Un raport recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că, la nivel mondial, risipa de alimente se cifrează anual la 1,3 miliarde de tone. Asta nu înseamnă doar o enormă pierdere economică, ci aduce şi prejudicii resurselor naturale de care depinde hrana întregii omeniri.
Costurile economice directe se ridică, potrivit ONU, la 750 miliarde de dolari anual, iar hrana aruncată într-un an a fost produsă folosindu-se un volum de apă echivalent debitului anual al râului Volga. Totodată, producţia de hrană neconsumată ocupă o treime din terenurile cultivabile.
"Este datoria noastră, a tuturor, agricultori şi pescari, industriaşi şi distribuitori alimentari, guverne locale şi naţionale, consumatori individuali, să facem schimbări majore în lanţul alimentar pentru a evita risipa, iar când nu este posibil, să reciclăm hrana", se arată în raportul ONU. Numai în China, Japonia şi Coreea de Sud sunt risipite anual aproape 200 de kilograme de legume şi cereale pe cap de locuitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.