URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Sacrificaţi de sărăcie: Antal a cheltuit banii pe care Facultatea de Ştiinţe Economice s-a străduit să îi economisească

Sacrificaţi de sărăcie: Antal a cheltuit banii pe care Facultatea de Ştiinţe Economice s-a străduit să îi economisească AMR... CÂT? Clădirea prevăzută ca nou sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice poartă încă semnele vremurilor când era unitate militară. Pe faţada imobilului stă scrijelit cu litere uriaşe "AMR", adică răbojul de altădată al soldaţilor care socoteau cât le-a mai rămas de îndurat. Întrebarea e la fel de actuală şi pentru economiştii orădeni...
Sacrificaţi de sărăcie: Antal a cheltuit banii pe care Facultatea de Ştiinţe Economice s-a străduit să îi economisească GREAUA MOŞTENIRE. Plecarea lui Cornel Antal de la comanda Universităţii scoate la iveală o nemulţumire veche a economiştilor orădeni, care se consideră nedreptăţiţi de fostul rector. Antal n-a fost de găsit pentru a-şi prezenta punctul de vedere. De la debarcarea din funcţie şi publicarea dosarului de Securitate, fostul rector preferă să nu mai iasă în evidenţă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vistieria e tot mai goală, motiv pentru care, în urmă cu o lună, conducerea Universităţii orădene a început procedurile pentru accesarea unei linii de credit, astfel încât să nu se trezească dintr-o dată că nu va mai avea din ce plăti salariile angajaţilor. Motivul? Instituţia a băgat aproape toţi banii proprii în cofinanţarea proiectelor UE, dar recuperarea sumelor cuvenite aferente acestor proiecte e mai grea decât se estima iniţial.

Ajunşi la fundul sacului, şefii au recurs chiar şi la o măsură nedreaptă, "băgând mâna" şi în banii pe care Facultatea de Ştiinţe Economice i-a economisit în ultimii trei ani pentru a-şi amenaja un nou sediu în locul celui în care se înghesuie de multă vreme. O "soluţie" care confirmă, încă o dată, că în Universitate cel care îşi chibzuieşte resursele, oricâte eforturi ar face, nu poate s-o ducă mai bine decât cei care nu fac nimic şi aşteaptă salvarea de la alţii...

Clădiri cu scop

În 2009, Universitatea primea de la Primăria Oradea şi de la Consiliul Judeţean Bihor mai multe clădiri aflate vizavi de campusul principal, între Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi campusul B, situat în apropierea Cimitirului municipal. Clădirile au aparţinut pe vremuri fostelor unităţi militare, iar la momentul predării erau în paragină. Universitatea le-a primit însă cu mare interes, fiindcă de ani buni are o problemă cu spaţiile. Tocmai de aceea, după cum se precizează în hotărârile CL şi CJ, clădirile au fost transmise cu scopul de a fi transformate în sedii pentru facultăţile de Arte Vizuale şi de Ştiinţe Economice.

Artele îşi aveau sediul în Cetate, locaţie pe care trebuiau s-o evacueze întrucât bătrânul monument istoric este inclus într-un amplu proiect de reabilitare, în timp ce Ştiinţele Economice îşi desfăşurau activitatea într-o clădire din campusul principal, alături de alte trei facultăţi (Teologie, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi Inginerie Managerială şi Tehnologică) şi de Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

Problemă veche

Dacă Artele au primit un nou sediu anul trecut, economiştii aşteaptă şi acum. Şi vor mai avea de aşteptat mult şi bine!

22 anca dodescu.jpgPână nu demult decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Anca Dodescu (foto) a ridicat de mai multe ori problema sediului în faţa fostului rector Cornel Antal, explicându-i că economiştii nu-şi pot ţine cursurile cum trebuie, întrucât se "încalecă" fie cu colegi de-ai lor, fie cu celelalte trei facultăţi cu care-şi împart spaţiul. De birouri personale pentru profesori nici nu se mai pune problema, aceştia ajungând să se înghesuie câte şapte într-o încăpere unde, de cele mai multe ori, au loc doar să-şi pună haina, necum dosarele ori calculatoarele. Singura soluţie găsită a fost ca seminariile şi cursurile să se ţină de dimineaţa devreme până seara târziu, astfel încât sălile să fie folosite de toată lumea în ture.

Supărarea şi mai mare a economiştilor a fost când au văzut că, deşi sunt una din cele mai importante şi aducătoare de venituri facultăţi, nu numai că nu primesc un sediu adecvat, dar mai sunt şi nedreptăţiţi. În ultimii trei ani, au folosit banii alocaţi de la bugetul de stat doar pentru plata salariilor, în timp ce cheltuielile cu dotările le-au plătit din fondurile obţinute prin proiecte europene. Astfel, facultatea a reuşit să economisească până la 3 milioane de lei.

O resursă importantă, mai mare decât rezervele strânse de oricare altă facultate care e pe plus. Ca şi comparaţie, Facultatea de Medicină şi Farmacie avea, la finele anului trecut, un deficit de 1,4 milioane, în timp ce următoarea clasată în topul celor profitabile, Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, avea un excedent de 1,5 milioane.

Prioritate neprioritară

Ca răsplată pentru reuşită, dar şi pentru a-i asigura condiţiile corecte, fostul rector Cornel Antal a garantat în scris, printr-o decizie de rector semnată cu doi ani în urmă, că Decanatul Facultăţii de Ştiinţe Economice va putea folosi banii puşi deoparte exclusiv pentru amenajarea unui sediu propriu. Anul trecut, Antal a şi dispus începerea lucrărilor de renovare a unei clădiri din campusul C, organizând în acest scop o licitaţie ce avea să fie adjudecată de firma Dumexim. După un studiu de fezabilitate plătit tot din banii facultăţii, muncitorii au început lucrul prin înlocuirea acoperişului, dar în decembrie au sistat orice activitate, la cererea conducerii Universităţii.

Motivul? Aceasta începuse să constate că banii instituţiei erau tot mai puţini, din pricina întârzierii cu care Universitatea îşi recuperează fondurile proprii investite în proiectele europene ale facultăţilor. Aşa că tot fostul rector Antal a găsit "soluţia" să-şi încalce promisiunea şi decizia proprie, pentru a folosi veniturile facultăţilor, inclusiv agoniseala economiştilor, la continuarea creditării proiectelor europene în derulare.

22 constantin bungau.jpg"Excedentul Facultăţii de Ştiinţe Economice a depăşit 3 milioane de lei, însă aceşti bani fac parte acum din fondul de rulment, din care se finanţează toate proiectele de cercetare, inclusiv cele ale acestei facultăţi", explică rectorul ales, Constantin Bungău (foto). Deşi recunoaşte că e urgent ca Economicele să aibă sediu, dar banii au fost "deturnaţi", Bungău spune că va continua pe linia lui Antal, pentru a nu stopa proiectele europene care, la un moment dat, tot vor aduce bani Universităţii.

Nici n-o vor!

Explicaţiile nu-i mai încălzesc însă cu nimic pe economişti, sătui să vadă că alte facultăţi nu s-au "stresat" să fie productive, în timp ce efortul lor de a fi chibzuiţi şi eficienţi nu i-a ajutat deloc. Poate doar să încaseze o lecţie despre cum e răsplătită munca în Universitate. "De ani de zile, noi şi alte facultăţi cu excedent ţinem restul facultăţilor, care merg pe minus. Şi nici măcar un sediu nu primim ca răsplată", zice un cadru didactic de la Economice.

La fel de sictirită de situaţie e şi Anca Dodescu. "Mie mi-a ajuns cât am încercat să lămuresc problema banilor pentru sediul facultăţii, fără niciun rezultat", spune fosta decăniţă, care nu vrea să mai audă de acest subiect. De altfel, se spune că ea a părăsit funcţia tocmai din cauza supărării pe fostul rector, care şi-a încălcat şi cuvântul dat, şi cuvântul scris.

Culmea, între timp, economiştii s-au răzgândit şi nici nu mai vor să se mute în clădirea unde începuseră lucrările de reamenajare. S-o facă alţii! În ultimii ani, tot prin proiecte europene, ei au cumpărat tot mobilierul pentru mai multe săli şi amfiteatre din clădirea în care funcţionează în prezent, aşa că nu le mai vine să lase altora cadou rezultatul muncii lor. Aşteaptă ca celelalte facultăţi, cu care împart acum sălile, să se mute ele în sediul cel nou, când va fi gata. Numai să fie...


PROBLEME ŞI LA ALŢII
Cursuri la gura sobei

Facultatea de Ştiinţe Economice nu e singura care are nevoie de un sediu adecvat. Specializările Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării funcţionează în mai multe imobile din strada Traian Blajovici, primite de la Consiliul Judeţean, dar în care nu s-au făcut investiţii, astfel că studenţii se încălzesc cu... sobe pe lemne.

 Nici Muzica nu are un sediu propice, dar pentru această specializare se construieşte, cu bani de la Guvern, o clădire grandioasă în capătul campusului universitar dinspre Cimitirul municipal. Asta deşi nu este nici pe departe profitabilă ca Ştiinţele Economice, având la finalul anului trecut un excedent bugetar de numai 545.000 lei faţă de cele 3 milioane ale economiştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pentru Anca (Adriana Giurgiu)
Sunt răi cei care-ți văd măgăriile, nu-i așa?
Postat 07 Mai 2012, 17:29 de Unitza Savantul
@angajat
Cu Crina Gherlea fraiere.
Postat 07 Mai 2012, 13:33 de contabila
No comment
Ce as putea sa raspund?! Sa ma apar de minciuni si acuzatii lipsite de orice temei? In fata cui? A responsabililor cu propaganda si denigrarea? N-are rost. Acestia sunt, probabil, oamenii de care facultatea \\"noastra\\" are nevoie! \\"Subtiri\\" si cu obrazul gros!
Postat 07 Mai 2012, 13:09 de Anca
evaziune la tot cartelul
Da Antal asta nu se mai satura oare nici amu? L-om vedea iara pintre prorectori? Hapsan om poate fi turnatoru aista! Toti banii io dat numa la pretinii lui, asta-i clar. Economicele nu erau pretinele lui, mai bine o dadut bani la nevasta-sa si la slujile lingusitoare! Tare gretosu-i Antal!
Postat 07 Mai 2012, 12:08 de prorect cornel
Adriana Giurgiu e una dintre profitoare
Are un tupeu și o foame de bani comparabile cu posteriorul ei.., dacă i s-ar verifica averea...????
Postat 07 Mai 2012, 11:42 de Adriana Giurgiu
Rusine
OHOOO!!!!! Nici nu visati voi cati bani a cheltuit coana decanita din fondurile facultatii in interes personal. Catering, nenumarate bilete de avion, tiparituri de carti, aparaturi electronice, mobilier (acasa si la firmele sotului). Cati bani s-au scurs in conturile celor sapte firme ale familiei? Cu ce a ramas facultatea noastra din fondurile europene? Cat din fonduri au ajuns in buzunarele ei sau a apropiatilor ei? Poate raspunde Anca? Sa ne lumineze cine cunoaste situatia.
Postat 07 Mai 2012, 09:38 de as
@cadru didactic
Aveti perfecta dreptate multi bani din contul universitatii sunt in buzunarele umflatelor de la stiinte economice. Sa le fie rusine ca au deschis asemenea subiect. Multi bani au "umflat" umflatele mai mult sau mai putin legal acoperite de Crina Gherlea pe care au facut-o doctoranda si cadru didactic. De buna seama mult catering am vazut pe holurile facultatii. Cu ce a ramas facultatea din fondurile europene cheltuite?
Postat 07 Mai 2012, 08:39 de angajat
nimeni
@corina dumitrescu: stii pe cineva de la U.O. care sa nu fie "acuzabil"de plagiat?(macar asa, un pic?)
Postat 07 Mai 2012, 07:50 de TDS
umflatele de la economice
cica dodeasca s-a inscris in PNL!!! Halal achozitie o umflata in plus. Rusine PNL, poate luati exemplu de la Ponta cu Dumitreasca si dodescu e legata de PLAGIAT! Si mai are si o tiza angajata in facultate traiasca nepotismele: anca dodescu cea mica si anca dodescu cea umflata dau masura facultatii de st economice. mai e si balbaita aia de botezat de rasul lumii, pitica si reaua de badulescu integeste tabloul.
Postat 07 Mai 2012, 00:22 de corina dumiterscu
mandinga
Nr. mare de studenti care le aduce acel plus in buget nu se datoreaza performantelor cadrelor didactice de la Stiinte Economice. Conjunctura de pe piata muncii ii duce pe toti tinerii catre aceasta facultate. Au incercat si alte facultati sa isi adapteze curicula spre aplicatii ale economiei in domeniile lor de specialitate. Asta ca sa nu zica cele de la Economice ca facultatile pe minus nu fac nimic. DAR REPEDE AU SARIT CUCOANELE SA LE IA SPECIALIZARILE NOU CREATE SAU SA LE INTERZICA SA FACA ASTFEL DE SPECIALIZARI CA SA NU LE IA LOR BANII.
Postat 06 Mai 2012, 15:19 de mandinga
cadru didactic
De cativa ani organizeaza conferinte = chermeze nesimtite bagand tirul cu papica si bautura pana in holul de la Aula Magna si se infrupta de pe mese legate in matase. Trec studenti saraci si flamanzi pe acolo si se uita cu coaga ochiului cu sa puna si ei in gura o bucatica de mancare. Da nici ca le pasa UMFLATELOR de la Stiinte Economice. Exemplarele astea iau salarii de peste 200 de milioane lei vechi (! bani imprumutati de universitate, chipurile pentru proiecte care nu sunt de cercetare) in timp ce cadre didactice cu performante remnarcabile in clasificarea universitatii (cu nr. articolelor ISI cat nr. de kg al oricarei UMFLATE mentionate) iau cate 10-15 milioane lei vechi din care isi intretin familia, se imbraca modest si mai platesc si cheltuielile de publicare. \"S-a facut\" facultatea asta pe bazele puse de profesorii de bun simt, simpli, saraci si muncitori, care au avut perrformanta si acum ASTIA de la Economice le-ar da un sut in fund. UNDE II DREPTATEA IN LUMEA ASTA ?
Postat 06 Mai 2012, 15:04 de cadru didactic
HAHAHA!
Doar nu mai e careva fraieri sa mearga sa studieze la Oradea cand ai destule destinatii mult mai bune prin apropiere: Cluj si Timisoara! Numa aia care dau la medicina raman pe aici, ca e mult mai slaba scoala ca si la CJ sau TM si li se merita viitorilor doctori/macelari. Si ne miram ca merge lumea la medici in Cluj. Hahahahah!
Postat 06 Mai 2012, 14:49 de HAHAHA!
muzica si muzichie
eu zic ca facultatea de muzica este cea mai importanta! ca tot scoate absolventi pe banda rulanta! adica toate folcloristele vor avea diploma! wow, cand va fi gata noul sediu, atunci sa vezi talente! mare e gradina ta, agneto!
Postat 06 Mai 2012, 14:02 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON