URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2016, 10:50

Rectorul Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O universitate prestigioasă, cum e cea de la Cluj, poate dubla bugetul oraşului. În plus, urbea câştigă enorm pentru că multinaţionalele se înghesuie acolo unde există "carne de tun" bine pregătită şi ieftină. În schimb, în cazul universităţilor mai modeste, singura soluţie pentru a le scoate la lumină este infuzia financiară a comunităţii locale.

Oradea poate fi mare, prin unirea cu Sînmartinul, dar nu poate fi tare fără o universitate puternică. Nu întâmplător, Ilie Bolojan a trecut în proiectul său electoral câteva puncte care vizează Universitatea. Anual, aceasta ar primi din partea municipalităţii până la 2 milioane de euro, timp de 8 ani. Întreaga zonă dintre cimitir şi Peţa ar deveni un spaţiu destinat exclusiv campusului studenţesc, cu cantine, cămine şi spaţii de învăţământ.

Strategia nu e de lepădat. Oradea poate atrage astfel studenţii mai săraci, dar care nu sunt neapărat mai puţin dotaţi. Pentru toate acestea Bolojan avea nevoie, însă, dacă nu de un rector fidel, măcar de unul care să nu-i fie ostil. Aşa că a avut grijă, mai transparent sau mai puţin, să-i dea un brânci de sprijin lui Constantin Bungău, care acum îi e uşor dator vândut.

Noul rector, după un mandat ratat, are ocazia - că oricum la altă legislatură nu mai are dreptul - să facă curăţenie în Universitate. Locul plagiatorilor ar putea fi ocupat de profesori din afară, care pe lângă valoare, au avantajul că nu fac parte din "lanţul slăbiciunilor". Cu un aliat puternic ca primarul, Bungău ar putea fi persoana care ar pune Sorbonica pe alte baze, chit că rectorul din umbră ar fi Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Apropo de prostie
Si iata de ce romanii au un cacat. Pentru ca sunt tampiti si au primit exact ce au meritat. Daca vreodata prind pestisorul de aur, prima dorinta o sa fie sa ia toti romanii prosti pe sus, sa-i lase in mijlocul desertului unde sa crape de sete la doi pasi de o oaza...fiindca vor fi prea ocupati sa-si dea la gioale unii altora ca sa ajunga si la apa! Oare nu scrie nicaieri in Biblie ca daca esti prost te duci in iad?
Postat 04 Mai 2016, 11:44 de SandaP
?!
Adică cel mai bun mandat de rector a fost a lui Bungău pentru că ARACIS a dat calificativ mare Universității din Oradea? S-avem pardon: în ARACIS sunt tot profi universitari, contează mult cine e acolo și pe cine cunoști. ARACIS își face treaba cum dorește și după cum bate vântul: aproape în toate universitățile sunt mai mulți profi și confi decât lectori și asistenți de când s-a dat liber la accederea pe astfel de posturi didactice în 2012... chestie la care ARACIS cam închide ochii iar ministerul dă bani la greu să plătească astfel de posturi didactice din banii noștri ai tuturor. Bungău are de făcut o singură chestie ca să fie un rector ce merită respect: să curețe universitatea de plagiatori iar în locul lor să aducă profesori de la alte universități. Sunt vreo câteva astfel de instituții în Oradea iar unii din profii de acolo sunt chiar cu CV-uri impresionante.
Postat 28 Aprilie 2016, 23:30 de Shogun
Chifteluțe, chifteluțe...
Mă îndoiesc că visurile lui Bolojan se vor realiza vreodată... Se vede că a si început deja campania pentru locale...Iar studenții (nu toți, desigur) pot fi atrași în tabăra "Fratelui" cu acest gen de chifteluțe...
Postat 27 Aprilie 2016, 11:29 de Danutz
opsai! ;)
... Cam așa sunt comentariile de mai jos fata de subiectul tratat... Suntem o nație bolnavă, fraților, dacă peste tot vedem t eoria conspirației. Asa e dacă luni zama nu-i caldă, marti sotia nu vrea sex, miercuri ia pruncu nota mica la școală, joi cere bani de club, iar vineri ne "tute" sefu la serviciu...
Postat 27 Aprilie 2016, 09:12 de ineuanul
DACA VREI , POTI !
Ma intreb : Ilie Gavril Bolojan nu tanjeste si el la o cariera universitara ? Adica Filip a purut , Bolos a putut , Bolojan de ce n-ar putea ? OK , nici Filip dar nici Bolos ( fostul gestionar al Coop. Marisel ) nu prea puteau ( pe vremuri pentru o teza de doctorat se lucra , nenica !!!) dar s-au descurcat ! Eu zic ca Ilie Gavril poate...
Postat 26 Aprilie 2016, 19:28 de TDS
@Yellow
Ia dispari ma... Daca nu era Bungau, era inchisa de mult UO. Asa ca dute inapoi in pestera din care teai tarat pana aici...
Postat 26 Aprilie 2016, 19:15 de crzy
Credere non possumus!
Ia te uită cum iese adevărul la iveală. Prea repede, după umila mea părere, însă probabil că Bolojan are un interes pe termen scurt de-l strânge deja cu ușa pe Barney. Deci lucrurile se pare că stau așa: între turul 1 și 2 a intervenit Bolojan în alegerile UO, căci Barney, căruia îi fugea postul de sub picioare după turul 1, i-a vândut universitatea și interesele ei cu sorbonei cu tot, numai să ajungă rector încă un mandat. Îi plâng deja de milă lui Barney, căci va trebui să joace după muzica lui Bolojan și sigur va pierde pasul. Sigur i-a propus Bolojan lui Bodog acest târg înainte, dar respectivul nu a cedat, așa că a trebuit să se mulțumească cu Barney, care abia aștepta. Halal! Iar @crzy, cu acreditarea ARACIS las-o mai moale, că se știe în UO cui se datorează… În niciun caz lui Bungău sau echipei lui de pro-rect-ori! So, keep calm and shut up!
Postat 26 Aprilie 2016, 17:30 de Yellow
M-ai uns la suflet, Chirilă !!!
Tocmai ai reușit să scoți din tolba primarului vreo 500 de voturi, aproape sigure ... !!! Asta mai lipsește orădenilor, o strategie a creșterii nivelului educațional local făcută de unul care are talentul de a falimenta tot ce prinde (prima dată o baracă de cartier care vindea bomboane, a doua un oraș care trăia bine până nu cu mult timp în urmă și, a treia oară, la cursul de azi-mâine ... un partid) !!!
Postat 26 Aprilie 2016, 16:40 de WinDos
Art. 291 şi art. 297 Codul Penal
"Aşa că a avut grijă, mai transparent sau mai puţin, să-i dea un brânci de sprijin lui Constantin Bungău, care acum îi e uşor dator vândut." Tocmai ne-a informat Chirilă cum face Bolojan trafic de influenţă şi abuz în serviciu. (şi tăinuirea se pedepseşte domnule Chirilă). "Uşor" vândut este cuvântul cheie aici! (Cu ce comparaţi când scrieţi asta?)
Postat 26 Aprilie 2016, 13:20 de eutanasiu
?????????????????????
Doamne apara si pazeste!Acum tzaranul vrea sa puna labele pe Universitatea Oradea!Ai grije Doamne de oamenii bolnavi,lacomi,nesatui ...
Postat 26 Aprilie 2016, 13:05 de grigore
Nu-i musai sa fim ironici cu orice pret
Dnu Chirila, multi cititori va admira, va citesc cu placere si apreciaza ca v-ati inrolat de partea lui Fat Frumos in lupta cu Zmeul cel rau; including me; De data asta, dati-mi voie insa, sa va pun urmatoarea intrebare: daca o Universitate prestigioasa este utila orasului, daca colaborarea dintre Primarie si Universitate ajuta acest obiectiv, si o dorim cu totii, indiferent care sunt persoanele vremelnic la butoane, ce vreti sa spuneti cu articolul de mai sus? Daca inteleg eu bine, pe de o parte ii cereti Rectorului sa colaboreze cu Primarul, pe de alta il criticati pentru acelasi lucru? Vreti ca Primarul "din umbra" sa fie Rectorul? Voiati sa iasa la alegeri dl. Bodog? Si de unde stiti dvs. ca Primarul "il manevreaza" pe Rector? Spuneti-ne si noua, sa vedem in ce directie o face, ca sa stim cum sta treaba. "Ca sa pui Sorbonica pe alte baze" iti trebuie mult mai mult decat sa scrii cateva randuri satirice, oricat de talentat ai fi; pun pariu ca nici Caragiale nu ar fi putut, cat ai bate din palme (4 ani), sa intoarca o caruta bine incarcata, si care merge la vale de 20 de ani, intr-un convoi mare de carute asemanatoare care merg tot asa; In opinia mea, unii dintre cei care isi asuma asemenea sarcini, de multe ori o fac lipsiti de finantare, adica fara baza materiala si fara a putea salariza personalul corespunzator; in asemenea conditii nu e deloc usor sa scoti rezultat; oricine aflat in asemenea situatie ar trebui sprijinit, mai putin desigur, cand deviaza de la drumul cel drept; atunci intrati in joc dvs...
Postat 26 Aprilie 2016, 13:04 de dido_didona
no, acum o sa stie...
...si profesorii si studentii cu cine sa NU voteze: in mod sigur, NU cu Balbajan, o sa va omoare cu zile ! :D
Postat 26 Aprilie 2016, 12:50 de AgentulTermic
Abureala
Asta e o mare idiotenie. Doar pentru ca nu stii tu ce a facut rectorul, nu inseamna ca e un mandat ratat. Acreditarea ARACIS dovedeste ca a fost cel mai bun mandat de rector de pana acum, la UO. Ca tu nu intelegi asta, e strict vina ta...
Postat 26 Aprilie 2016, 11:08 de crzy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON