URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2023, 15:58

România va dubla tranzitul de cereale din Ucraina, i-a promis Ciolacu premierului de la Kiev, aflat în vizită în București (VIDEO)

România va dubla tranzitul de cereale din Ucraina, i-a promis Ciolacu premierului de la Kiev, aflat în vizită în București (VIDEO) (sursa foto: INQUAM Photos/Sabin Cirstoveanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Volumul tranzitului de cereale din Ucraina prin România va crește de la 2 milioane de tone pe lună, cât este acum, la 4 milioane de tone, a anunțat vineri premierul Marcel Ciolacu. Declarația a fost făcută într-o conferință comună cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, aflat vineri la București.

„România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”, a declarat Ciolacu, vineri, potrivit hotnews.ro.

„Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă - dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tone pe lună acum, la 4 milioane de tone pe lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente, în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”, a spus prim-ministrul român.

El a mai declarat că i-a transmis omologului său din Ucraina „poziția fermă a României” în privința minorității române din Ucraina: „Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi de care se bucură ucrainenii din România”. Ciolacu a cerut recunoaşterea inexistenţei aşa-numitei limbi „moldoveneşti” şi adoptarea măsurilor legale şi administrative în consecinţă. El i-a reamintit lui Shmyhal că Republica Moldova adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română.

Ciolacu a condamnat și războiul pornit de Rusia: „Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze”.

Premierul Ucrainei s-a aflat vineri în prima sa vizită la București, ocazie cu care a mulțumit Guvernului României și poporului român „pentru susținerea totală în războiul Rusiei și pentru poziția de condamnare a războiului”. Shmyhal a mai spus că în România sunt instruiți militari ucraineni, un alt motiv de mulțumire, dar și că apreciază poziția privind tranzitul cerealelor din România.

„Pentru mine a fost important să vizitez România, care din primele zile ne-a întins o mână de ajutor. Sperăm că România va susține începerea negocierilor de preaderare la NATO”, a declarat Shmyhal, potrivit hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Rusine indirecta...asta simt ca cetatean roman, cand ma uit la acest discurs. Premierul tarii, care ar trebui sa fie ferm, sa tina un discurs cap-coada, sa vorbeasca coerent. Ce vad in schimb? Un copil de gradinita care pare ca e la prima serbare, se balbaie, se uita in jur parca asteapta sa i se sopteasca de pe margine, se uita dupa fiecare cuvant in fițuici, ezita in vorbire. Profilul psihologic spune enorm de multe despre o persoana. Din pacate suntem la ani de lumina distanță de toate treburile astea. Recunosc ca mai mult de 1 minut nu am rezistat sa ma uit la cum se chinuie persoana sus-menționata.
Postat 19 August 2023, 15:09 de corm16
KP aka mama Omida
Lasă numa ca dacă vine hAur toate produsele fermierilor o sa meargă gratis la Moscova cum au mai mers în trecut.
Postat 19 August 2023, 13:29 de Sandu2100
Iată diferența între România și ... Polonia de exemplu.
Guvernul USL-2, al mediocrilor de la PSD și al habarniștilor de la PNL, îngroapă fermierii români prin faptul că este supus directivelor Înaltelor Porți de la Washington și Bruxelles, care nu vor nici măcar să acorde cetățenilor români statutul Visa Weaver și/sau cel Schengen, ca firească compensație a pierderilor înregistrate ... urmare trecerii gratuite pe la noi, dar și consumului parțial al cerealelor americane ce se produc în agricultura ucraineană. Pe de altă parte, premierul polonez le-a trântit direct în față trepădușilor agentului CIA, Zelenky Volodimir, că se pot utiliza drumurile și căile ferate din Polonia fără restricții cantitative, strict în tranzit ... contra sumei de 1.000.000.000 Euro. Sau, eventual, un miliard de dollari dacă Ucraina nu dispune de suficienți euroi.
Postat 19 August 2023, 10:05 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON