URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2023, 20:27

"Revoluţia femeilor. Iran": Expoziţie nouă la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea

'Revoluţia femeilor. Iran': Expoziţie nouă la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările mai multor artişti din Oradea şi din alte oraşe ale ţării vor putea fi admirate începând de sâmbătă, de la ora 18, în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, unde va avea loc vernisajul expoziţiei "Revoluţia femeilor. Iran".

Fotografiile, picturile, instalaţiile şi sculpturile au fost adunate în cadrul expoziţiei de artă contemporană ce are ca temă lupta femeilor în societate, cu accentul pe protestele femeilor din Iran, care au izbucnit după ce o tânără de 22 de ani a fost reţinută şi bătută din cauză că nu purta corespunzător hijabul, adică vălul tradiţional islamic.

„Această expoziţie ne demonstrează în câte moduri diferite - opuse, surprinzătoare şi complementare - pot fi manifestate instinctul moral şi reactivitatea creatoare: de la dur activism vizual la delicat estetism, de la figurativism pur la pur geometrism, de la expresionism dezlănţuit la abstracţie raţională, de la metafora clară la aluzia evanescentă etc. Dar toate aceste modalităţi puse împreună construiesc un discurs colectiv consistent şi puternic care ne convinge că artiştii români au învăţat să răspundă prompt provocărilor lumii globalizate în care trăiesc", a transmis, potrivit unui comunciat transmis de organizatori, curatorul expoziţiei Magda Cârneci.

În cadrul expoziţiei vor putea fi descoperite lucrările realizate de artiştii: Corina Andor, Gabriela Aniţei, Petru Bara, Vioara Bara, Maria Barabaş, Dalina Bădescu, Anca Boieriu, Thomas Becket, Floarea Bulduş, Iova Casian, Anca Ciubăncan, Geanina Cernica, Dates Câmpeanu, Liana Corb, Ioana Corb, Mihaela Constantin, Mariana Constantinescu, Enikő Czirják, Nicolo D’arco, Maria David, Daniel Dăian, Anca Diaconu, Marinella Dumitrescu, Dorel Găină, Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilas, Cornelia Gherlan, Tudor Frâncu, Dan Hora, Adi Judea, Ioana Klein, Andrea Kozma, Andrea Kovacs, Petru Lucaci, Daniela Martinov, Dalila Mudura, Alma Mihai Mate, Dan Mircea, Florin Mihai, Ştefania Mateaş, Eva Mátza Murányi, Murányi-Mátza Mihály, Ieronim Moruţ, Roxana Netea, Nada Panait, Teodor Pantea, Radu Pământ, Ioan Augustin Pop, Silviu Preda, Bianca Andreea Rotaru, Anca Punct, Horea Sălăgean, Maria Scubli, Teofil Stiop, Doina Tătar, Mihaela Tătulescu, Anna Turkalj şi Dorina Cioplea-Văduva.

Cei mai mulţi dintre ei sunt din Oradea, iar alţii sunt din Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti.

Expoziţia va putea fi vizitată gratuit în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, timp de trei săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON