URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2022, 15:26

Restricționarea vizitelor în spitalele din Oradea revoltă aparținătorii. La Județean sunt posibile doar 3 zile pe săptămână

Restricționarea vizitelor în spitalele din Oradea revoltă aparținătorii. La Județean sunt posibile doar 3 zile pe săptămână foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai mulţi bihoreni sunt nemulţumiţi de restricţionarea programului de vizitare a bolnavilor din spitale după ce conducerile acestora au decis-o din cauza incidenţei Covid inclusiv în rândul personalului medico-sanitar.

La Spitalul Judeţean din Oradea aparţinătorii îşi pot vizita rudele doar trei zile pe săptămână, câte o oră, în timp ce în Salonta ori Aleşd vizitele sunt posibile zilnic. "Nu e normal să nu ne vedem rudele de joia până duminica", se plânge un orădean, supărat din cauza restricţiilor de la Judeţean.

Greu de acceptat

De mai bine de o lună, când a început un nou val de îmbolnăviri, al VI-lea, cauzate de infecţiile Covid, Spitalul Judeţean din Oradea, cel mai mare din judeţ, a restrâns programul de vizitare a pacienţilor la trei zile pe săptămână, şi anume marţi, joi şi duminică (faţă de 7 zile din 7, anterior), orarul de vizitare fiind şi el redus de la 3 ore pe zi la o oră, în intervalul 16.00 – 17.00.

"Când ai pe cineva din familie internat de câteva săptămâni este greu de acceptat şi pentru familie, dar mai ales pentru pacient. Dacă bolnavul are şi anxietăţi şi nu te vede pe tine ca rudă, să-i asiguri un minim confort psihic prin prezenţă, e clar că şi vindecarea merge mai greu! Oricât de gravă ar fi starea rudelor internate, nu le poţi vedea decât trei zile pe săptămână. Dacă nu eşti din Oradea, ci din alte localităţi din Bihor ori chiar din alte judeţe, situaţia e şi mai grea, pentru că nu poţi veni în vizită decât în aceste trei zile", se plânge un orădean.

În opinia sa, restricţiile sunt prea rigide şi chiar nemotivate de riscurile răspândirii Covid. "Vizitatorii trebuie să poarte mască de protecţie, dar când intră în spital pot vedea că sunt angajaţi din personalul medical, şi nu puţini, care nu respectă ei înşişi regulile impuse aparţinătorilor, fiindcă nu poartă mască", spune orădeanul. "Ar trebui să fie permise vizitele în fiecare zi, fiindcă nu există un motiv serios pentru o asemenea restricţie", conchide acesta.

Mai permisivi

Managerii altor spitale din Bihor au adoptat reguli mai laxe în ce priveşte posibilitatea de vizitare a bolnavilor internaţi.

"La noi s-au pus condiţii vizitatorilor, să poarte mască, iar vizitele să se facă într-un anume loc, pentru ca aparţinătorii să nu intre în tot spitalul", spune managerul Spitalului Municipal din Salonta, Adrian Haţegan. În rest, însă, vizitarea pacienţilor este posibilă de luni până vineri inclusiv, cu un program redus de la 3 ore pe zi la 2 ore pe zi, în timp ce sâmbăta şi duminica orarul de vizită este de la 10.00 la 18.00.

La fel, la Spitalul Orăşenesc din Aleşd, programul de vizită este de 2 ore, dar vizitarea pacienţilor este permisă tot 7 zile din 7.

Doar la Spitalul Municipal din Marghita restricţiile sunt totale. De la 1 august, vizitarea pacienţilor a fost complet suspendată, din cauza incidenţei Covid mari inclusiv în rândul personalului medico-sanitar. "La noi au fost complet suspendate vizitele, pentru că am avut foarte mulţi angajaţi infectaţi, pe lângă pacienţi", a declarat managerul Bradacs Aliz BIHOREANULUI.

Totuşi, managerul spitalului din Marghita consideră că, în condiţiile în care în ultimele două săptămâni situaţia s-a ameliorat, conducerea unităţii ia în calcul renunţarea la restricţii. "Mâine (joi - n.r.) o să avem o discuţie în Comitetul Director, să vedem dacă putem da drumul din nou la vizite, pentru început probabil o oră pe zi", spune Bradacs Aliz.

"Nu putem trece peste epidemiolog"

Contactat de BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea, unde se manifestă cele mai multe nemulţumiri, afirmă că restricţionarea programului de vizitare este rezultatul propunerii medicului epidemiolog al unităţii.

"Având în vedere incidenţa Covid, epidemiologul spitalului a propus reducerea programului de vizită, iar ca manager eşti obligat să ţii cont de propunerea specialistului. Dacă managerul ignoră poziţia epidemiologului poate fi responsabil, pentru că riscul propagării Covid încă nu a dispărut", a declarat dr. Carp, fără însă a oferi cifre cu privire la incidenţa avută ca reper.

Acesta afirmă că, deocamdată, nu se pot relaxa restricţiile, chiar dacă la celelalte spitale din judeţ ele sunt mult mai permisive, fiindcă nu poate fi comparată nici dimensiunea spitalului, nici adresabilitatea, inclusiv în ce priveşte bolnavii Covid.

"Celelalte spitale din judeţ adunate la un loc nu sunt cât Spitalul Judeţean, şi tot Spitalul Judeţean are cei mai mulţi bolnavi Covid. Mulţi vin netestaţi, ca şi cum nu ar avea infecţia, iar la internare sunt depistaţi cu Covid. Prin restricţionarea vizitelor încercăm să prevenim focarele de infecţie", spune managerul.

"Este decizia spitalelor"

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, precizează că decizii de restricţionare a programului de vizitare a pacienţilor au fost adoptate nu doar de conducerile spitalelor publice, ci şi de cele ale spitalelor private.

"Fiecare spital, prin structurile de conducere, are dreptul să ia decizii în funcţie de situaţia concretă, de incidenţa Covid, pentru a evita atât infectarea pacienţilor de la aparţinători, cât şi a personalului propriu", spune şefa DSP Bihor.

Incidenţă mică

Miercuri dimineaţă, în spitalele din Bihor erau internate doar 45 de persoane infectate cu Covid, cele mai multe, 34 la număr, la Spitalul Judeţean din Oradea, 8 dintre ele în secţia de Terapie Intensivă. Alţi 4 pacienţi cu Covid sunt internaţi în Spitalul Municipal din Beiuş, 3 în cel din Marghita, iar una la spitalul privat Pelican din Oradea.

La data de 31 august, în judeţul Bihor incidenţa răspândirii Covid era, conform datelor făcute publice de Prefectură și Direcţia de Sănătate Publică, de 2,46 infectări la mia de locuitori, în întregul judeţ fiind, oficial, conform aceleiaşi surse, 408 persoane infectate cu coronavirusul, trendul fiind descrescător în ultima lună.

Potrivit aceleiași surse, în ultimele 24 de ore au fost confirmate cu coronavirus 80 de persoane.

În realitate, însă, cifrele sunt mai mari, pentru că din primăvara acestui an testarea Covid nu mai este obligatorie şi apelează la testare doar persoanele care resimt simptome ale infectării sau care sunt obligate să ateste la locul de muncă faptul că nu sunt infectate cu Covid.

UPDATE, vineri, 2 septembrie: Programul relaxat, la „presiunea” BIHOREANULUI

După ce BIHOREANUL a publicat acest articol, atrăgând atenția asupra nemulțumirii aparținătorilor, două spitale din Bihor, cel Județean din Oradea și Municipalul din Marghita, au decis extinderea programului de vizitare a pacienților.

La Județean, unde vizitele se puteau face trei zile pe săptămână pentru a preveni răspândirea infectării cu Covid, se revine la un program zilnic, iar la Marghita, unde au fost suspendate total de o lună, interdicția va rămâne valabilă în anumite secții, cu risc mare de infectare.

Citiți pe această temă articolul: Relaxare a vizitelor în spitalele din Oradea „la presiune”, după ce BIHOREANUL a relatat despre nemulțumirea aparținătorilor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON