creştere de 25 % la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar", a anunţat premierul într-o conferinţă de presă.

"Impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei anual", a adăugat Victor Ponta, menţionând că pentru anul acest resursele sunt furnizate din economiile făcut prin introducerea cardului, de circa 90 de milioane de lei plus alte economii.

Premierul a punctat că în luna octombrie va fi nevoie de o rectificare bugetară în acest sens.

Totodată, Victor Ponta a spus că medicii nu mai sunt functionari prin decizia guvernului de anul trecut.

"E important ca obligaţia de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de legea bugetului astfel încât în 2016 să putem aplica următoarea creştere de 25% şi în acelasi fel, 25% anual până se ajunge la o dublare a venitului actual atât pentru medici, asistente şi restul personalului. Important e să adoptăm în Parlament legea prin care să prevedem ca în bugetul pe 2016 să fie inclusa următoarea treaptă", a mai spus Victor Ponta.

"O chestiune importantă e legată de statutul medicilor şi personalului medical. Medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2 din 2014, legea a fost aprobată de către Parlament, deci pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu ordonanţă de urgenţă, e o chestiune delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament care să prevadă pe înţelesul tuturor că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, asistent etc. cu îndeplinirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate şi impozitate", a precizat premierul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON