URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2023, 14:16

Rezultatele la titularizare în Bihor: Şapte profesori au luat nota 10

Rezultatele la titularizare în Bihor: Şapte profesori au luat nota 10 (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei a publicat marţi notele obţinute de aspiranţii la un post la catedră, iar în judeţul Bihor peste 80% au luat note peste 5, minimumul pentru a putea fi angajaţi pe o perioadă determinată, ca suplinitori.

Mai precis, este vorba despre 86,58% dintre candidaţi, care au obţinut note peste 5.

La examenul susţinut în 12 iulie au participat 1.076 de candidaţi, dintre cei 1.306 înscrişi. Dintre ei, 73 s-au retras în timpul concursului, iar alţi 157 nu au participat. În centrele de examen, din cele 1.076 de lucrări, trei au fost anulate, "din cauza abaterilor de la prevederile metodologiei de concurs", se arată într-un comunicat transmis marți de Inspectoratul Școlar Județean.

Un număr de 583 de candidaţi au obţinut note între 7 şi 9,99 (54,33 %), 339 candidaţi au obţinut note între 5 şi 6,99 (31,60%) şi 144 candidaţi au obţinut note sub 5 (13,42%).

7 candidați din Bihor au obținut nota 10 la titularizare. Dintre aceștia, trei sunt aspiranţi la posturi de educatori în limba română, unul la educaţie fizică şi sport, unul la arte vizuale, unul la educaţie muzicală specializată şi unul la psihopedagogie specială.

Pentru a deveni titular în învăţământ, un profesor trebuie să ia minimum 7 la acest examen, iar candidaţii cu note de peste 5 vor putea fi profesori suplinitori.

Asta doar dacă vor apuca să ocupe un asemenea post, pentru că numărul catedrelor întregi şi pe perioadă nedeterminată (posturi titularizabile) este foarte mic în Bihor: doar 103. Dintre acestea, 94 sunt la unităţi de învăţământ din mediul urban, iar 11 în mediul rural.

Candidaţii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice în data de 18 iulie până la ora 21, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12.

Rezultatele finale se vor afişa la sediile IȘJ şi pe site-ul titularizare.edu.ro în data de 26 iulie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Concurenta mare
E bine. Oamenii vor in sistemul educational. Salariile si celelalte beneficii (pensie, medicale) sunt bune in comparatie cu pretutile si cu celelalte salarii din Romania. S-au dus vremurile cand aproape nimeni nu vroia in invatamant din cauza salariilor mici. Degeaba vrei sa practici o meserie care iti place daca nu poti sa traiesti din salariul respectiv. Acum au venit vremuri mai bune.
Postat 18 Iulie 2023, 18:19 de Timi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON