URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2022, 19:35

România și Polonia, amenințate voalat de Rusia

România și Polonia, amenințate voalat de Rusia sursa foto: MApN, via HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România şi Polonia sunt ameninţate indirect de către Rusia, la 11 zile după ce Putin a invadat Ucraina. Duminică, un purtător de cuvânt al ministerului apărării rus a anunţat că orice ţară care pune la dispoziţia Ucrainei aeroporturile poate fi considerată ca parte din conflict.

"Folosirea reţelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor ţări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat", a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov, potrivit HotNews.ro.

Sursa citată arată că ameninţarea vine în contextul în care este de aşteptat ca prin cele două ţări vecine Ucrainei să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, "nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi - aeriană sau la sol".

Recent, mai arată sursa citată, autorităţile din ţara noastră au returnat un avion de vânătoare aparţinând Ucrainei care a aterizat dintr-o eroare pe aeroportul din Bacău.

Ameninţarea vine chiar la o zi după ce Vladimir Putin a făcut declaraţii dure privind discuţiile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Preşedintele rus a avertizat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina - aşa cum ceruse preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky dar NATO a respins - ar face Federaţia Rusă să considere ţările care se alătură acestui demers ca parte la conflict.

De asemenea, el a spus că sancţiunile masive impuse de Occident "seamănă cu o declaraţie de război, dar nu este încă".

Ruşii se pregătesc să atace Odesa

Duminică, bombardamentele au continuat intens asupra localităţilor Irpin, Hostomel şi Makariv, în regiunea Kiev.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut un nou discurs în care a întărit că forţele ruse se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, al treilea cel mai mare oraş al Ucrainei. "Avioanele zboară deasupra oamenilor paşnici, seasupra oraşelor paşnice. (...) Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! (...) Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică", a transmis Zelenski într-un mesaj televizat.

În aceeaşi zi, zeci de mii de cetăţeni ruşi s-au strâns din nou în pieţele publice să protesteze împotriva războiului pornit de Rusia în Ucraina pe 24 februarie. Ministerul rus de interne a anunţat că circa 3.500 de persoane care au participat la proteste au fost reţinute în zeci de oraşe din Rusia.

Şi ucrainenii au ieşit să în stradă în oraşele ocupate de ruşi, înfruntând soldaţii.

Ținta rușilor: civilii

Tot duminică, autorităţile ucrainene au încercat o nouă evacuare a civililor pe coridoare umanitare special create pentru ca oamenii să iasă din zone puternic bombardate, însă şi de data aceasta ruşii şi-au încălcat armistiţiul şi au tras în civili fără milă.

Digi24.ro scrie că trei persoane, dintre care doi copii, au fost ucise duminică de bombardamentele ruseşti în timp ce încercau să fugă din oraşul Irpin, situat în nord-vestul Kievului.

Pe de altă parte, tot mai multe companii îşi anunţă retragerea din Rusia. Cel mai recent, Mastercard şi Visa au transmis că suspendă toate tranzacţiile în Rusia.

Din 24 februarie şi până în prezent, 1.123 de civili au fost răniţi în războiul din Ucraina, conform cifrelor oficiale furnizate de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cu precizarea că cifrele reale sunt probabil "considerabil mai mari". Dintre victime, 364 au fost ucise (inclusiv 13 copii), iar 759 rănite, a precizat sursa citată. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Constitutia R Moldova
Articolul 11. Republica Moldova, stat neutru (1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă. (2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său Articolul 13. Limba de stat, funcţionarea celorlalte limbi (1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine. (2) Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării. (3) Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.Articolul 16. Egalitatea (1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului. (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială. (4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.
Postat 07 Martie 2022, 18:09 de spaima_trepadusilor
Implicare
ESTE IMPLICARE in cel mai pur sens al cuvantului!! Ne place sau nu!!
Postat 07 Martie 2022, 12:37 de AnaConda
refugiatii..
ce de rusi in bihor
Postat 07 Martie 2022, 10:53 de lighthotspot
exista o singura cale
neutralitatea, punct. in pofida unor opinatori ramasi fara jucarie, pandemia stinsa peste noapte. in pofida eforturilor disperate ale lui Zelenski de a atrage nato, spre propria scapare. cat despre analogiile istorice, imi aduc aminte de vorbele lui Adenauer (cancelarul german): “orientul incepe vizavi de Albertina” (acolo era sectorul sovietic, Viena fiind pe atunci orasul “occidental” cel mai estic). ce cauta organizatia Atlanticului de Nord la Marea Neagra? incomoda intrebarea. macar de-i schimbau denumirea…
Postat 07 Martie 2022, 03:22 de macese
PLATONA adrian
Bai omule ai fost spalat rău pe creieri de propaganda Rusa, adică Sosoaca, Aur ,, Lasca, acum 2 ani erai cu PZD și tu și CrisDumi aka KP, e incredibil cât de slab de cap poți fi, adică tu ești sclavul perfect. În Donețk și Lugansk, nici dracu nu a tras rachete acolo inafara de Rusi. Dar interesant ca de masacrul de la FANTANA ALBA nu ne spui, când Rusii au omorât 5000 de Romani.
Postat 07 Martie 2022, 00:47 de Sandu2100
Acesta este Ukraina,cea adevarata,condusa de un mascarici pe tocuri,care aporteaza la comabnda globalistilor !
De 8 ani în Donețk și Lugansk, trupele paramilitare neofasciste ucrainene trag cu rachete în femei cu copii aflați la joacă în parc, scot oamenii din case, îi schingiuesc și îi îngroapă de vii, îi răstignesc pe cruci și le dau foc. Își mai amintește cineva sau măcar a auzit de masacrul de la Odessa din 2 mai 2014? Zeci de femei și copii au fost uciși cu bâtele de baseball la subsolul Casei Sindicatelor, au fost arși oameni de vii, o femeie gravidă a fost găsită strangulată într-un birou cu cablul de la lampă. Sute de mii de ucraineni de etnie rusă au fugit în Rusia din calea genocidului. Ați auzit vreun cuvânt sau ați văzut vreo poză, clip, știre în mass-media românești în toți acești ani despre asta? În schimb, acum nu se mai poate cu dezastrul umanitar din Ucraina, Esca si mass media vanduta își dau ochii peste cap și îi compătimește pe kievenii refugiați la metrou de frica bombardamentelor. Așa-zisa presă românească nu merită nici măcar un scuipat între ochi, de fapt nici nu este presă, este o agenție de propagandă globalistă filoamericană.
Postat 07 Martie 2022, 00:13 de platona
PLATONA adrian
Dar ce zici de localizarea vinovatilor care au tras Ucraina în razboi, sa începem de acolo. Sau ție îți pace sa fi agresat .
Postat 06 Martie 2022, 22:50 de Sandu2100
Rezolvarea problemei : localizarea vinovatilor care au decis implicarea Romaniei intr-un razboi,.fara acordul romanilor.
IohaniSS,Ciuca si Dancu,protagonistii acestei stari de fapt,a deciziilor luate fara acordul romanilor,sa fie localizati prin GPS, iar coordonatele predate lui Putin. Astfel,aceasta problema ar poatea fi considerata,in scurt timp, ca si rezolvata.Poporul roman este SUVERAN." Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. " Constitutia Romaniei,art.2.alin.2.
Postat 06 Martie 2022, 22:36 de platona
Putin mai senil ca Biden
Biden nu știe ce zice , Putin nu știe ce face
Postat 06 Martie 2022, 20:26 de Sandu2100
Vorbe, vorbe, vorbe.
Rusia nu va ataca niciun stat NATO ... iar limbajul agresiv nu face altceva decât să confirme asta. S-a dus "ministrul de război" al SUA la Chișinău, ca să le spună moldovenilor să stea liniștiți, că NATO veghează și asupra lor. De parcă nu tot asta le "garantase" și ucrainienilor în urmă cu puțină vreme. Bla, bla, bla ... în timp ce discuția punctuală cu soroșista Maia a avut ca reper nivelul de lichidități financiare ale R. Moldova, pentru achiziția de baterii antiaeriene aflate pe teritoriul Germaniei, în câteva baze militare ce urmează a fi relocate în Polonia și România. Nu din cele aflate cumva în producție la Lockhed, ci din cele care au fost recondiționate deja de câteva ori, de la războiul din Vietnam încoace.
Postat 06 Martie 2022, 20:09 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON