Tărâmul nimănui. Aşa poate fi descris satul de vacanţă Coada Lacului, ce aparţine pe jumătate de Primăria Bulz şi pe jumătate de Primăria Curăţele. Revoltaţi că de ani de zile drumul spre localitatea lor se află într-o stare execrabilă, fiind plin de gropi şi hârtoape, circa 80 de localnici au ieşit duminică la protest.
"20 de ani de minciuni"
Nemulţumiţii - localnici, investitori şi orădeni care şi-au construit aici case de vacanţă - ar fi vrut să protesteze marţi, pe 1 decembrie, în faţa Primăriei Bulz, însă nu au primit autorizaţie. Drum urmare, s-au adunat, după ce slujba de duminică s-a încheiat, la ei în sat, pregătiţi cu pancarte pe care au scris mesajele: "This is the road to hell", "Domn’ primar, nu vii să te faci drumar?", "20 de ani minciuni, 0 acţiuni", "Gunoaiele în tomberoane, nu pe maidane" şi "Mai lăsaţi pădure întreagă sau o duceţi pe toată?".
Inginerul Traian Ciobanu, unul dintre iniţiatorii acţiunii, a explicat presei că de 15-20 de ani nu s-a investit în repararea drumului, nici a porţiunii de circa 9 kilometri dinspre Barajul Leşu, nici în cea dinspre Stâna de Vale, de circa 16 kilometri.
"Domnul primar din Bulz (n.r. Augustin Sărăcuţ, PNL) e la a treia licitaţie pentru reabilitarea drumului Remeţi-Coada Lacului. Primele două au fost anulate după tot felul de constestaţii care s-au lăsat inclusiv cu arestări. Acum a treia licitaţie a atribuit-o unei firme din Aştileu (n.r. Capitalist Prod Com SRL), singura care s-a prezentat, dar nu i-a eliberat apoi autorizaţie de construire", a spus Traian Ciobanu.
"Ne jucăm de-a turismul…"
Şi ceilalţi proprietari din Coada Lacului, o zonă altfel pitorească, se plâng că drumul este aproape impracticabil, că de multe ori duc oamenii care au o urgenţă medicală cu maşinile până la o porţiune de şosea mai bună şi că turiştii refuză să mai vină în zonă din cauza stării drumului. "Eu sunt primul care a deschis aici o pensiune, în anii 90, e vorba de Vila Sanda. Din cauza drumului, toţi turiştii îmi spun că nu mai vin aici. La început aveam foarte mulţi turişti din Ungaria, acum dacă vin 10 pe sezon", se plânge şi Debrenti Sandor.
De aceeaşi părere este şi Petre Ociu, un bihorean care întors din străinătate a investit vrând să-şi deschidă o pensiune la Coada Lacului. "Am venit aici în 2005 şi am făcut investiţii serioase, am adus bărci şi şalupe, fiindcă am vrut să fac turism. Acum am ajuns să muncesc în America pentru a-mi putea plăti impozitul pe construcţie aici. Noi ne jucăm de-a turismul aici, e o bulibăşală!", le-a spus acesta reporterilor de la BIHOREANUL. "Zona aceasta a fost perla Apusenilor, dar s-a distrus totul", a adăugat acesta.
Drum periculos!
Şoseaua spre Coada Lacului devine chiar periculoasă, mai ales pe timp de iarnă, când proprietarii din zonă, mulţi orădeni cu case de vacanţă, spun că trebuie să circule cu câte două maşini pentru a se putea tracta reciproc. De altfel, nu puţini sunt cei care au avut şi accidente din cauza drumului plin de gropi şi fără borduri. "Anul trecut când mă întorceam din oraş căzuse o zăpadă de vreo 5-10 centimetri. Am deparat cu maşina 4x4 dintr-o groapă şi am avut noroc cu un butuc care m-a oprit. Altfel ajungem pe fundul lacului…", a povestit pensionarul Dan Roman, care a adăugat că nu de puţine ori a trebuit să-şi repare baia de ulei spartă din cauza gropilor.
Porţiunea de drum de la Barajul Leşu până la Coada Lacului este într-adevăr groaznică, numărul gropilor şi denivelărilor întrecându-l pe cel al porţiunilor cu asfalt. "După ce au văzut articolul din BIHOREANUL (n.r. anunţul despre protestul din Coada Lacului), primarul a trimis tractoare cu piatră să mai umple din gropi. Dar noi avem o filmare de vineri, unde se vede cum arăta drumul înainte", a spus Traian Ciobanu. Într-adevăr, duminică pe alocuri gropile erau înfundate cu pietriş proaspăt aşternut.
Transporturi de noapte
Starea proastă a drumului judeţean spre localitatea lor nu este singura nemulţumire a localnicilor. Ei se plâng de lipsa ţarcurilor pentru tomberoane şi de ciurdele de vaci din Curăţele care le intră în curţi şi le împrăştie deşeurile. "În urmă cu câţiva ani, domnul primar din Bulz a primit o sponsorizare de 12.000 lei tocmai pentru realizarea unor ţarcuri. A spus că a trebuit să folosească banii în altă parte", a susţinut Traian Ciobanu.
Şi mai revoltaţi sunt însă proprietarii din Coada Lacului de furtul de lemne din pădurile din zonă. De altfel, mulţi dintre ei sunt convinşi că autorităţile nici nu vor să repare drumul, ca să se poată fura în continuare.
Toţi povestesc că văd aproape noapte de noapte camioane încărcate cu buşteni, multe cu numere de Bistriţa Năsăud, care trec prin Coada Lacului, de multe ori cu lemne nemarcate, fără ca cineva să-i ia la rost. "Aici tot se fură. Dacă reclami pe cineva zic că-ţi dau foc la casă", a spus Petre Ociu, aprobat şi de alţi localnici.
Mai mult, după cum zice iniţiatorul protestului, Traian Ciobanu, camioanele au şi o greutate mult mai mare decât cea aprobată pe drumurile judeţene: "Tonajul aprobat pe drumurile judeţene este de 40 de tone. Aici, noaptea, se duc non-stop camioane de 60 de tone, care strică şi ele drumul. Domnul primar zice că el doarme noaptea…". Şi, din câte se pare, doarme liniştit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.