URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2023, 16:40

S-a încheiat FITO. Actorul orădean Pavel Sîrghi, premiat pentru rolul din „Ultimii” (FOTO)

S-a încheiat FITO. Actorul orădean Pavel Sîrghi, premiat pentru rolul din „Ultimii” (FOTO) Actorul Pavel Sîrghi (credit foto: De Foto)
S-a încheiat FITO. Actorul orădean Pavel Sîrghi, premiat pentru rolul din „Ultimii” (FOTO) Premiul special al juriului a ajuns la spectacolul „O scrisoare pierdută în concert” de I.L.Caragiale, de Ada Milea, de la Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 11 zile pline de spectacole, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Oradea s-a încheiat cu desemnarea laureaţilor la secţiunea concurs de teatru scurt. Printre premianți s-a numărat actorul orădean Pavel Sîrghi, care a obținut premiul pentru cel mai bun actor, după rolul său din spectacolul „Ultimii”.

În acest an, FITO a cuprins trei secţiuni: cea de spectacole invitate, secţiunea outdoor, în cadrul căreia au fost organizate mai multe evenimente gratuite în aer liber, inclusiv un concert Zdob şi Zdub, şi festivalul de teatru scurt.

Potrivit unui comunicat transmis de Teatrul Regina Maria din Oradea, selecţia la teatru scurt a fost făcută de conducerea instituţiei de cultură, iar câştigătorii au fost aleşi de un juriu format din criticii Doru Mareş, Elisabeta Pop şi Mircea Morariu.

În final, premiul pentru cea mai bună actriţă a ajuns la Emőke Kató pentru rolul Ester Nagy din spectacolul "Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois" (foto) de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri de la Reactor de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca. 

Spectacolul spune povestea unui fiu care se întoarce acasă pentru a avea grijă de mama sa Eszter, o actriţă care a fost diagnosticată cu demenţă. Din dorinţa de a o ajuta pe mama sa, tânărul pare să-şi piardă propria viaţă.


(credit foto: Irina Ionescu)

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Pavel Sîrghi (foto) pentru rolul Ică din "Ultimii" de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad, de la Teatrul Regina Maria.

„Personajele noastre sunt captive într-o lume şi într-un timp care trece degeaba. Sunt aşa cum suntem noi, şi răi, şi frumoşi, îi judeci, dar îi şi compătimeşti. Toţi visăm la o viaţă mai bună, toţi visăm să fim fericiţi şi, în funcţie de conjunctura în care ne aflăm, suntem dispuşi sau nu să facem compromisuri", spune regizoarea Denisa Irina Vlad despre spectacol, potrivit site-ului oficial al FITO.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit regizorului Andrei Măjeri (foto) pentru spectacolele "Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois" şi "Eroine" – de Publius Ovidius Naso, Teatrul "Mihai Eminescu", Botoşani.

„În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, «Eroinele» poetului Ovidius. O colecţie de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbaţii lor, «eroii». Doi ani şi jumătate mai târziu, la Teatrul Mihai Eminescu Botoşani, întâlnesc grupul perfect de actriţe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte", a descris Măjeri cel de-al doilea spectacol regizat de el în cadrul concursului, se arată pe acelaşi site. 

Câştigătorul la categoria cel mai bun spectacol a fost "Băieţii de zinc", o dramă regizată de Yuri Kordonsky, de la Teatrul Bulandra Bucureşti.

Spectacolul prezintă o dramatizare a unor confesiuni despre război care stau la baza romanului "Soldaţii de zinc" al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici. "Mesajul din spatele acestor poveşti este că, subminând întreaga ordine existentă, purtarea în sine a războiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculină. În realitate, orice război este un adevărat malaxor de vieţi şi destine – există şi frontul de acasă şi frontul soldaţilor din tranşee, de ambele legându-se deopotrivă speranţe şi temeri care schimbă conştiinţe", este descrierea spectacolului. 


(credit foto: Adi Tudose)

Juriul a acordat, de asemenea, un premiu special spectacolului-concert "O scrisoare pierdută în concert", de Ada Milea, adus de Teatrul Naţional Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

"Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice româneşti, nedezminţindu-şi stilul mereu inventiv şi exploziv, care găseşte cheia perfectă a sarcasmului caragialesc. Personajele sunt mai vii ca niciodată, cum nu se poate mai actuale şi demne de ochiul profund critic, dar şi de hohotele de râs amar ale lui I.L. Caragiale", este descrierea spectacolului de pe site-ul Fitoradea.ro. 

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a fost organizat în perioada 1-11 iunie de Teatrul Regina Maria şi Consiliul Judeţean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea şi Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON