URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2022, 08:55

Salariat pe viață: Fostul director al Muzeului Țării Crișurilor, recompensat de Academia Română cu bani deloc puțini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director al Muzeului Țării Crișurilor, profesorul de istoria artei Aurel Chiriac, schimbat anul trecut din funcție după aproape trei decenii în care s-a aflat la conducerea instituției, va fi răsplătit pe viață pentru activitatea sa.

Numele lui se regăsește pe o listă aprobată săptămâna trecută de Academia Română, cu „personalități române de prestigiu ale științei, culturii și sportului”, care au „realizări deosebite” și „activitate notorie” pentru care merită să primească, pe toată durata vieții, o indemnizație de merit.

Prevăzută de Legea 118/2002, această indemnizație lunară finanțată de la bugetul de stat este egală cu trei salarii minime brute și nu este impozabilă. Așadar, pe lângă pensia aferentă activității la Muzeu și la Universitatea din Oradea, Chiriac va primi lunar încă 7.650 lei.

Chiar dacă recompensarea personalităților nu este o idee rea, merită criticat cuantumul deloc mic al indemnizației și, mai ales, obscuritatea cu care Academia Română ia aceste decizii.

Lista recompensaților e ținută la secret, modalitatea de selectare a acestora, la fel, iar acum s-a aflat doar pentru că deputatul USR Iulian Bulai a deconspirat că, printre personalitățile avizate recent se numără și fostul ministru al Energiei din Guvernul Dăncilă, Anton Anton, considerat un incompetent fără pereche. Se umple țara de „speciali” plătiți, la pensie, mai ceva ca atunci când erau în activitate...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Draga Domnule/Doamna Rusine
Deci: nu îl cunoașteți pe domnul la care face referire articolul, nu îi cunoașteți meritele, nu știți pe ce criterii a primit această indemnizație, nu știți dacă indemnizația este sau nu mai mare că salarul ce l-am avut când era manager. De fapt nu știți mai nimic, dar sunteți sigur că nu merită. Știți de ce pleacă tinerii din tara asta? Nu pentru că acest domn, căruia eu ii cunosc cariera, meritele ce nu sunt puține, atât la nivel local, national și internațional. Pleacă pentru, simplu fapt, că amenzilor de calitate nu li se recunosc meritele. Pentru că oameni, ca dumneavoastră, judecă gratuit. Pleacă pentru că scuipam în fața valorile culturale și votam non-valorile. O seara frumoasă sa aveți.
Postat 07 Noiembrie 2022, 18:08 de Aha
rusine
Sa nu ne miram ca pleaca copiii din tara ... Nu il cunosc pe domnul din articol si poate are merite rezonabile, insa nu am auzit sa fi performat la nivel de excelenta. Daca merita sa fie premiat, era bine sa i se dea un procent din salariu si nu o pensie/premiu mai mare decat salariul, echivalentul unei pensii speciale, pe viata. Sunt copii care au performat la nivel international si nu primesc decat un premiu ocazional, uneori foarte mic, si cand se uita cat primesc astfel de oameni ca cel din articol sau magiastratii pensionati, prefera sa plece si macar sa castige niste bani pe masura nivelului lor. Multumim psd, multumim pnl ...
Postat 07 Noiembrie 2022, 12:49 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON