URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2021, 08:01

Revanșa în turism: Se deschide primul sezon turistic după restricțiile din pandemie. Felixul se schimbă la față! (FOTO / VIDEO)

Revanșa în turism: Se deschide primul sezon turistic după restricțiile din pandemie. Felixul se schimbă la față! (FOTO / VIDEO) DRUM BUN! Săptămâna trecută, constructorii finalizau lucrările la principala arteră pietonală a stațiunii Băile Felix și pregăteau asfaltarea șoselei care o înconjoară. „Vrem să terminăm înainte de luna iulie, când începe sezonul, ca să nu deranjăm turiștii”, spune primarul Cristian Laza 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19 a redat românilor posibilitatea de a călători. După 15 luni de stat acasă, aproape că nu este familie care să nu își facă planuri de vacanță. 

„Oamenii s-au săturat de pandemie. Unii au trecut prin boală, alții s-au vaccinat ori iau în calcul s-o facă, iar acum vor să călătorească”, spune directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, Alexandru Chira. Operatorii din turism pregătesc deschiderea sezonului, care se anunță la nivelul celui din 2019. Când pandemia era încă subiect de film...

S-au redus restricțiile!

Relaxarea restricțiilor începând cu 1 iunie le-a redat românilor șansa să iasă dintre cei patru pereți, iar turismului să se relanseze. Guvernul a permis organizarea de concerte, spectacole și competiții sportive cu până la 1.000 de participanți, redeschiderea cluburilor și a discotecilor la 50% din capacitate, iar a cafenelelor, restaurantelor și piscinelor interioare la 70% din capacitate. Iar limitele pot fi depășite dacă toți participanții sunt vaccinați. 

La fel, scăderea infectărilor la nivel european ușurează călătoriile în străinătate. „Începând din 1 iulie vor fi reluate zborurile internaționale de pe aeroportul Oradea spre destinații din Italia, Marea Britanie și Germania”, spune directorul APTOR, Alexandru Chira (foto).

Să vină turiștii! 

Operatorii bihoreni din turism speră la un sezon reușit. „Ne așteptăm la o creștere a numărului vizitatorilor cu minimum 15% față de anul trecut, când au fost înregistrați 113.000, jumătate față de 2019”, spune Chira.

Oradea încearcă să își atragă oaspeții cu facilități. „Turiștii care stau minimum 2 nopți la unitățile de cazare clasificate au acces gratuit la muzee și la transportul cu OTL, reduceri de peste 10% la circa 25 de restaurante și cafenele din oraș”, zice directorul APTOR.

Hotelierii mizează pe turiștii străini. „Sperăm ca numărul lor să crească după 1 iulie, când va fi introdus pașaportul de vaccinare”, spune directorul hotelului Ramada, Romeo Ionescu. 

În plus, Oradea vrea să redevină o destinație de city-break pentru turiștii din Capitală și din județele limitrofe, atrași de cafenele, arhitectură și aquaparkul Nypmhaea. „Am făcut lucrări pentru îmbunătățirea condițiilor oferite și am păstrat aceleași tarife din 2019”, spune directorul Administrației Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica (foto). În primele două weekenduri din iunie, aquaparkul a funcționat cu casa închisă, toate cele 700 de bilete fiind vândute online!

Încă două săptămâni...

Ancorele turistice ale zonei, stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai se pregăteau săptămâna trecută pentru redeschiderea sezonului după 15 iunie, odată cu vacanța școlară. În ultimii 4 ani Primăria Sânmartin a atras finanțări europene și guvernamentale de peste 26,5 milioane euro și are deschise peste 20 de șantiere.

Pentru a nu deranja turiștii, primarul Cristian Laza vrea să termine în următoarele două săptămâni măcar reabilitarea zonei centrale din Felix. Lucrările de 4 milioane euro vizează, printre altele, coborârea rețelelor în subteran, reabilitarea aleii principale, cu trotuare pietruite de două ori mai late decât carosabilul lăsat mașinilor, și pistă pentru bicicliști. 

Proiectul mai prevede pergole pentru relaxare la umbră, fântână arteziană pentru răcorirea trecătorilor și o toaletă modernă în zona centrală, pentru ca turiștii să nu se mai roage de patronii localurilor din jur. „Până acum s-a pavat 95% din promenadă și inelul ocolitor al stațiunii, iar în următoarele două săptămâni vom turna și stratul de asfalt”, spune Laza.

Schimbarea la față

Investițiile din Felix vor continua anul viitor cu demolarea clădirilor din prefabricate și a bazarului improvizat din zona centrală. „Comercianții mai pot funcționa până în septembrie, ca să își lichideze stocul de marfă, după care vor fi expropriați”, spune Laza. În urma eliberării terenului, spațiul va fi reamenajat sub forma unei piațete, iar pe amplasamentul dinspre parcul central deținut de SC Turism Felix, operatorul va amenaja alei și spații verzi.

Proprietarii și chiriașii clădirilor dezafectate se vor putea reloca. „Vrem să amenajăm anul viitor o zonă comercială, proiectată unitar, în zona parcării de la intrarea în stațiune. Nu va fi vorba de plăcintării și tarabe cu colaci de înot agățați pe pereți. Avem deja discuții cu branduri puternice pentru zona de food și îmbrăcăminte”, afirmă primarul.

Cât despre ruinele fostelor baze de tratament din centrul stațiunii, administrația locală și SC Turism Felix, care le are în proprietate, au deocamdată mâinile legate. „Clădirile au fost clasificate ca monumente de arhitectură balneară”, spune Laza.

„Numărul turiștilor va crește” 

Renovarea stațiunii, pentru prima dată după căderea comunismului, le dă speranțe hotelierilor într-un sezon mai bun. „Odată ce stațiunea va oferi condiții mai bune, numărul turiștilor va crește”, spune directorul SCT Felix, Florian Serac (foto). După un an slab (încheiat cu profit de doar 480.000 lei față de 2 milioane euro, cât era prognozat), acesta speră în relansarea rapidă a industriei. „Numărul rezervărilor începe să crească. Ne așteptăm ca vara aceasta să fie echivalentul celei din 2019”, spune Serac.

În pregătirea sezonului estival, operatorul de turism a făcut reparații și investiții pentru a crește confortul clienților, fără a majora însă prețurile. „Tarifele pentru sejururi rămân cele date în piață în toamna anului trecut. Luna asta vom stabili dacă vom aplica o majorare de 5-10 lei pe zona de agrement, cum ar fi intrarea la ștrand”, zice directorul.

Au investit în pandemie! 

Reprezentanții complexului President, cel mai mare operator privat din stațiune, mizează și ei pe creșterea numărului turiștilor. „Ne așteptăm la un an foarte bun, chiar dacă oamenii și-au schimbat comportamentul de consum. Înainte de anul 2020 aveam rezervate încă din martie majoritatea locurilor pentru iulie și august. Acum lumea este mai precaută, sună doar cu 2-3 săptămâni înainte”, spune directorul, Dumitru Fechete (foto).

Previziunile sunt însă încurajatoare. „Cererea e în continuă creștere. La baza de tratament, de exemplu, care a putut funcționa și înaintea ridicării restricțiilor, în primele 5 luni din an ne apropiem de cifrele din 2019”.

De altfel, pe lângă posibilitățile de relaxare și distracție oferite de piscine și aquapark, conducerea complexului și-a programat pentru începutul lunii august inaugurarea spitalului de recuperare President Medcenter, din vecinătate. Investiție de circa 32 milioane lei, spitalul cu 150 de locuri ridicat în plină pandemie se dorește un etalon care să atragă turiști din tot Estul Europei. Așa cum vor, de altfel, toți operatorii de turism din Oradea și Băile Felix...


BĂILE 1 MAI, ÎN ȘANTIER
Investiții de 4,5 milioane euro

În cel mult un an, stațiunile de lângă Oradea vor fi greu de recunoscut. La fel ca Băile Felix, stațiunea Băile 1 Mai a intrat în reabilitare printr-un proiect european de 4,5 milioane euro. „Am terminat cu lucrările la infrastructura de rețele din subteran, iar în prezent se lucrează la terasament și bordurări”, spune primarul Cristian Laza. 

Edilul estimează că până în aprilie 2022 stațiunea va avea o arteră pietonală cu pistă pentru bicicliști de la intrarea în stațiune până la ștrandul cu valuri. În cadrul lucrărilor se vor asfalta 4 kilometri de străzi, 4,2 kilometri de trotuare și vor fi amenajate 564 locuri de parcare.

Operatorii privați din stațiune nu s-au lăsat mai prejos. Complexul Perla a investit 4 milioane euro în creșterea standardelor de la 3 la 4 stele și reabilitarea aquaparkului, lucrările fiind în curs de finalizare. „Mizăm pe o creștere a cifrei de afaceri cu 70% față de anul trecut, astfel încât anul viitor să ajungem la nivelul din 2019”, spune patronul complexului, Valentin Micoriciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
OTL tiganesc
In intimpinarea marilor realizari din turism, vine si OTL sa, cu o binevenita si multasteptata scumpire: biletele de la 3.50 la 4 lei, abonamentele de la 70 la 80. E o masura pentru eradicarea saraciei,descurajarea saracilor si tiganilor in a calatori cu transportul in comun. Se rezolva o scoala de soferi, iar jeep-uri are toata lumea,in zilele noastre. Felicitari,Oradea
Postat 12 Iunie 2021, 08:32 de excalibur
...
Personal daca as fi ajuns la Felix pentru concediul de anul asta si nu eram din Oradea, imi ceream toti banii inapoi + daune pentru timpul pierdut in acel santier... cum mama lor n-au miscat un deget anul trecut cand erau 10 oameni cazati? Sau de ce n-au inceput in ianuarie? Nuuu frate, incepi si tu in aprilie, normal ca atunci iti vin si turistii. PS: mersi draga redactie ca nu mi-ai aprobat comentariul la homofobul de Corpas.
Postat 11 Iunie 2021, 11:27 de my2eurocents
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON