URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2022, 17:13

Proteste masive în Rusia: Peste 2.500 de manifestanți arestați, în doar o oră! (FOTO / VIDEO)

Proteste masive în Rusia: Peste 2.500 de manifestanți arestați, în doar o oră! (FOTO / VIDEO) (Foto: captură video - Twitter - Fundația Anticorupție)
Proteste masive în Rusia: Peste 2.500 de manifestanți arestați, în doar o oră! (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: captură video - Twitter - Fundația Anticorupție)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foarte mulți cetăţeni ruşi s-au strâns în pieţele publice să protesteze din nou, duminică, împotriva războiului pornit de Rusia în Ucraina în 24 februarie.

Site-ul de ştiri Libertatea.ro scrie, citând datele portalului de monitorizare a poliţiei ruse OVD-Info, că, în ziua a 11-a de război, până la ora 17.21 (ora Moscovei), 2.575 de persoane au fost arestate în mai multe oraşe din Rusia, la mai bine de o oră de la începerea manifestaţiilor. Iar numărul reținuților crește.

Potrivit Digi24.ro, duminică, peste 50.000 de ruși au ieșit în stradă.

Zeci de oameni s-au adunat inclusiv în Piaţa Manezhnaya din Moscova şi cer oprirea războiului.

Într-un video postat pe Twitter de fundaţia Anticorupţie din Rusia (fondată de opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, care acum e la închisoare) se văd zeci de oameni care scandează "Fără război" lângă zidurile Kremlinului.

"Astăzi asistăm la proteste destul de mari chiar şi în oraşele din Siberia, unde am văzut rar un astfel de număr de arestări", a spus pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a OVD-Info, Maria Kuznetsova, conform Adevarul.ro.

Libertatea mai scrie că un miting mare are loc şi în oraşul Tomsk. Ruşii strigă "Nu războiului", în timp ce un poliţist le spune, cu o portavoce, textul legii care instituie pedepse grele cu închisoarea pentru oricine "discreditează acţiunile militare ale Rusiei".

Pe pagina de Twitter a fundaţiei Anticorupţie sunt publicate şi înregistrări video din oraşul Petersburg, unde sute de manifestanţi, în special tineri, scandează "Ucraina nu este inamicul nostru!".

În jurul orei 15 (ora României) au fost publicate şi mai multe imagini cu o maşină de poliţie, în care se aflau mai mulţi manifestanţi arestaţi de poliţie, care s-a răturnat.


Peste 10.000 de ruși arestați pentru proteste

Din 24 februarie, când a început ofensiva rusă, până în prezent, 10.216 de persoane au fost săltate de la mitingurile de protest, potrivit OVD-Info.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest la adresa războiului este ilegală. De asemenea, a mai spus că infracţiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanţilor, ceea ce "ar lăsa o amprentă asupra viitorului persoanei".

De asemenea, Vladimir Putin a semnat vineri legea care pedepseşte "răspândirea de ştiri false" cu până la 15 ani de închisoare.

Și ucrainenii au ieșit în stradă

Pe de altă parte, la fel ca zilele trecute, și duminică ucrainenii au ieșit în stradă în orașele ocupate de ruși, înfruntând soldații.

Cu steaguri și pancarte, strigând „Plecați acasă” sau ”Slavă Ucrainei”, oamenii au înfruntat din nou și focurile de avertisment trase de soldații ruși, conform HotNews.ro.

în Harkov, unul dintre protestatari a urcat într-un balcon, fluturând un steag al Ucrainei. De asemenea, steagul Ucrainei a fost urcat la cer cu ajutorul unor baloane cu heliu (video jos).

De asemenea, autoritățile au încercat o nouă evacuare a civililor pe coridoare umanitare special create pentru ca oamenii să iasă din zone puternic bombardate, însă și de data aceasta rușii și-au încălcat armistițiul. 

Mulți oameni au reușit să fugă printre gloanțe, unii fiind răniți.

HotNews.ro scrie că Rusia continuă puternic ofensiva în Ucraina, iar bătălii se duc în continuare în mai multe zone. Orașul port Mariupol este complet înconjurat și bombardat de șase zile consecutiv.

Putin a ieșit din nou public cu amenințări la adresa statelor occidentale să nu se amestece în conflict, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut direct un ajutor senatorilor SUA. Premierul israelian a început un turneu de mediere în conflict.

Conform sursei citate, duminică după amiază ministerul rus de interne a anunțat că circa 3.500 de persoane care au participat la proteste au fost reținute în zeci de orașe din Rusia; 1700 au fost arestați numai la Moscova și 750 în Sankt Petersburg, arată HotNews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cine i-a numărat?
CNN? Gâdea și Pieleanu? Sunt aceeași arestați ca și ieri și alalăieri, sau tot vin alții noi? Sau e o informație venită de la sediul central al USR ... din Kiev? A sunat deunăzi Igor, managerul de la reprezentanța Luis Vutton din Moskova, și a dat de Clotilde ... și-a pierdut omul locul de muncă și cauta ceva de lucru acum, la o benzinărie Gazprom, unde tocmai a scăzut prețul la pompă cu 25%. L-a îndrumat către birourile Rotchid din Kiev, dar era deja închis pe motive de Covid, scăpat de sub control din moment ce nimeni nu mai poartă mască în Ucraina.
Postat 07 Martie 2022, 11:40 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON